Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2016 11:25
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Moderní náhrada za sešit i pero.

Od příchodu tabletů se několik známých značek snaží najít nejpraktičtější způsob, jak je zkřížit s přenosnými osobními počítači - jinými slovy laptopy. To podstatné ale je, že se jim něco takového dosud vůbec nedařilo. Ano, bylo tu pár pokusů, ale ani jedno hybridní provedení nezaujalo potenciální zákazníky, takže z něj nakonec nic nebylo. Vždy následovala jedna, možná dvě generace (čest výjimkám) a po dalším zoufalém pokusu zůstalo opět pouze ticho. Mnozí výrobci zkoušeli rozebíratelné i nerozebíratelné konstrukce z plastu nebo kovu a šanci dali jak Windowsu, tak i operačnímu systému Android. Ani jeden model však nedokázal globálně reprezentovat novou kategorii osobního počítače, která by měla být dostatečně kompaktní, aby mohla být mobilní, a zároveň dostatečně velká, aby zvládala plnit roli ideálního prostředku ke konzumaci multimediálního obsahu, pohodlné surfování po webu a aby nám občas pomohla zvýšit produktivitu. Tedy až dosud, protože futuristický Lenovo Yoga Book tyto nemalé ambice konečně má. A nejen ty.
 
Když jsem sledoval představení této opravdu zajímavé hračky, můj výraz tváře byl identický s tím, který mi naběhl u Xiaomi Mi MIX. Proč? Technologické inovace poslední dobu jakoby ztratily své kouzlo. Neříkám, že tu nemáme moderní zařízení s hi-tech hardwarem, ale každoroční zlepšení výkonu, oblejší rohy, kvalitnější hliník nebo eliminace 3,5mm portu přece jen nejsou takové inovace, za jakou lze považovat odstranění tradičního mikrofonu. Lenovo totiž vybavilo elegantní hybrid Yoga Book unikátní a opravdu bohatou funkcionalitou, která z něj dělá společníka do téměř každé situace. Ať už potřebujete sešit na psaní poznámek během přednášky, papír na kreslení, větší displej ke zhlédnutí seriálu během dlouhé cesty vlakem nebo něco, kde můžete pohodlně odpovídat na e-mail, tak si rozhodně přijdete na své. Pojďme se ale nyní podívat na praktické zkušenosti po pár dnech intenzivního používání.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)


V roce 2011 jsem si opatřil Asus Transformer, což byl kovově-plastový hybrid s odnímatelnou klávesnicí a Androidem. V té době byla podobná zařízení považována za malé laptopy (netbooky), které disponovaly zpomaleným operačním systémem a nestabilní konstrukcí, kde neustále něco vrzalo či praskalo a ani tento nebyl jiný. Nenapadlo by mě však, že bych o zhruba pět let držel jeho nesrovnatelně modernějšího a také nesrovnatelně kvalitnějšího následovníka bez uvedených nedostatků. Hybridy jsem dosud nikdy nebral vážně. Možná i proto, že se nikdy nedokázaly udržet na trhu. V příslušné mobilní kategorii (2 v 1) jednoduše neexistoval žádný dobře prodávaný model, který by ji - jak již bylo na začátku řečeno - reprezentoval.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Přiznám se, že když mé ruce poprvé držely Lenovo Yoga Book, pocit překvapení zastínil ten z představení. Zpočátku mi to připadalo, jako bych držel mírně těžší školní sešit s tvrdým obalem. Ten speciální obal byly ale dva kusy precizní opracované slitiny hořčíku s hliníkem (celková tloušťka pouhých 9,6 mm) a ty spojoval patentovaný kovový kloub, který najdete pouze v počítačích Lenova. Provedení neskutečně tenké konstrukce bez běžných USB portů umožňuje přetáčení obrazovky až do 360stupňové polohy, čili se z tabletu s klávesnicí dá ve zlomku vteřiny udělat tablet bez klávesnice, respektive stojan s dobře polohovatelnou obrazovkou. Na rozdíl od Surface nebo hybridu Transformer není odnímatelná, což mi však na druhou stranu vůbec nevadilo, protože jsem ji i tak často nemohl najít, takže v konečném důsledku občas způsobovala více problémů než užitku. Také to nebylo zapotřebí i díky tomu, že nemá tradiční provedení, ale sestává z dotykové plochy, která zároveň slouží jako plocha pro hrot originálního stylusu. Výrobce ji nazývá Halo klávesnice a nic podobného jste pravděpodobně dosud nikde neviděli.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Na té části prémiové konstrukce, kde u laptopů bývá umístěna hardwarová klávesnice, je tentokrát pouze jakási tmavá plocha (odborně Creative Pad) se zarovnaným povrchem. Existují dva jednoduché důvody - Yoga Book by v opačném případě nebyl tak tenký a jeho stylus by nedokázal naše poznámky z papíru digitalizovat přímo do elektronické podoby. Plocha tedy slouží pro dva důležité účely. Prvním je psaní prostřednictvím Halo klávesnice a tím druhým zase psaní nebo kreslení pomocí speciálního pera s názvem Real Pen, ke kterému jsou přímo v krabici dodávány náhradní inkoustové náplně. Je jím totiž možné psát nebo kreslit i po papíře, který pouze položíme na neaktivní Holo klávesnici, přičemž zařízení nepřekáží ani větší hromádka papírů. Vše, co bude na papíře, bude zároveň i na displeji. Dodávaný Real Pen má sice hrot s inkoustem, ale ten tmavé dotykové ploše Creative Pad vůbec nevadí, čili je použitelný i bez papíru. V nastaveních zařízení je dokonce funkcionalita AnyPen. Po jeho aktivaci začne displej reagovat na jakýkoliv vodivý předmět v našich rukou.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Technologie související se stylusem pochází od renomované společnosti Wacom z technologicky vyspělého Japonska, takže se na kvalitu nezapomnělo ani v této oblasti výbavy. Není proto asi ani žádným překvapením, že reakce na interakci dotyku Real Pen neměly absolutně žádnou chybičku. Vše funguje intuitivně a překvapivě prakticky - jako kdybyste používali Galaxy Note, jen se širší paletou možností, což ocení hlavně profesionálové.
 
Ať už jsem tedy kreslil obrázky nebo psal poznámky, Lenovo Yoga Book dokázal v každém případě plnohodnotně nahradit obyčejný papír. Skvělé podmínky zajišťuje vysoká citlivost, která dokáže rozeznávat až přes 2 tisíce úrovní tlaku. Stačí pouze mírně přitlačit a v tom momentě uvidíte na obrazovce znatelně širší čáru. Duální provedení mi dokonce připadá více přehlednější, a možná i přesnější. Skutečně mě bavilo kreslit po jedné ploše a očima se dívat na opačnou stranu, kde kreslený obraz vizuálně vznikal. Digitální přenos hrotu stylusu znázorňuje maličká tečka, která dokonale kopíruje jeho pohyby. Před používáním se hybrid přepíná do speciálního režimu, kde už Halo klávesy přestávají být aktivní. A pokud displej zaznamená dotykovou interakci větší části lidského těla, tak nereaguje. Tou může být spodní část dlaně, o kterou opíráme svoji ruku při používání pera nebo tužky.

Unikátní Halo klávesnice disponuje jednoduchým touchpadem a běžným rozložením tlačítek (včetně funkčních), ovšem s tím rozdílem, že všechny jsou dotykové. Jde o perfektně fungující kapacitní mechanismus s fyzicky vyznačenými obrysy, písmeny a čísly, které ve špatných světelných podmínkách osvětluje vlastní podsvícení. Během slunečného dne je však uvidíte i když je Yoga Book vypnutý. Co však psaní? Vše je pouze o zvyku. Po pár hodinách používání jsem byl schopen pohotově odepisovat přes Messenger a později mi to dokonce šlo rychleji, než kdybych držel smartphone. Každý dotyk provázela příjemná vibrační odezva a okamžitá reakce. Jednotlivá tlačítka jsou od sebe trošku dál, takže šance na trefení toho nesprávného výrazně klesá. I když byla moje očekávání mnohem strašidelnější, za celou dobu testování jsem mohl dohromady udělat jen pár překliků. Nedokáži si ale tuto dotykovou klávesnici představit v profesionální oblasti, zejména u takových povolání, kde na komfortu nesmírně záleží. Pro vysokoškolského či středoškolského studenta nebo někoho méně náročného to však nadmíru stačí. Psaní e-mailů, školních projektů i chatování přes sociální sítě futuristický Yoga Book zvládá na jedničku s hvězdičkou.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)
Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Boky těla zařízení obsahují, kromě slotu pro microSD kartu, dvojici hlasitých reproduktorů (i 3,5 milimetrový port), které doplňuje certifikovaná technologie Dolby Atmos. Skutečně jsem zůstal překvapen jak kvalitou, tak i maximální úrovní hlasitosti zabudovaného zvukového výstupu. Když mi to okolnosti umožňovaly, tak jsem čas od času odpojil sluchátka a poslouchal hudbu přímo přes přítomné reproduktory. Audio sice nebylo jako z hardwaru od Bowers & Wilkins, ale na zlepšení uživatelského komfortu rozhodně stačilo.

Doporučeno
Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III 14. dubna 2021 11:52

10 palců, Full HD a LCD (konkrétněji IPS LED) technologie. Ano, všechny uvedené parametry nabízí tato hybridní novinka z dílny společnosti Lenovo. Zobrazovaný obsah je perfektně jemný a dotyková plocha zase perfektně přesná. Maximální úroveň jasu má 400 nitů, což znamená, že během slunečného dne na displeji přeci jen něco uvidíte. Osobně jsem s čitelností nepostřehl absolutně žádné problémy, a to v jakémkoli prostředí. Dobrou zprávou je také, že automatický jas nastavoval v tmavé místnosti ideální nízkou úroveň. Jde o drobnost, ale mnoho výrobců na tento malý, ale podstatný detail zapomíná. Uživatel si pak nemusí instalovat dodatečné aplikace od třetí strany.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Aby Lenovo Yoga Book mohl mít tak tenké tělo, bylo nejprve nutné zajistit integraci strategických součástek. A mezi ukázkové příklady patří i displej. Inženýři z Lenova museli kvůli šetření místa použít LCD panel s LED podsvícením, který má na rozdíl od konvenčních LCD panelů mírně nižší fyzické nároky. Představte si, že máte za úkol natlačit do ani ne jeden centimetr silné konstrukce malého hybridu obrovskou baterii, základní desku, dvě dotykové plochy a další nezbytné drobnosti. Bez neustálého zmenšování technologií by něco takového dnes možné nebylo. LED LCD však vyniká i v jiných oblastech, nejen v prostorové náročnosti. Za zmínku nepochybně stojí lepší energetická efektivita či reálnější podání černé barvy. Celkově je ale obraz na LED LCD displeji hezčí než na klasickém LCD. Může za to speciální osvětlovací technika, která při své činnosti využívá již vícekrát zmíněné (LED) diody.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Hořčíkové-hliníková konstrukce příliš mnoho portů neobsahuje. Kromě microUSB je přítomen i malý HDMI port pro připojení k větší obrazovce. Nastavení operačního systému nabízejí speciální položku s výběrem specifického rozlišení výstupu nebo dodatečnou úpravou rozměru drátově přenášeného obrazu. Pokud se tedy někomu po připojení externí obrazovky nelíbí automatické nastavení, může kdykoliv sáhnout po manuálním.
 
Součást hardwarové výbavy Lenovo Yoga Pad představuje i dvojice fotoaparátů. Ten 2megapixelový je určen k realizaci videohovorů a 8megapixelový na běžné focení. Od kvality záběrů ale moc nečekejte. Neříkám, že nic nevyfotíte, ale podání barev, detaily a ani světlo rozhodně nepatří do vysoké ligy. Mobilnímu zařízení s 10palcovou úhlopříčkou to však bohatě stačí. Někomu může ale vadit vizuálně nepovedené uživatelské prostředí předinstalované aplikace k fotoaparátům, které mi připomínalo alespoň tak 3 roky neaktualizovaný software.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)


Vysoký výkon je jedna z mála věcí, které Yoga Book nemá. Nemusíte se ale ničeho bát, protože čipset Intel Atom x5 utáhne jak Office, tak i graficky náročnější mobilní hry. Samozřejmě, s výrazně slabšími detaily nebo vizuálními efekty. V útrobách se nachází až 4 GB operační paměť RAM, která zajistí ukázkově plynulý multitasking. Přepínání z jedné aplikace do druhé tedy probíhalo bez jakýchkoli menších i větších problémů, přičemž totéž mohu říci o používání stylusu Real Pen. Výkon se v číslech podle benchmark aplikace AnTuTu umístil někde na úrovni high-end phabletu Samsung Galaxy Note5 z minulého roku.
 
Testovaný Yoga Book poháněl Android v loňské verzi 6.0 Marshmallow obohacený vlastní grafickou nadstavbou čínského výrobce. Uživatelské prostředí je ale naštěstí moderní a i docela pěkné. Dalo by se říci, že značnou část čistého Androidu ponechali bez jakékoli změny. Všimnete si zejména na informační liště (procenta baterie, čas ai.), systémových ikonek nebo hlavních nastaveních, které neprošly žádným vizuálním tuningem. Oznamovací lišta s rychlými nastaveními má také jakž takž podobu s originálem, je však celá (rozmazaně) průhledná. Lenovo v nástavbě přidalo dolní lištu, kde systémová tlačítka doplnily ikonky naposledy spuštěných aplikací. Takové řešení vám výrazně zjednoduší práci s několika aplikacemi najednou, jako například přepínání z internetového prohlížeče do e-mailového klienta a znovu zpátky. Fungování operačního systému probíhalo jako na některém Nexusu - rychlé reakce, plynulé přechody i dobrá stabilita instalovaného softwaru. Co víc chtít?

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)

Lenovo nabízí dvě verze - Yoga Book s Androidem a Yoga Book s Windows 10. Nám do redakce přišla verze s operačním systémem od Googlu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ano, že jde o rozdílný systém, ví snad každý, co však funkcionalita nebo takové možnosti? Model poháněný okny od Microsoftu poskytne více produktivního prostoru. Člověk si může nainstalovat plnohodnotné desktopové aplikace jako Adobe Photoshop či Lightroom, nebo může používat plnohodnotný internetový prohlížeč Chrome. Android nás omezuje na mobilní verze zmíněných aplikací, kterou navíc nemá úplně každý populární kousek pro osobní počítače. Z toho vyplývá, že pokud někdo hodlá Lenovo Yoga Book používat pro práci, tak ať určitě zvolí Windows verzi a využije její HDMI i Bluetooth kapacity. Z kompaktního dotykového zařízení se následně stane zcela schopná pracovní stanice. Na Androidu si můžete pustit pěkně zpracovanou aplikaci YouTube a sledovat videa, napsat nějaký jednoduchý dokument nebo brouzdat po sociálních sítích. Přesně pro tyto účely je více než perfektní. Tam to ale končí.

Ani tablet, ani laptop. Je inovativní hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicí překvapením roku? (Recenze)


Společnost Lenovo při představení tvrdila, že jeden den na jedno nabití nebude žádný problém. A měla pravdu. Zhruba dvouhodinové nabíjení 8 500 mAh baterie mi poskytlo dostatek šťávy na asi 13 až 15 hodin nenáročného užívání Yoga Booku - téměř žádné hraní her, pár YouTube videí a víceméně automatické nastavování jasu. Pokud ještě trošku uberete z nároků a odpustíte si neustále obnovování feedu nástěnky Facebooku, tak by možná byly reálné i ty dva (nenáročné) dny. Tak či tak, to každovečerní připojování nabíječky vedle nabíječky od smartphonu není vůbec nic strašného.
 

Pokud bych v nejbližší době uvažoval o novém mobilním hybridu, Lenovo Yoga Book bude bez jakýchkoliv pochyb jednou z celkem pravděpodobných možností. Můj výběr ale v tom případě zahrne Windows model. Dokáži si totiž představit, že z tohoto kompaktního počítače udělám plnohodnotnou pracovní stanici. Připojím k němu pouze externí displej, Bluetooth myš i klávesnici a je připraven na dennodenní používání. Pokud by však záleželo pouze na konzumaci multimédií, surfování po webu nebo zvýšení produktivity, jako je například pohodlné vyřízení pracovního e-mailu na kávě během přestávky, tak ani dostupnější Android alternativa za zhruba 13,5 tisíce korun určitě nic nepokazí. Lenovo, palec nahoru, takové inovační zpestření tu chybělo už dlouho. 9/10

Domů
Sdílet
Diskuse