Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2021 11:52
Čas čtení 2:11
Marián Mauik Biel

Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III

Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III
Zdroj: Sony/produktová fotografie
TECH ANDROID SONY
Uložit Uložené

Sony si nadále jde vlastní cestou. Neexperimentuje, ale zlepšuje obraz, zvuk, video a fotografie.

Sony dnes představilo nejnovější generaci smartphonů Xperia. Premiéru měla vlajková loď Xperia 1 III s unikátním displejem, cenově dostupnější prémiová Xperia 5 III a také střední třída Xperia 10 III. Papírově jim nic důležitého nechybí, ale nadále míří zejména na tvůrce videa a hudební nadšence.

Doporučeno
Zrcadlovka Sony Alpha 1 a smartphone Xperia Pro mají dosud nevídané parametry Zrcadlovka Sony Alpha 1 a smartphone Xperia Pro mají dosud nevídané parametry 27. ledna 2021 20:13

Mobil pro tvůrce

Xperia 1 III má 6,5palcový Oled displej, což by nebylo nic neobvyklého. Ani rychlost obnovovací frekvence 120 Hz (ačkoli pro Sony je to poprvé). Jenže novinka to dokázala zkombinovat i se 4K rozlišením. Jde tedy o první mobil na světě se 4K Oled 120 Hz obrazovkou na světě. A navíc, jak už je v případě Xperií běžné, má filmový poměr stran 21 : 9.

Sony, Xperia
Zdroj: Sony

I proto má novinka šířku pouze 7,1 mm, ale výšku 165 mm a tloušťku 8,2 mm. Hmotnost se udržela na příjemných 187 g. Tělo je odolné vůči vodě a prachu (IP68) a displej chrání Gorilla Glass Victus. Nechybí praktické tlačítko spouště, které lze nastavit na spuštění čehokoliv. Celkově se design od předchůdce téměř nezměnil.

Určitě potěší 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek nebo příslušenství.

Sony, Xperia
Zdroj: Sony

O výkon se stará Snapdragon 888 s 12 GB operační paměti, interní paměť s možností rozšíření paměťovými kartami má 256 GB. Kapacita baterie je 4 500 mAh, což není málo, ale u 4K 120 Hz displeje jsme zvědaví na reálnou výdrž. Výrobce ji neuvádí. Pouze rychlost nabíjení poloviny kapacity za půl hodiny a technologii udržování zdraví baterie.

Doporučeno
Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby 11. března 2021 15:47

Jako jeden z největších dodavatelů mobilních fotoaparátů pro téměř všechny značky mobilů se od Sony očekává, že jeho vlastní Xperie budou krály v této oblasti. Dosud se jim to až tak nedařilo. Možná to napraví třetí generace.

Sony, Xperia
Zdroj: Sony

Vybavená je znovu třemi snímači s rozlišením 12 Mpix. Základní s velikostí 1/1,7 palce a clonou f/1.7. Teleobjektiv se 4,4x optickým zoomem a ultraširokoúhlý s clonou f/2.2. Čtvrtý 3D ToF senzor měří hloubku scény.

Domů
Sdílet
Diskuse