Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2017 v 16:16
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Konec thrilleru Split je předzvěstí velkých věcí. Jaký film nejblíže natočí M. Night Shyamalan?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Režisér už pracuje na scénáři pro...

Snad každému, kdo tento článek otevřel, je jasné, že je plný spoilerů. Pokud jste ještě neviděli Split, račte přestat číst, přijdete totiž o hodně. Abyste křičeli, vydávali nemístné zvuky či případně vrtěli ocáskem od štěstí při posledních sekundách Split, museli byste ještě předtím vidět Shyamalanův dřívější počin Unbreakable/Vyvolený. Perfektní mysteriózní drama/thriller z pera samotného Shyamalana, který se zároveň postaral i o brilantní režii, šokovalo mnohé. Jednak svou formou, samotnou kvalitou či koncem. Netradiční pohled na „superhrdinu“ mezi obyčejnými lidmi fascinuje dosud a hlavně po Split budou mnozí z nás mít chuť dát si to znovu. Mnoho věcí Unbreakable vyčítat nemůžeme. Dokonalé to nebylo, ale stále to patří mezi nejlepší počiny žánru a také „Shyovy“ tvorby. O to více potěšil samotný závěr Split, kdy se ukázal sám Bruce Willis coby David Dunn, nezlomný muž, který odhalil šílené činy a plány Elijaha Price aka Mr. Glasse. Ten je dokonce přímo zmíněn, no a každému už v té chvíli muselo dopnout (pravděpodobně již při prvním záběru na Willise, ale jsou mezi námi i tací, kteří to vytušili po pár sekundách díky soundtracku), o co jde. 

Světy Split a Unbreakable jsou totiž propojeny a dějové linky na sebe v budoucnu budou navazovat. Jinak by nemělo význam takto to ukončit. Potvrdil to i samotný Shyamalan, který v těchto chvílích již pracuje na scénáři pro Unbreakable 2. Základní premisu měl v hlavě celých 15 let, ale jakmile začal psát konkrétní scénář, uvědomil si, že to i tak bude mimořádně náročné. Zároveň prozradil, že Kevinova postava měla být již v Unbreakable. Byla napsána, stejně jako několik scén ze Split. První scéna s Hedwig, Patricia a něco dalšího. Místo jednoho filmu, ve kterém měl dívky zachraňovat David, jsme tak dostali dva s náběhem na třetí. Kdy a zda ho dozajista uvidíme, zůstává neznámou, ale doufáme, že půjde o Shyamalanův další projekt. Na Unbreakable 2 čekáme už 17 let, takže je načase potěšit nás.

Domů
Sdílet
Diskuse