Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2017 14:17
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Tajemná hra, která údajně nabádá děti k sebevraždě, děsí Rusko i další země. Když se připravíš o život, tak vyhraješ

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na ruskojazyčném internetu již nějakou dobu koluje tajemná hra. Jmenuje se Modrá velryba a údajně děti nabádá k sebepoškozování, někdy až k sebevraždě.

Před několika týdny se na Sibiři vrhla 14letá dívka pod kola projíždějícího vlaku. Den nato pak skočily dvě ruské školačky ve věku 15 a 16 let ze čtrnáctého patra výškového domu. Pád nepřežily. Začátkem února zase skokem z okna ukončil svůj život teprve 10letý chlapec z Kyrgyzstánu. Co mají tyto nešťastné incidenty společného? Podle tamních médií mají být všechny případy spojené s tajemnou hrou zvanou Modrá velryba, která se v současnosti šíří po sociálních sítích v řadě zemí bývalého Sovětského svazu a která údajně děti a mladistvé nabádá k sebepoškozování, až sebevraždě.

Zmíněné případy však nejsou ani zdaleka ničím ojedinělým. První tragédie, k nimž mělo dojít právě v důsledku tohoto bizarního fenoménu, se objevily již před dvěma lety, nicméně v uplynulých měsících se jejich počet zvýšil. Není bez zajímavosti, že mezi měsícem září roku 2015 a dubnem 2016 je podle článku na serveru ruských liberálních a opozičních novin Novaja gazeta evidováno kolem 130 sebevražd, které mají být nějaký způsobem spojené s Modrou velrybou. S ohledem na narůstající množství případů sebevražd dětí se navíc ruská bezpečnostní služba FSB rozhodla zřídit novou databázi, která o podobných incidentech sbírá informace, na jejichž základě pak může pomoci při odhalování mladistvých se sebevražednými sklony. Podle dostupných údajů si totiž jen v Rusku, které dlouhodobě patří mezi země s nejvyšším počtem sebevražd, za rok 2016 sáhlo na život více než 700 nezletilých.

Ilustrační obrázek

Tajemná hra, která údajně nabádá děti k sebevraždě, děsí Rusko i další země. Když se připravíš o život, tak vyhraješ
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

A jak přesně hra funguje? Modrá velryba je založená na plnění úkolů, namísto ve virtuálním světě je však dotyčný plní v tom reálném. Tyto úkoly, které postupem času nabírají stále násilnějšího charakteru, jsou zadávány anonymními administrátory prostřednictvím sociálních sítí, kteří po „velrybách“, jak je hráčům někdy přezdíváno, následně požadují fotografii jako důkaz provedení zadaného úkolu. Nejprve se může jednat o nakreslení velkého mořského savce na zápěstí, později o vyřezávání symbolů či hesel do kůže, až nakonec má dojít k sebevraždě, která zde představuje jakési vítězství.

O tom se přesvědčil i reportér stanice Svobodná Evropa, jenž se pod falešným profilem přihlásil na sociální síť VKontakte, kde je výskyt Modré velryby nejvyšší, a zde se do hry zapojil po napsání věty „Chci hrát hru“. Krátce nato jej kontaktoval neznámý člověk, takzvaný „kurátor“ hry, který reportérovi, skrytému pod profilem nezletilé dívky, vysvětlil pravidla a důrazně varoval, že o svém zapojení do Modré velryby nesmí nikomu říct. „Na konci hry zemřeš,“ dodal. „A když budu chtít přestat hrát?“ otázal se reportér. „Mám veškeré tvé informace. Půjdou po tobě,“ zněla odpověď. První úkol měl kurátor zaslat ráno ve 4:20, což je čas často zmiňovaný v souvislosti s hrou, ale do té doby byl jeho účet na síti zablokován. 


V souvislosti s Modrou velrybou je zapotřebí zmínit, že zatím u žádného z případů, o nichž domácí i zahraniční média hovoří, nebylo oficiálně prokázáno, že by mezi sebevraždou dítěte a internetovou hrou existovala přímá spojitost, jinými slovy doposud žádné úmrtí nebylo tomuto fenoménu ze strany vyšetřovatelů definitivně připsáno. Navzdory tomuto faktu však v zemích, kde se fenomén šíří, tedy v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Kyrgyzstánu či na Ukrajině, přetrvává obava z negativního ovlivňování mládeže na internetu, které následně k sebepoškozování u některých jedinců může vést.

Před fenoménem ostatně varují i někteří psychologové. „Když se dítě k této hře připojí, není okamžitě vyzváno k sebevraždě. Avšak zadávané úkoly po čase teenagery dohání až k pocitu bezmoci a vytvářejí stlačující atmosféru. A pokud mluvíme o dětech, které již trpí nějakými problémy, tyto úkoly mohou jejich situaci ještě zhoršit a riziko sebevraždy se zvýší,“ řekla pro Svobodnou Evropu odbornice Natalya Lebeděvová, která pracuje pro poradenskou službu Your Territory Online. Jen za letošní leden její služba poskytla asi 1 400 sezení, z nichž 20 zahrnovalo právě nezletilé se sebevražednými myšlenkami.

Ilustrační obrázek

Tajemná hra, která údajně nabádá děti k sebevraždě, děsí Rusko i další země. Když se připravíš o život, tak vyhraješ
Zdroj: www.flickr.com

Modrou velrybou se začala zabývat také řada politiků, a to včetně hlavy Ruské federace Vladimira Putina, který vyjádřil podporu pro návrh o zavedení přísných trestů pro zakladatele takzvaných „skupin smrti. „Tito zločinci - jinak je nazvat nemohou - se zaměřují především na dospívající mládež, děti s křehkou psychiku nebo ty, kteří se nacházejí v obtížné situaci,“ cituje ruského prezidenta web Newsru.com. Za nabádání k sebevraždě by tak mohlo dotyčným osobám hrozit až 12 let za mřížemi a ve spojitosti s Modrou velrybou se navíc v Rusku, Kazachstánu a Kyrgyzstánu rovněž objevily návrhy na ještě o něco přísnější regulaci internetu. Ten ani dnes není v těchto zemích zcela svobodný, přesto zdejší sociální sítě zaplavují hashtagy jako „Modrá velryba“, „moře velryb“, „vzbuď mě ve 4:20“ nebo „F58“, což mají být vše kódy značící, že uživatel je do hry zapojen.

V listopadu loňského roku byl v Moskvě zadržen 21letý Rus jménem Filip Budějkin, který momentálně čelí obvinění z nabádání k sebevraždě na již zmíněné sociální síti VKontakte, na níž působil jako administrátor „skupiny smrti„Dosud byl obviněn pouze v jednom případě navádění k sebevraždě. Můj klient s tímto obviněním nesouhlasí,“ cituje server iDNES slova mladíkova právního zástupce. Podle britského listu BBC byl ale Budějkin obviněn z částečné odpovědnosti za smrt nejméně 15 teenagerů. V jednom z výslechů měl dokonce údajně přiznat, že byl zapojen až do 17 případů sebevražd. V letošním roce pak policie zadržela ještě několik dalších podezřelých osob. Žádnému z obviněných, včetně Budějkina, však zatím nic dokázáno nebylo.

Závěrem zbývá snad jen opětovně konstatovat a ještě jednou zdůraznit, že navzdory četným tragickým případům, které jsou s Modrou velrybou ve sdělovacích prostředcích spojovány, nebylo dosud prokázáno, že tento internetový fenomén některou ze sebevražd skutečně zavinil. Koneckonců míra dětských sebevražd, které souvisí s internetem, se podle odborníků pohybuje pod 1 procentem. Z úst dalších specialistů na tuto tématiku navíc zaznívá také názor, že u zdravého dítě, které žije spokojeným životem, je pravděpodobnost potenciálního ovlivnění některou ze „skupin smrtivelmi malá. Stejně tak se objevují i spekulace, podle kterých žádná Modrá velryba vlastně neexistuje a jedná se jen o uměle vytvořenou společenskou hysterii, která má posloužit jako záminka k uplatnění většího dohledu nad internetem. Co si o tomto tajemném fenoménu myslíte vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse