Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2017 21:09
Čas čtení 0:00
Marek R.

Fotograf cestuje po celém světě, aby zachytil okouzlující krásu zrzavých slečen. Dokázal bys jim odolat?

REFRESHER
Uložit Uložené

Nech se omámit jejich krásou.

Každý máme ten svůj vlastní ideál krásy, ať už jde o postavu, barvu vlasů, očí a podobně. Když se podíváme na Instagram Briana Dowlinga, hned budeme vědět, co považuje tento fotograf za svůj ideál krásy. Jeho profil je totiž zasypán hlavně zrzavou barvou, protože mu vládnou krásné rusovlásky s jemnou kůží a někdy i pihami. Jeho obdiv k takovým ženám je dokonce tak velký, že jim věnoval fotoknihu s názvem Redhead Beauty a aby toho nebylo málo, procestoval kvůli nim velkou část světa. Celkově bychom tak v jeho sbírce našli více než 130 zrzek z 20 různých zemí světa včetně Ukrajiny, USA, Německa či Holandska. Celkem mu daný projekt zabral asi tři roky a při pohledu na následující fotky i vy uznáte, že záměr projektu, kterým bylo ukázat jejich jedinečnou krásu (lidé s zrzavými vlasy mají na zemi nejmenší zastoupení), se jednoznačně povedl.
 
No a proč jsou vlastně rusovlasí lidé tak výjimeční a co může za jejich barvu? National Geographic uvádí, že na světě jsou jen dvě procenta lidí, kteří mají přirozené zrzavé vlasy. Naši barvu vlasů ovlivňuje pigment melanin, který produkují buňky s názvem melanocyty. Důležité jsou dva druhy melaninu - eumelanin (tmavé vlasy) a pheomelanín (načervenalý pigment). Jejich kombinací tedy vznikají různé barvy podle toho, který melanin převládá. Pokud má převahu pheomelanín, lidé mají světlou pokožku, pihy či zrzavé vlasy. Důležitou roli hraje i gen MC1R, díky kterému se pheomelanin přeměňuje na eumelanin, což nám pomáhá při ochraně před UV zářením, ale pokud tento gen nefunguje tak, jak má, výsledkem jsou pak rusovlasí lidé.

Domů
Sdílet
Diskuse