Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2017 15:06
Čas čtení 0:00
Tomáš V.

Kult hákového kříže je dramatický film plný rasové nenávisti, který je aktuální i téměř 20 let po uvedení do kin

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Temný příběh o dvou bratrech pokoušejících se vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Existují filmy, které jsou nadčasové a pomocí vyprávění příběhu dokáží divákům předat poselství i velmi dlouho po uvedení do kin. American History X (Kult hákového kříže) je jistě jedním z nich a po jeho zhlédnutí nad ním budete ještě velmi dlouho přemýšlet. Film byl od začátku sázkou na nejistotu, neboť se jednalo o režisérský debut Tonyho Kayenata a scénáristickou premiéru Davida McKenna. V hlavních rolích se nám představili dva bratři, Derek (Edward Norton) a Danny (Edward Furlong) Vinyardovi. Bratři Vinyardovi po násilné smrti svého otce cítí nespravedlnost. Právě proto začnou problémy ve své chudší čtvrti řešit přidáním se k místní neonacistické organizaci. Starší bratr Derek se díky své inteligenci a charismatu stává v místní nacistické komunitě respektovaným členem a Danny k němu vzhlíží jako ke svému vzoru. Hned v úvodní scéně však dojde u jejich domu na kalifornském předměstí k incidentu. Ten změní celé rodině život a pošle staršího z bratrů na několik let do vězení.

Kult hákového kříže je dramatický film plný rasové nenávisti, který je aktuální i téměř 20 let po uvedení do kin
Zdroj: New Line

Celý příběh se nese ve dvou prolínajících se hlavních dějové liniích. První rovinou je černobílý příběh Dereka, ve kterém můžeme sledovat jeho minulost, důvody jeho chování a život v místní komunitě. Druhou část snímku tvoří období od Derekova návratu z vězení. Obě dějové linie se během téměř dvou hodin několikrát vystřídají, avšak jejich návaznost a myšlenková kontinuita je zpracována velmi přirozeně a pomáhá divákovi lépe pochopit psychologický vývoj hlavní postavy.
 
Po svém návratu z vězení se pokouší Derek za celou svou minulostí udělat tlustou čáru a začít od začátku z opačného konce. To však není tak jednoduché, protože se potýká s mnoha problémy se svými starými přáteli, komunitou, rodinou a v neposlední řadě i se svým mladším bratrem. Ten zpočátku nedokáže pochopit, proč by spolu jako bratři neměli po Derekově návratu z vězení pokračovat v boji s nenáviděnými místními obyvateli. Postupem času si oba bratři začnou uvědomovat, že celé své mládí oddali ideologii, která jim v životě nepřinesla nic pozitivního. V tomto okamžiku i Danny zjistí, že jeho životní cesta nebyla správná a se svým bratrem začnou opět fungovat jako rodina. V závěru se však naskýtá otázka, zda už na takovou změnu není pozdě.

Kult hákového kříže je dramatický film plný rasové nenávisti, který je aktuální i téměř 20 let po uvedení do kin
Zdroj: New Line

Kvalitu snímku kromě samotného příběhu dotvářejí i výborné herecké výkony obou Edwardův. Z nich je zejména výkon Edwarda Nortona hlavně v černobílých pasážích přímo až strašidelný. Za ten byl dokonce nominován v roce 1998 na Oscara. Kvůli své roli musel Norton projít tréninkovým programem, díky kterému přibral více než 10 kilogramů, protože byl na postavu Dereka příliš hubený. To, že měl o film velký zájem potvrzuje i skutečnost, že jeho oficiální honorář byl v tomto případě pouze přibližně pětinový oproti jiným filmům. Při nich se jeho odměna pohybovala přibližně na úrovni 1 milionu dolarů. Kvůli American History X také odmítl i roli vojína Ryana ve filmu Saving Private Ryan, ve které jsme mohli vidět Matta Damona. Zajímavostí je i to, že film částečně vychází z příběhu Franka Meeinka, bývalého člena skinheadské organizace a v současnosti bojovníka proti rasismu.
 
Po celou dobu můžeme sledovat psychologický vývoj postav a obzvláště poslední scéna filmu je velmi silná. Zajímavé je na celém příběhu i to, že člověk do posledního momentu filmu neví, zda bratry odsuzuje nebo s nimi soucítí. American History X je tedy velmi těžkým snímkem. Je třeba se na něj psychicky připravit ale pokud tak učiníte, dočkáte se kvalitních hereckých výkonů, silného příběhu a nezapomenutelného závěrečného ponaučení.

Domů
Sdílet
Diskuse