Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2017 1:16
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou

TECH
Uložit Uložené

Telefony za tisíce korun neslouží jen k chatování přáteli.

Existuje skupinka lidí, kteří potřebují mít vždy nejnovější smartphone a po prohlédnutí jeho obsahu najdete jen Messenger, Instagram a Snapchat. Pak jsou tu tací, kteří rádi experimentují a zkoušejí, co všechno se dá ze smartphonu vytěžit. A na závěr víceméně běžní uživatelé, kteří nepotřebují vždy nejaktuálnější generaci vlajkových lodí, ale nepovažují telefon jen za chatovací nástroj. Nejdeme však kázat o tom, jak by se měl smartphone využívat, spíše poukážeme na několik méně či více očividných možností, jak zacházet s těmito hračkami. Zdůrazňujeme, že ne každému čtenáři mohou přijít naše doporučení zajímavá a dosud nepoznaná. Přejděme ale ke konkrétním tipům.

Smartphone jako mikrofon

Chystáte oslavu úspěšných státnic, svatbu, 50ku nebo jakoukoli jinou akci, na které budete potřebovat kromě množství alkoholu i patřičně nazvučený a externí mikrofon? Platit si DJe s kompletním vybavením může být pořádný škrt přes rozpočet a pokud vlastníte hlasité audio a chybí vám jen mikrofon, proč nevyužít ten v telefonu? V současné době jsou kvalitou přenosu zvuku podstatně dál, než tomu bylo kdysi a v obchodech s aplikacemi najdete množství softwaru potřebného ke správné činnosti. Jediné, co stačí, je připojit audio-jack do telefonu. Lepší appky vám umožní vybrat si, který mikrofon chcete používat.

App Store | Google Play

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: wistia.com
 

Vodováha, váha či kompas

Nedovolíme si tvrdit, že smartphony dokáží nahradit zažité prostředky pro domácí kutily, milovníky turistiky nebo obyčejnou kuchyňskou váhu. Přesto jsou některé funkce dostupné i na telefonu a tedy v některých případech mohou i chytré telefony pomoci. Zatímco majitelé iOS zařízení mají kompas a vodováhu implementovanou přímo v předinstalovaných aplikacích, Androiďáci si mohou stáhnout zmíněné pomůcky zde a zde. Na stavbě byste zřejmě vypadali směšné, ale v horách si vystačíte i s mobilním kompasem. Třešničkou na dortu je možnost využít senzoru detekce tlaku (3D Touch) a díky vodivému doteku zvážit předměty do přibližně 400 gramů na obrazovce smartphonu. Web naleznete zde.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: Sirius

Laserové ukazovátko/pravítko

Kolik příslušenství k smartphonům znáte? Určitě jste se již setkali s externí nabíječkou, různými nabíjecími kabely a bezdrátovými sluchátky. Věděli jste však, že audio-jack dokáže sloužit nejen k připojování kabelových sluchátek? Skutečně, například společnost iPin vyrábí nepatrný laser, který zapojíte do vašeho audio-konektoru a celé ovládání probíhá formou appky. Ukazovátko vás vyjde na přibližně 800 Kč a pokud máte zájem o laserové pravítko, připočtěte si k uvedené ceně minimálně dalších 300 Kč. Na oplátku získáte skvělý nástroj pro měření nepohyblivých předmětů jediným stisknutím spouště.

Smartphone jako termokamera/mini ventilátor

O externím příslušenství připojitelném do jacku jsme už psali. Když se posuneme o jeden konektor dále, zjistíme, že ani microUSB, USB-C či Lightning port neslouží jen k nabíjení telefonů. Opět se nám dostává široké možnosti využití, z nichž nesmíme opomenout nepatrný ventilátor využitelný například v MHD nebo jiných problematicky větraných prostorech. Ventilátor vhodný pro váš smartphone najdete i na Ebay či Amazonu za několik desítek korun. Pro skutečné fajnšmekry je tu zas přídavná kamera s termovizí za relativně „směšných“ 5 000 Kč. Při srovnání s obvyklými cenami termokamer jde jen o zlomek částky, počítejte však se sníženými kvalitami snímacího čipu.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: Flir.com / Ebay

Ovladač k počítači/televizoru

Vyjímá se ve vašem obýváku moderní inteligentní televize? Ovládáte ji přibaleným ovladačem? Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano“, zvažte nainstalování aplikace umožňující ovládat televizor přímo přes dotykové rozhraní ve smartphonu. Při běžném přepínání kanálů ze satelitu si sice rozdílu nevšimnete, ale při náročnějších úkonech, řekněme prohlížení webu nebo využívání vestavěných aplikací, se dotyková plocha jeví jako perfektní zlepšovák. Vyhledejte si v App Storu a na Google Play značku televizoru, připojte se na stejnou Wi-Fi a aplikace se automaticky zkontaktuje s TV. Drtivá většina výrobců nabízí appky pro obě nejrozšířenější platformy.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: Samsung

Pro bezdrátovou kontrolu nad počítačem je zase k dispozici starý známý TeamViewer. Ovládat počítač přes drobnou obrazovku telefonu se hodí v momentech, kdy potřebujete vašim známým pomoci zprovoznit toto či opravit tamto a navigovat je voláním po telefonu je až příliš komplikované. Spárování funguje na bázi unikátního kódu, který vás po zadání bezpečně (rozuměj šifrovaně) spojí s druhou stranou. Aplikace je dostupná pro iOS i Android a autoři nechtějí za instalaci žádné poplatky. Jak sami uvádějí, momentálně ji používá více než 200 000 000 počítačů.

Vzdálené ovládání platí oboustranně, ať už telefonem počítač nebo naopak (kromě majitelů iOS)

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: TeamViewer

Čtení zahraničního tisku a cizojazyčných publikací

Na tom, že pocit držení fyzického časopisu nelze nahradit žádnou obrazovkou (ani čtečkou knih), se shodneme asi všichni. Častokrát nemáme čas koupit si ani ten domácí tisk kromě faktu, že v rámci zahraničních novin, časopisů nebo knih je shánění konkrétních děl relativně obtížné. Zejména pokud nebydlíte ve velkých městech s přístupem do známých knihkupectví nebo lepších novinových stánků. Zvážili jste ale možnost stahování zahraničního tisku nebo nedostupných publikací přes obchody s knihami? V rámci časopisů na iOS zajděte do konkrétní kategorie v App Storu, pro Android je v nabídce aplikace Kiosk s pestrou paletou tisku. Výhodou čtení na telefonu může být obsah přizpůsobený mobilním zařízením včetně videí či jiných interaktivních prvků.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: Sirius

Sekundární displej k počítači

Před několika lety by nám takový nadpis zřejmě připadal směšný, hlavně když uvážíme fakt, že high-end smartphony disponovaly úhlopříčkou nanejvýš 3,5 palce. Dnešní standard je už ale úplně někde jinde a vlastnit displej s velikostí přesahující 5 palců není žádná rarita. Po nainstalování té správné aplikace a spárování zařízení podobným způsobem, jako v případě vzdáleného přístupu, může i menší obrazovka napomoci při produktivní počítačové činnosti. Menší displej lze využít například na komunikaci přes sociální sítě. Messenger se dokonale přizpůsobí menší obrazovce a vy můžete odepisovat a navigovat se ve zprávách podstatně rychleji než přes dotykové rozhraní. V rámci iOS mobilních zařízení doporučujeme použít Duet.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: Curved

 

Správce zdraví

Dávat si pozor na to, co jíte, kolik pohybu denně zajistíte vašemu tělu a zda pravidelně navštěvujete lékaře, se dá dělat tak jako obvykle - bez telefonu. Aplikace zaměřené na zdraví však nabízejí podrobné statistiky a uchovávání rozsáhlých dat o vašem těle, za které jim později určitě poděkujete. Přeci jen si každý den nebudete zapisovat do sešitu váš jídelníček a měřit si přes Google Maps, kolik kilometrů jste prošli a jaký výškový rozdíl jste přitom překonali. Moderní telefony to udělají za vás. Hlavně v rámci pohybu je systém dostatečně autonomní a tak vás neobírá o drahocenný čas. Tyto rozsáhlé virtuální zápisníky jsou častokrát podceňovány a přitom v sobě skrývají velký potenciál. Koupí smart náramku či hodinek vytěžíte z těchto „zdravotních karet“ ještě více.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: brandish.tv

Amatérský DJ/producent

Hned na začátek zdůrazňujeme slovíčko „amatérský“. Produkovat hudbu nebo dělat DJe na párty přes telefon je náročně i pro ty největších profesionály a mobil nikdy nenahradí konzoli či plnohodnotný počítač, ale po stažení některé z aplikací jako Traktor DJ (pro Android Djay2), Garageband pro iOS nebo FL Studio pro obě platformy zjistíte, že zabavit se hudbou, a nyní nemyslíme obyčejné pouštění písniček, se dá i na telefonu. Náš osobní favorit je DM1 (drum machine) bohužel dostupný pouze na App Store. Pokud jste alespoň částečně nakloněni k tvoření muziky, dejte šanci některé z nich.

Používáte smartphone jen na sociální sítě? Zde je 10 tipů, jak se zabavit s drahou hračkou
Zdroj: www.musictech.net

Amatérský fotograf/kameraman

Na závěr možná až příliš očividná schopnost dnešních smartphonů. Běžným způsobem fotografování/natáčení přes vestavěné aplikace zhotovený materiál obvykle ztrácí svůj potenciál. Pokud chcete vytěžit z telefonu maximum, najděte si aplikaci, která umožňuje pořizovat snímky v RAW formátu spolu s další tunou nastavení. Pokud chcete posunout kvalitu videa na vyšší úroveň, postačí vám i obyčejná selfie tyč, případně tripod. Základem je však kvalitní software a dobře provedený post-process. Doporučujeme zhlédnoutt obě videa níže.

Zachytávání fotografií: ProCamera (iOS), ProShot (Android)

Nahrávání videa: FiLMiC Pro (obě platformy)

Úprava fotografií: Snapseed, Adobe Photoshop Express, Adobe Photoshop Lightroom (obě platformy)

Domů
Sdílet
Diskuse