Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2017 v 17:27
Čas čtení 0:00
Jakub S.

Jim Carrey: Příběh chlapce z chudé rodiny, který se dostal až na vrchol

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Světoznámý herec a komik neměl jednoduché začátky.

The Mask, Dumb and Dumber, Ace Ventura - filmy, které si se jménem Jim Carrey asociuje snad každý. Tyto a mnohé další projekty přinesly kanadskému komikovi slávu a zástupy fanoušků. Často dokonce zastiňují role, ve kterých se vymanil ze škatulky povrchního baviče a dokráčel díky nim k respektu filmové komunity a spoustě ocenění. Výjimečné snímky jako Truman Show či Endless Sunshine of the Spotless Mind. Jim Carrey - bavič, stand-up komik, herec a jedna z nejoblíbenějších osobností svého času. A přestože herec už viděl zenit své kariéry, jeho jméno nadále přitahuje obrovský zájem. Dnes si řekneme více o tom, jak kanadský chlapec z chudé rodiny dokráčel za svým hollywoodským snem.

Jim Carrey: Příběh chlapce z chudé rodiny, který se dostal až na vrchol
Zdroj: tumblr.com

James Eugene Carrey se narodil rodičům Percymu a Kathleen. Na svět přišel 17. ledna 1962 v Newmarket, Ontario. Nejmladší ze čtyř potomků byl od útlého věku extrovertem, který bavil své rodiče a sourozence už jako dítě. Když bylo Jimovi 14 let jeho otec přišel o práci jako účetní a rodina byla nucena přestěhovat se na předměstí Toronta. V těžkých časech si Percy našel jen špatně placenou práci a Jim musel obětovat dobré výsledky ve škole a začít pracovat v továrně. Každý den po škole ho čekalo 8 hodin práce. Toto období se však na rodině začalo rychle podepisovat ošklivým způsobem a příchod nevyhnutelné změny si příliš na čas nedával. Carreyovi se přestěhovali do „pojízdného obydlí“ v podobě starého Volkswagenu a zakotvili na trávníku své příbuzné. Navzdory stísněnému prostoru se rodina cítila šťastněji a Percy začal svému synovi pomáhat s objevováním a zkoumáním jeho komediálního talentu.
 
Jako 15letý se Jim poprvé objevil před publikem torontském baru Yuk Yuk's. Ve žlutém saku, které pro něj udělala Kathleen, zažil velký neúspěch - jeho první veřejné vystoupení bylo, jak už je zvykem, jednou velkou katastrofou. Vytrvalost, nezlomnost a nutná dávka psychické odolnosti však přinesly své ovoce a mladý Jim se relativně rychle dokázal na barové scéně v Torontu uplatnit. Díky pravidelnému vystupování mohl podporovat svoji rodinu a zároveň pracovat na vlastní kariéře. Jeho první vystoupení sestávala zejména z „impressions“ slavných celebrit a po pozitivní odezvě, která se mu začala dostávat, se odhodlal k odvážnému kroku - v roce 1979 se přestěhoval do Los Angeles. Tam si ho zakrátko všiml Rodney Dangerfield a nabídl mu roli předskokana při jeho komediálním turné startujícím v Las Vegas.

Jim Carrey: Příběh chlapce z chudé rodiny, který se dostal až na vrchol
Zdroj: pintrest.com

Navzdory rostoucímu úspěchu nebyl Carrey spokojený s rychlostí progresu. Chtěl víc. Místo toho dostal jen pár rolí v nízkorozpočtových komediích. Pak přišla The Duck Factory (1984) a na chvíli se zdálo, že vysněný úspěch začal nabírat reálných kontur. Jim do LA přivedl své rodiče a na moment cítil, že nový život je konečně tady. Jeho snahy se však zanedlouho opět proměnily v neúspěch a po hraní vážnějších postav se Jim vrátil k stand-up komedii. Věděl, že věci se musí změnit a navzdory pravidelnosti nezdařených vystoupení se nevzdával. Jeho finanční situace přestala být přívětivá, aby se pak proměnila v neschopnost dovolit si i ty nejzákladnější věci. Jim byl nucen požádat své rodiče, aby se odstěhovali, protože již nebylo nadále možné je podporovat. V následujícím období byl Jim na dně více než kdykoli předtím. A bylo to právě tehdy, kdy si herec vypsal dnes už legendární šek na 10 milionů dolarů za „herecké služby“. Ten s sebou nosil v peněžence až do dne, než (jako v tom nejvíce klišé příběhu) mu v rukou přistál reálný šek stejné částky.
 
Síla mysli? Šťastná náhoda? Určitě si dokážete představit, co tento imaginární šek znamenal pro Jima. Herec ho dokonce později nechal pohřbít spolu se svým otcem Percym, který podlehl rakovině plic v roce 1994. Ještě v dobách materiální a kariérní nejistoty měl Jimův osobní život mnohem optimističtější vyhlídky. V roce 1986 potkal herečku Mellissu Womer, kterou si už o rok později vzal a spolu přivedli na svět dceru Jane. Jim už najednou nebyl sám. Měl rodinu, o kterou se musel postarat. Počet projektů začal růst a přestože šlo o přinejlepším nelichotivé snímky, Jima si díky nim všímalo více a více lidí pohybujících se ve filmovém průmyslu. Díky tomu byl doporučen do seriálu In Living Color. Po skvělém přijetí se v projektu Jim objevoval až do roku 1994. Pozornost a chvála, které se mu dostaly, vedly k prvnímu velkému průlomu - Ace Ventura.
 
Jimovi bylo umožněno mít velké slovo při přepisování scénáře, který postavil kolem svého vlastního smyslu pro humor a vyplatilo se. Publikum si zvířecího detektiva zamilovalo. Jeho další ikonická role ve filmu The Mask mu přinesla nominaci na Golden Globe. Následující film byl pro Carreyho hitem největšího kalibru. Dumb and Dumber (Blbý a blbější), komedie natočená za 16 milionů skončila se skóre 246 milionů, což znamenalo, že v roce 1994 dokázaly Carreyho filmy vydělat dohromady 550 milionů. Z Jimma Carreyho byla najednou obrovská hoolywoodska hvězda, ale tento úspěch byl zastíněn nešťastným koncem manželství s Mellissou. Pár si prošel velmi ošklivým rozvodem a Jim hledal útěchu u kolegyně z Dumb and Dumber - Lauren Holly. S ní se zakrátko oženil, jen aby i toto manželství zanedlouho skončilo rozvodem.

Jim Carrey: Příběh chlapce z chudé rodiny, který se dostal až na vrchol
Zdroj: Universal

Přestože se Jimův osobní život nacházel v troskách, jeho kariéra pokračovala optimistickým směrem. Velmi dobře přijata role v Batman Forever byla následována pokračováním zvířecího detektiva a Carreyho hvězda svítila jasněji než kdykoliv předtím. Jim pak zažil i první velký box office neúspěch v podobě snímku The Cable Guy režírovaném Benem Stillerem, ale ani to jeho menu neubralo na síle. Následující projekt byl totiž dalším velkým průlomem. Mluvíme o Truman Show, filmu, který herci nepřinesl jen Golden Globe, ale také celosvětový respekt filmové komunity, která musela konečně uznat, že Carrey není jen komik, ale i seriózní herecký talent. Jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) film v hercově kariéře byl následován snímkem Man on the Moon a druhým Golden Globe. Po kritickém úspěchu se Carrey opět vrátil ke komediím.
 
Počínaje Grinchem a vrcholíc snímkem Bruce Almighty, Carrey byl zpět mezi nejlépe vydělávajícími herci světa. Jeho další volbou se však stal artovejší film - Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Pravděpodobně kvalitativní vrchol hercovy kariéry přinesl Oscara za scénář Charliemu Kaufmanovi a čtvrtou nominaci pro Kate Winslet. Sám Carrey zůstal opomenut, ale nadobro už zacementoval svoji pověst vynikajícího seriózního herce.
 
Jim Carrey pokračoval v účinkování ve více či méně úspěšných snímcích, které ve většině případů patřily do komediálního žánru. Jeho téměř mytologizované jméno ho neslo dál, zatímco kritický či komerční úspěch předešlých projektů už nikdy nenapodobil. Objevil se v pokračováních filmů Kick-Ass, Anchroman nebo Dumb and Dumber. Přestože svůj zenit již herec zažil, jeho jméno si stále zachovává značnou část svého lesku. Dnes pokračuje v točení filmů, věnuje se charitativní činnosti a tvrdí, že nadobro porazil depresi, která ho pronásledovala většinu jeho života. Herec prohlásil, že už nebere žádné léky ani stimulanty, dokonce nepije ani kávu.

Jim Carrey: Příběh chlapce z chudé rodiny, který se dostal až na vrchol
Zdroj: Paramount

Jim už dlouhá léta pravidelně medituje a tvrdí, že dosáhl duševního klidu. Komik má za sebou kontroverzní vyjádření o dětském očkování, které podle něj způsobuje autismus. Ta byla tvrdě zkritizována předními americkými vědci pro jejich agresivitu a neochotu zkoumat skutečný původ problému. Jim Carrey zůstává relevantním jménem na mapě mainstreamové filmařiny. Chlapec z chudé rodiny si splnil svůj hollywoodský sen, zažil nejeden pád a dokázal, že pevná vůle v kombinaci s talentem může vést až na vrchol. Továrna na sny, ačkoli je v první řadě jen tvrdým byznysem, dokáže přinést i nejeden příběh o naplnění vlastních tužeb.

Domů
Sdílet
Diskuse