Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. července 2017 13:44
Čas čtení 0:00
Dominik Ján M.

Celé dny vysílá dokola jen otravné bzučení. Co se skrývá za existencí ruské stanice UVB-76?

ZAJÍMAVOSTI ZÁHADY
Uložit Uložené

Poslech na této frekvenci je větší výzvou než desetihodinová verze Nyan cat.

Rusko je země mnoha záhad a podivuhodných věcí. V našich článcích o megalitech na Sibiři, Tunguské události či Djatlově výpravě na Horu mrtvých ses o tom mohl přesvědčit. I dnes si posvítíme na zajímavou a záhadnou věc z tohoto obrovského státu.
 
Asi každý z nás někdy poslouchá rádio. UVB-76, jak ho nazvali jeho posluchači, není úplně běžná stanice. Od roku 1973 totiž vysílá jen bzučení. Otravný zvuk je přehráván dokola ve smyčce. Kvůli tomu si vysloužilo i přezdívku Buzzer, což ve volném překladu znamená bzučák. Ještě zajímavější je, že čas od času se smyčka bzučení přeruší a neznámý hlas řekne zakódovanou zprávu v ruštině. Oficiální důvod existence této stanice je neznámý, a tak vytváří prostor pro spekulace.

Kde se nachází?

Koncem 20. století vypátrali radioamatéři polohu UVB-76 v oblasti Povarovo blízko Moskvy. Od září 2010 již stanice z tohoto místa nevysílala a přesunula se ke Kerry Massiv nedaleko Petrohradu. Odtud přestala vysílat 9. srpna 2015 a po tomto dni vysílá jen z města Naro Forminsk. V roce 2011 se však skupina urban explorerů vydala navštívit a prozkoumat vojenskou základnu v Povarově. Podle všeho je základna opuštěna. Našli zde deník se záznamy o vysílání potvrzující frekvenci vysílání 4625 kHz.

Bývalá základna v Povarově.

Celé dny vysílá dokola jen otravné bzučení. Co se skrývá za existencí ruské stanice UVB-76?
Zdroj: Tommasucci | wikipedia.org

Je UVB-76 vojenská stanice?

Jelikož se ruské úřady nikdy nevyjádřily k její funkci, zatím zůstává záhadou. Mezi množství teorií se jako nejpravděpodobnější jeví využití UVB-76 ruskou armádou na obsazení frekvence. Repetitivní vysílání bzučení odradí nechtěné lidi od použití dané frekvence. Bývalý ministr komunikací Litvy Rimantas Pleikys se vyjádřil, že hlasové zprávy slouží k potvrzení pohotovosti příjemce. Nepřerušeně ho tak může poslouchat například vojenský komisariát. V ruském časopise Russian Journal of Earth Sciences byla zveřejněna teorie, podle níž se frekvence 4625 kHz využívá na pozorování změn v ionosféře. Existují domněnky o spouštěči ruských jaderných raket či vtipu radioamatérů, ale nejsou příliš důvěryhodné.

Tajemné hlasové zprávy

Nekonečné bzučení někdy přeruší hlášení v ruštině. Zpravidla mužský hlas předá zprávu podle vzoru. Nejčastěji jsou to ruská jména a čísla. Tyto zprávy byly do roku 2010 velmi výjimečné. Začaly se však stupňovat a 17. října 2016 odvysílala stanice UVB-76 až osmnáct hlášení za 24 hodin. Za roky své existence se několikrát stalo, že se zničehonic na pár hodin odmlčela. Občas jsou slyšet i přes bzučení podivné zvuky v pozadí. Rozhovory, televize či přesouvání nábytku mohou dokazovat živé vysílání z externího zdroje pomocí mikrofonu.

UVB-76 není jediná svého druhu. Jen v Rusku existují dvě podobné stanice s názvy Pip a Squeaky Wheel. Stejně jako Buzzer, vysílají otravný zvuk ve smyčce, vzácně přerušený hlasovou zprávou. Pip a Squeaky Wheel by podle předpokladu měly fungovat pod jednou organizací, protože často po odvysílání hlasové zprávy se ozve kódovaná odpověď na druhé stanici.
 
Obdobné krátkovlnné stanice nejsou ničím vzácným. Například číselné stanice používalo pro špionáž i Československo. Pokud by ses náhodou nudil, můžeš UVB-76 ve volném čase poslouchat na tomto webu. Možná zachytíš nějakou zprávu.

Myslíš, že UVB-76 využívá ruská armáda nebo je to někdo jiný? Dej nám vědět v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse