Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2017 17:05
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Dočkáme se po trilogii Pána prstenů a Hobita i zfilmování Tolkienova legendárního Silmarillionu?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Mnozí z nás o tom možná nevědí, ale mezi studiem Warner Bros. a Christopherem Tolkienem nebyly nikdy příliš dobré vztahy.

Za dlouhá léta od natočení mimořádně úspěšného fantasy Pán prstenů se toho už o Silmarillionu řeklo hodně. Jedna strana fanoušků tvrdí, že jde o nezfilmovatelnou záležitost, další by dali knize šanci v seriálové podobě a jiní si umí dobře představit i její klasické filmové zpracování. Otcem Silmarillionu, stejně jako Hobita, Pána prstenů a jiných knih ze Středozemě je velký John Ronald Reuel Tolkien, nadaný jazykovědec, uznávaný profesor a mimořádně talentovaný spisovatel.

Jeho Silmarillion se skládá z mnoha krásných příběhů, a proto je v sérii díl ze Středozemě mimořádně výjimečným. Jde však o náročně čtení, protože obsahuje množství postav, rodokmenů, názvů pevností, bohů a tak dále. Právě proto ji velká část fanoušků považuje za jakousi historii tohoto světa a nedokáží si dobře ani představit, že by šlo podobně komplexní dílo natočit.

To vše jsou však „pouze“ názory nás fanoušků, ale po komerčně úspěšném Hobbitovi a Pánu prstenů by bylo pro studio více než logické, aby těmito dvěma trilogiemi neskončilo. Proč tedy Warner Bros. zatím se Silmarillionem vůbec nespěchá? Možným důvodem může být například dlouhotrvající, špatná historie mezi samotným studiem a spisovatelovým dědicem, jeho synem Christopherem Tolkienem. Začalo to asi v době, kdy Christopher vyjádřil s trilogií Pána prstenů absolutní nespokojenost a prohlásil, že Peter Jackson (režisér trilogie) knihu znehodnotil tím, že z ní udělal akční snímek. K vylepšení vztahu s Warner Bros. nepomohlo ani to, že v roce 2008 bylo studio žalováno o 220 milionů dolarů z důvodu nesplnění smluvních podmínek (nevyplacení slíbené částky).

Dočkáme se po trilogii Pána prstenů a Hobita i zfilmování Tolkienova legendárního Silmarillionu?
Zdroj: Warner Bros.

Následně v roce 2012 přišla na stůl žaloba za to, že studio Warner Bros. údajně porušilo smluvní práva vytvořením počítačových her (například Middle-earth: Shadow of War). Pár měsíců nato ale Warner Bros. stihlo podat protižalobu za porušení „dohody o spravedlivém obchodu a řízení v dobré víře“. Všechny tyto případy skončily v červenci 2017, a i když žádná strana nestála o zveřejnění finálního rozhodnutí soudu, hovoří se o „přátelském vyrovnání“. V každém případě to může znamenat jen jedno.

Pokud chce studio kromě Pána prstenů, Hobita, počítačových her či hracích stojích vytěžit z Tolkienova dědictví i jiné zajímavé projekty, nyní přišel ten správný čas. Jaké budou následující kroky lidí od Warner Bros., se dozvíme snad již brzy. Můžeme počítat, že se na nejbližší konferenci k těmto soudním sporům a možným projektům souvisejícím s právy na Tolkienova díla vyjádří sami, nebo je k tomu novináři časem prostě dotlačí. Jak to celé vidíte vy? Dokázali byste si představit zpracování komplexního světa Silmarillionu? A koho byste rádi viděli v jeho čele? Například starého dobrého Petera Jacksona? V každém případě, Warner má minimálně pár let na dohodu s Tolkienovými dědici vlastnícími práva čas, protože série Fantastic Beasts je teprve na začátku. I ta je však v kinech jen každé dva roky a prostor na jedno epické fantasy ročně by tu tedy ještě bylo.

 

Domů
Sdílet
Diskuse