Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2017 23:55
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé pijící kávu žijí déle. Nové výzkumy zjistily mimo jiné i ideální počet vypitých šálků za den

ZAJÍMAVOSTI KÁVA
Uložit Uložené

Pití kávy má na člověka pozitivní vliv.

Pít tři šálky kávy denně ti může dopomoci k delšímu životu, tvrdí studie s téměř půl milionem subjektů z deseti evropských zemí. Výsledky byly publikovány v Annals of Internal Medicine a naznačují, že několik šálků denně může být skutečně prospěšných. Vědci z International Agency for Research on Cancer and Imperial College London tvrdí, že mezi úmrtností lidí a pitím kávy může existovat nějaké propojení.

Lidé pijící kávu žijí déle. Nové výzkumy zjistily mimo jiné i ideální počet vypitých šálků za den
Zdroj: pixabay.com

Do jejich studie vědci zapojili statisíce lidí s věkem nad 35 let a na samém počátku se zeptali, kolik kávy mají ve zvyku pravidelně konzumovat. Subjekty byly delší dobu sledovány a výsledky jsou jednoznačné. Lidé, kteří pili dva až čtyři šálky kávy denně (platí i pro kávu bez kofeinu), měli riziko úmrtí o 7–12 procent nižší než lidé, kteří kávu vůbec nepijí. Studii však následovala další, zaměřená na lidi jiné než bílé rasy. Tam se toto číslo pohybovalo až u 18 procent. To však vůbec nemusí být způsobeno nápojem.

Skeptici mají vůči tomuto výzkumu hned několik námitek. Lidé pijící více káv denně mohou vést jiný a zdravější životní styl. Jelikož si mohou dovolit tolik káv, je vhodné vzít v úvahu, že i víc vydělávají, což má ve finále na zdravotní stav opět velký vliv. Lidé pijící hodně kávy ji také mohou pít se známými, což ústí ve větší množství socializace, což je rovněž pozitivní faktor.

Lidé pijící kávu žijí déle. Nové výzkumy zjistily mimo jiné i ideální počet vypitých šálků za den
Zdroj: John Blake | wikimedia

Není pochyb, že lidé pijící hodně kávy umírají později, ale otázka je, zda je to skutečně díky ní. Autoři studie se však odvolávají na několik předchozích výzkumů, které tvrdí, že káva má pozitivní vliv na střeva či srdeční choroby. Látky obsažené v kávě mohou také snižovat riziko nebezpečných zánětů, jejichž počet se s přibývajícími léty života zvyšuje.

Doporučeno
Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák 17. prosince 2023 6:00

Bohužel, studie nepřináší nová zjištění o tom, zda káva má pozitivní vliv na nemocné lidi. Její autoři totiž na úplném začátku vyloučili každý subjekt, který měl v poslední době mrtvici, infarkt či cukrovku. Pro veřejnost je stále oblíbeným tématem i kofein. Je skutečně tak škodlivý, jak mnozí tvrdí? Podle renomovaného výzkumu ne.

Domů
Sdílet
Diskuse