Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2017 9:17
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Viceprezident Samsungu je ve vězení. Odsedět si může více než 10 let

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Naruší to plynulost a ekonomický růst konglomerátu?

Samsung zaznamenal s nejnovějším smartphonem Galaxy S8 rekordní zisky. Jejich akcie za poslední rok stouply přibližně o 32 procent a společnost se až na obrovské pochybení s phabletem Galaxy Note 7 vyvíjí tím správným směrem. Takto to alespoň vidíme z hlediska čísel. Korejská republika však v současném měsíci zažije soudní spor označovaný jako proces století, který se týká právě viceprezidenta Samsungu, Lee Jae-yonga. Ten si od února užívá vězeňskou celu, přičemž samotný zatykač na jeho jméno byl vydán už v lednu.
 
Po skončení Korejské války v roce 1953 to byly právě konglomeráty jako Samsung, které výrazně pomohly vzestupu ekonomiky v zemi. Tento přínos si dobře uvědomoval i otec Jae-yonga a zároveň současný prezident Samsungu, Lee Kun-hee. Během aktivního působení neměl nejmenší problém s různými daňovými úniky či úplatky směrovanými k nejvyšším hlavám v republice. Za tyto kriminální činy byl dvakrát odsouzen a to konkrétně v roce 1996 (uplácení bývalého prezidenta) a v roce 2009 (obrovský skandál související s daňovými úniky Samsungu). V obou případech mu podle zákona hrozily nemalé tresty odnětí svobody, ale vzhledem k pomyslnému statusu národního hrdinu z toho vyklouzl pouze s podmíněným trestem a následnou milostí od prezidenta.

Lee Kun-hee

Embed from Getty Images

V případě jeho syna, viceprezidenta Lee Jae-yonga, je však situace zcela jiná. Po smrti otce má Lee nabýt dědictví v hodnotě přibližně 440 miliard eur a aby se vyhnul procesu zdanění, pokusil se aplikovat stejný vzorec na mezitím odvolanou prezidentku Pak Kun-hje. Úplatek s hodnotou 54,2 milionů eur věnoval Samsung dvěma neziskovým organizacím, které řídila důvěrnice bývalé prezidentky. Očividné politické tahy však veřejnost už nedokázala tolerovat, a tak začaly padat hlavy. Kun-hje spolu s Jae-yongem momentálně sedí už několik měsíců ve vězení, přičemž o osudu Jae-yonga rozhodne tříčlenný soudní sbor 25. srpna.

Lee Jae-yong

Embed from Getty Images

Jihokorejské obyvatelstvo si jednoduše nemyslí, že by se podobné činy měly nadále akceptovat. Podobný scénář omluvy trestu totiž není výjimkou z pravidla, ale spíše běžnou rutinou v případě prominentních podnikatelů. Stejně nalehko odcházel ze soudní síně předseda skupiny Hyundai Motor Group, Chung Mong-koo, odsouzený za zpronevěru v dubnu 2006. Nejednou se v zemi praktikovalo pravidlo 5letého podmíněného odkladu tříletého výkonu trestu odnětí svobody, ovšem spolu s nepsaným pravidlem zrušení podmínky již po několika měsících.
 
Na rozdíl od svého otce se povídá, že si Jae-yong svůj trest skutečně odsedí. Horní hranice trestní sazby odnětí svobody je v tomto případě až 12 let. O dočasném konečném rozhodnutí soudu vás budeme informovat, každopádně, nejisté budoucnosti konglomerátu se obávat pravděpodobně nemusíte.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Domů
Sdílet
Diskuse