Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2017 11:24
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V Antarktidě se objevila díra o rozloze 60 000 kilometrů čtverečních a nikdo neví proč

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve středu pevniny byla objevena obrovská díra. Její rozměry činí 60 000 kilometrů čtverečních a zřejmě je to problém.

Obrovská díra se zjevila v Antarktidě a vědcům není jasné, co tam vlastně dělá. Díra je mimořádně velká a momentálně dosahuje přibližně 60 000 kilometrů čtverečních. Jen pro srovnání, rozloha České republika činí 78 866 km². S podobnými útvary jsme již několikrát měli tu čest, i když ve srovnání s touto dírou šlo jen o malé jamky. O jámě víme už několik měsíců a v Antarktidě se jich dokonce nachází několik, tato však narostla do gigantických rozměrů.

V Antarktidě se objevila díra o rozloze 60 000 kilometrů čtverečních a nikdo neví proč
Zdroj: University of Washington

Takzvaná polynya je zkrátka díra v ledové poušti. Hluboko v ní se nachází voda bez ledu, ke které se však zatím nedokážeme dostat. Polynya má pozoruhodný elipsovitý tvar (vědci očekávali kruhovou formu), ale není jasné, proč tak vypadá, jak vznikla a ani to, jaké bude mít následky.

V celé polynyi nemrzne voda a nenacházejí se v ní kry. Pokud by lidstvo nemělo satelit, ani bychom netušili, že něco podobného v Antarktidě vzniklo. Mnoho lidí už záhadnou díru nazvalo osmým divem světa a vědci ji popisují „jako by někdo v ledu vyřezal gigantickou díru“.

V Antarktidě se objevila díra o rozloze 60 000 kilometrů čtverečních a nikdo neví proč
Zdroj: NOAA

Nevíme, co polynyi způsobilo, ale jáma s plochou 60 000 kilometrů čtverečních nevěstí nic dobrého a předpokládá se, že vše plyne k již tradičnímu zdroji problémů – ke klimatickým změnám. Jde však jen o slepý odhad, dosud totiž nevíme, jakými klimatickými si naše planeta přesně prochází a ostatní oblasti jsou víceméně prozkoumány. Jedna z teorií navrhuje, že by mohla díra v ledu vzniknout z důvodu nového teplého proudu v Jižním oceánu, který se spustil teprve nedávno. Jelikož se však obrovská část Jižního oceánu nachází pod ledovou vrstvou, nemáme o něm mnoho informací, a tak nemůže být teorie potvrzena ani vyvrácena. Obrovská díra v ledové pevnině mrazivé Antarktidy tak stále zůstává zahalena rouškou tajemství.

Domů
Sdílet
Diskuse