Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2017 16:34
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci

TECH
Uložit Uložené

Jak se vypořádat s nadměrným civěním do monitorů a displejů?

Rozmach informačních technologií způsobil, že je stále větší procento populace odkázáno na doslova věčné sledování obrazovky. Strávit pracovní dobu u počítače a ještě i v době osobního volna neustále sledovat smartphone může být pro vaše oči pořádnou zátěží. Víte, jak se s ní správně vypořádat? Níže uvádíme několik tipů pro ty, kteří se stali otroky monitorů, ale přesto si svého zraku nadevše váží.

Pravidlo 20-20-20 

Kolik hodin dokážete sedět u počítače nebo telefonu, aniž byste si dali byť jen malou přestávku? Hodinu? Dvě? Velká chyba. Všeobecně známé a ověřené pravidlo hovoří o tom, že každých 20 minut byste si měli dopřát minimálně 20sekundovou přestávku, během níž svůj zrak zaměříte na objekt vzdálený minimálně 6 metrů. V počátcích můžete na pravidelné přerušování pozornosti zapomínat, a proto doporučujeme nastavovat si pravidelný časovač nebo stáhnout bezplatnou aplikaci (iOS, Android, Mac, Windows), která vás včas upozorní.

Proč právě 20 sekund? Přibližně tak dlouho trvá oku, než si oddechne od blízké obrazovky

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: Tomas M

Přeostřujte

Výše zmíněné pravidlo není jediným všeobecně doporučeným cvičením. Pokud se momentálně nenacházíte v složitém myšlenkovém pochodu a najdete si čas i na více než několikasekundovou přestávku, zařaďte do svého očního tréninku i střídavé zaostřování. To spočívá v 10 až 15sekundových intervalech, kdy střídavě zaměříte zrak na blízký, respektive vzdálený předmět. Cyklus opakujte alespoň 10krát.

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: GIPHY

Mrkání je důležité

Dokáže vás obsah na obrazovce upoutat natolik, že se přistihnete, jak vás bolí, případně až pálí oči? V daném okamžiku váš zrak vysychá, a pokud o něj nechcete dříve či později přijít, dejte si okamžitě přestávku od počítače a při opětovném zasedání na trůn nezapomeňte pravidelně mrkat. Podle pozorování dokážeme u počítače snížit frekvenci mrkání až o 60 % (v krajních případech až 80 %), čímž se na oku přestane dostatečně obnovovat ochranný slzný film a postupem času začneme trpět syndromem suchého oka. Ten postihuje stále větší část populace a spolu s jinými aspekty jako například nedostatečnou vlhkostí vzduchu našemu zraku pořádně zavaří.

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: narcsite.com

Omezte modré světlo

Lékaři už dříve zjistili, že modrá složka viditelného světla a lidský zrak si příliš nerozumí. Zejména ve večerních hodinách může modrá způsobovat bolesti hlavy, oddálit únavu a v neposlední řádě urychlit stárnutí a odumírání důležitých buněk oční sítnice – žluté skvrny (makuly). A právě diody v displejích mobilních telefonech, počítačích či tabletech vyzařují v klasickém režimu množství modrého světla, které v konečném důsledku zvyšuje riziko vzniku makulární degenerace.

Jak s touto jinak krásnou barvou bojovat? Vynikajícím způsobem je používání aplikací, ať už na desktopu nebo smartphonu, které v reálném čase upravují grafický výstup do žlutavých odstínů. Zřejmě jste se již setkali s pojmy jako F.lux (desktop), Blue Light Filter (Android) či Night Shift (iOS). Všechny pracují na stejném principu a minimálně v pozdějších večerních hodinách by bezpodmínečně měly být součástí zařízení. Pro nosiče dioptrických brýlí existují skla, jejichž složení potlačuje, respektive odráží modrou složku spektra, a tak mají svůj filtr u sebe vždy a všude.

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: www.tekrevue.com

Dodržujte správný úhel a vzdálenost

Každý uživatel by měl mít svůj monitor přizpůsoben aktuální úrovni očí, to znamená, že byste se na monitor neměli dívat z příliš velké výšky a naopak. Kromě faktu, že vaše krční páteř dostává zabrat, musíme zdůraznit, že zrak by měl být neustále mírně sklopený. Vyjádřeno v číslech, vychýlení 15 až 20 stupňů od úrovně očí se pokládá za ideální. Druhým důležitým aspektem je samotná vzdálenost od monitoru, která by v žádném případě neměla být kratší než 50 až 100centimetrů, v závislosti na úhlopříčce displeje. V době, kdy není raritou pracovat na 27palcových monitorech klidně zvolte i větší odstup.

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: blog.freekaamaal.com

Zvoľte správne osvetlenie

Milujete noční práci u počítače s prakticky žádným osvětlením místnosti? Opět, špatně. I když se nechystáme kritizovat trávení nočních hodin u počítače spojených s nabourání přirozeného biorytmu organismu, musíme zdůraznit, že by vaše místnost měla být během denních, ale i nočních hodin neustále osvětlena. Samozřejmě, je třeba si zvolit tu správnou intenzitu. Optimální denní osvětlení při práci s počítačem je přibližně polovina intenzity prosvětlené kanceláře. V noci naopak nezapomínejte alespoň na ambientní osvětlení z LED lampy či žárovky.

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: www.ubergizmo.com

Udělejte si masáž očí

Po úspěšně ukončeném dnu, ať už to zní jakkoli bizarně, si dopřejte automasáž očí. Její správné provedení uvolní oční tlak, zvýší cirkulaci krve v očích a způsobí tolik očekávané uvolnění. Konkrétních provedení existuje mnoho, podstatou je však použití různých krouživých pohybů a tlakových doteků v oblasti vnějších krajů očnice a okolí oka (pozor, nemyslíme tím přímé stlačování oka). Vyzkoušet můžete například tento jednoduchý návod.

 

Hledíte do displejů několik hodin denně? Těchto 7 zdravotních rad si raději vezměte k srdci
Zdroj: www.wikihow.com

Zohlednit každý faktor ovlivňující zdraví očí je komplikované a v běžném životě se jen málokdy setkáme s dokonalým používáním počítače. Ať už je to nesprávně zvolenou židlí, pracovním stolem nebo osvětlením v kanceláři, které nemůžeme ovlivnit, nelze zapomínat, že úspěšná transplantace očí je teprve v plenkách. Přijít o zrak vlastním přičiněním by nás tak určitě mrzelo víc než pár zásahů do zaběhlé rutiny nesprávného používání počítače, respektive monitoru.

Domů
Sdílet
Diskuse