Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2017 12:02
Čas čtení 0:00
Radka T.

Zveřejnili disertační práci Stephena Hawkinga, která mu pomohla stát se slavným. Za jeden den ji stáhlo 60 000 lidí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zveřejnění Hawkingovy práce na chvíli úplně paralyzovalo webovou stránku Cambridgeské univerzity.

Na internetu se objevila disertační práce slavného astrofyzika Stephena Hawkinga a okamžitě způsobila takové šílenství, že zablokovala webovou stránku Cambridgeské univerzity. Právě ta se ji rozhodla zveřejnit tak, aby si fenomenální Hawkingovu práci mohl prohlédnout úplně každý.

Práci s názvem Vlastnosti rozpínajícího se vesmíru Hawking napsal a odevzdal v roce 1966. Dosud však byla přístupná v archivu pouze pro studenty nebo pro ty, kteří si za její kopii zaplatili. Poté, co univerzita dokument s autorovým souhlasem bezplatně zveřejnila, se dal očekávat velký zájem. Jen v první den si práci stáhlo 60 tisíc lidí, kvůli čemuž spadla webová stránka univerzity.

Zveřejnili disertační práci Stephena Hawkinga, která mu pomohla stát se slavným. Za jeden den ji stáhlo 60 000 lidí
Zdroj: TASR

Hawking měl tehdy 24 let a už se začínala projevovat jeho nemoc, která ho připoutala na vozík. Slavný vědec trpí amyotrofickou laterální sklerózou, nevyléčitelným nervovým motorickým onemocněním, v důsledku čehož komunikuje prostřednictvím speciálního počítače. Ani to mu však nebrání pracovat i v důchodovém věku. Své vyjádření poskytl i poté, co svět projevil obrovský zájem o jeho disertační práci.

Je nádherné slyšet, kolik lidí projevilo zájem o stažení mé práce. Doufám však, že nebudou zklamáni, když k ní získají přístup,“ doplnil skromně velikán Hawking, který doufá, že to nastartuje nebo posílí jejich zájem o vědu.

Doufám, že inspiruji lidí po celém světě, aby zvedli hlavu a dívali na hvězdy, a ne na své nohy. Aby se zamýšleli nad naším místem ve vesmíru a aby se pokusili zamyslet nad vesmírem jako takovým,“ prohlásil Hawking. Kromě toho věří v to, že se lidé jeho prací nejen inspirují a budou o ní přemýšlet, ale budou ji i sdílet. Astrofyzik je zároveň za to, aby měl k takovým věcem přístup kdokoliv a kdykoliv a to se netýká jen jeho vědecké práce, ale i práce dalších velkých osobností. Dokument si můžeš stáhnout zde.

Zveřejnili disertační práci Stephena Hawkinga, která mu pomohla stát se slavným. Za jeden den ji stáhlo 60 000 lidí
Zdroj: commons.wikimedia.org/Doug Wheller

I samotná univerzita se vyjádřila, že během posledních měsíců dostávala stovky žádostí o zpřístupnění, respektive stažení celé Hawkingovy práce. V podstatě tak reagovala na poptávku, ale potěšila tím lidí po celém světě. Univerzita však dokument zveřejnila i na oslavu Týdne otevřeného přístupu 2017. Díky tomu si může práci tehdy málo známého postgraduálního studenta Hawkinga stáhnout a přečíst skutečně kdokoli.

Práce se zaobírá důsledky expanze vesmíru, nechybí v ní složité matematické výpočty, ale i Hawkingův vlastnoruční podpis a potvrzení toho, že jde o jeho originální práci. Za ni získal doktorát z kosmologie a pak se stal i profesorem. Tato práce mu tak pomohla nastartovat kariéru a otevřela mu cestu k tomu, aby se stal slavným a uznávaným vědcem. Jeho vzory byly tehdy Isaac Newton, Albert Einstein či James Clerk Maxwell. 

Domů
Sdílet
Diskuse