Připravili jsme si pro tebe recept na vaječný likér, který hravě zvládneš připravit doma během pár minut.
K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří cukroví, které se vždy nejlépe zapíjí vaječným likérem. A proč si letošní várku nepřipravit poctivě doma? Výroba domácího vaječňáku je jednoduchá a výsledek stojí za to. Skvěle se hodí na štědrovečerní tabuli, vánoční večírek i jako pozornost pro přátele či kolegy z práce. Vlastnoručně vyrobený jedlý dárek potěší snad každého. Neholduješ alkoholu? Máme pro tebe i nealkoholickou verzi.
Recept na domácí vaječný likér jako od babičky
Na 800 ml vaječňáku budeš potřebovat:
- 4 žloutky,
- 25 g cukru krupice,
- 250 ml mléka,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 300 ml rumu (pokud chceš opravdu luxusní vaječňák, zkus karibský rum, rozdíl je obří),
- 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka (Salko),
- 1 vanilkový lusk,
- láhev o objemu 800 ml.
Postup
V hrnci vyšlehej pomocí metličky žloutky s cukrem, dokud ti nevznikne světlá pěna. Poté přidej mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku, která nápoj krásně ovoní. Směs přiveď k varu a míchej do zhoustnutí. Textura by měla připomínat tekutější pudink.
Takto připravený základ na vaječný likér nechej vychladnout a následně vmíchej rum. Hotový vaječňák už stačí jen přelít do připravené sklenice a nechat odpočívat v lednici. Alespoň tři dny odleželý likér chutná nejlépe! Dobrou chuť.