Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2017 17:18
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pamatuješ na definici devadesátkového TV hazardu? Po 22 letech dopadli Čecha, který obelstil Televizní Bingo a ukradl 27 milionů korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Za málo peněz jako želez,“ upozorňovaly upoutávky s Jaromírem Jágrem na novou televizní loterii. Skončilo to pátráním Interpolu a 27milionovou krádeží. V 90. letech se děly věci.

Zlaté devadesátky, říká se. Bylo to fascinující období, kdy Češi neřízeně vpálili do porevolučního západního světa a kdy se rodily děti, v současnosti nazývaní jako „mileniálové“.

Bláznivá doba, ve které velká většina lidí prahla po svobodě a penězích a ti chytřejší je i doopravdy získali – třeba díky privatizacím, různým podvůdkům, před kterými společnost ještě nebyla varována nebo jednoduše proto, že se jim dařilo.

V televizi hrál Dallas a v nejedné domácnosti všichni členové rodiny nervózně mačkali v dlaních losy s kresleným papouškem, které jim kýžený luxus měly dopřát. Čekali na pořad Bingo, loterijní show tehdejší začínající televize Nova, která změnila vnímání českých loterií.

Pamatuješ na definici devadesátkového TV hazardu? Po 22 letech dopadli Čecha, který obelstil Televizní Bingo a ukradl 27 milionů korun

Televizní Bingo byl pořad, který ve svých začátcích v roce 1994 vysílala televize Nova. Princip celé show, kterou ve svých nejlepších chvílích sledovaly u televizních obrázek i 3 miliony lidí, fungoval na bázi nákupu tiketů, které se pak v přímém přenosu slosovaly.

Raketový úspěch této show zajistil, že výhrou pobláznění hráči utratili za losy přes jednu miliardu korun. Pořad moderoval Jan Rosák, tehdejší ikonická postava Binga (a pravděpodobně jeho moderátorský vrchol) a maskota mu dělal animovaný papoušek. Pár šťastlivců se dokonce dostalo i přímo do studia a mohlo soutěžit o hodnotné ceny.

Bingu dělal reklamu i tehdejší nejlépe placený český hokejista v NHL Jaromír Jágr se svým epesním porevolučním účesem. Všechno se zdálo být skvělé.

V říjnu roku 1995 ale nastal zásadní zvrat a úsměvy začaly chřadnout. Provalilo se, že je velmi pravděpodobné, že odnož v Bingu – Nová šance – je už několik týdnů zmanipulovaná.

Počítačoví programátoři Roman Hejda a Pavel Fantyš se dostali do počítačového systému, kde změnili parametry programu, aniž by si toho někdo všiml. Ten generoval náhodná čísla, ale po nenápadném přeprogramování vybíral počítač jen čísla tiketů, které nakoupili podvodníci.

Do pořadu pak posílali bílé koně, kteří pravidelně přebírali statisícové výhry a s nimi se pak dělili o provize. Bylo v tom namočeno sedm lidí. Ukradli tímto způsobem celkem 27 milionů korun. Dostali po dvouletých podmínkách a Fantyš uprchl. Byl odsouzen na pět let ve vězení. 

Až letos, koncem července, po dvaadvaceti letech jej Interpol vypátral v USA a Fantyš požádal o znovuprojednání tohoto případu. Nyní je ve vazbě a je otázka, jak devadesátkové rozmary nakonec ve skutečnosti dopadnou.

„A příští týden budeme soutěžit s tikety tyrkysové barvy!“

Domů
Sdílet
Diskuse