Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2017 12:39
Čas čtení 0:00
Radka T.

Mladý Rom neměl práci, tak začal šít oblečení pro lidi v osadě. Za sebou má už první módní přehlídku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ambiciozní Lukáš doufá, že se stane návrhářem a bude mít vlastní firmu. Zaměstnávat by v ní chtěl Romy.

Lukáš Dunka žije v osadě na východě Slovenska, ale před sebou má ambiciózní cíle. Již nyní šije oblečení, ale i jiné praktické věci pro celou osadu. Zorganizoval už i svou první módní přehlídku, jeho touhou je stát se návrhářem. Lukáš má 22 let a celý život i kariéru ještě před sebou.

Talentovaný Lukáš žije u Staré Ľubovně v části Podsadek. Je vyučený krejčí a šití věcí ho baví. Kromě toho pomáhá i ostatním mladým lidem, kteří by se chtěli přiučit tomuto řemeslu. Svůj čas nejraději tráví u šicího stroje, oblečení dokáže ušít i z použitých a darovaných věcí. Na šicí stroj mu darovali peníze lidé prostřednictvím výzvy Ľudia ľuďom. Vysbírat se podařilo 100 eur, stroj si Lukáš objednal přes internet a šicí potřeby si dokoupil sám.

Čas šít věci pro lidi v osadě si našel i proto, že se mu nedařilo najít práci. I když se velmi snažil, zaměstnání se mu najít nepodařilo. Pro RTVS řekl, že když se snaží dovolat do agentur, slyší samá ne. Stačí, aby řekl, že je z Podsadku. Nyní mu však svítá naděje, zaměstnat by ho chtěli v Centru volného času ve Staré Ľubovni.

Šití oblečení je jeho vášeň, začal s tím, už když měl 15 let. Věci přitom nejen šije, ale i opravuje. Dokáže ušít papuče, ubrusy, hračky a vytvořit dokáže i společenské šaty. Když místní něco potřebují, obracejí se hlavně na něj. Teprve nedávno dostali příležitost prohlédnout si jeho tvorbu na jednom místě a na živých modelkách – místních dívkách. Ohlas byl velký a postupně se o tom dozvídá celé Slovensko.

Lukášovi se totiž nakonec podařilo zorganizovat módní přehlídku, toužil po ní už déle. O finanční podporu žádal opět na stránce Ľudia ľuďom. Nakonec se podařilo vysbírat 115 eur. Oděvy předváděl ve spolupráci s dalšími mladými lidmi. „Bude to krok na cestě k jejich a mému uplatnění, abychom mohli pracovat a pomáhat,“ vysvětlil v rámci výzvy o finanční podporu mladík.

Slíbil, že oděvy se pak použijí na další akce komunitního centra a nakonec budou rozdány sociálně znevýhodněným mladým lidem. Pár minut od osady totiž působí komunitní centrum v rámci ETP Slovensko. Jde o neziskovou konzultačně-vzdělávací organizaci. Ta je přímým následovníkem mezinárodního programu Environmental Training Project for the Central and Eastern Europe. ETP spolupracuje s místní veřejnou správou, podnikateli i nevládními organizacemi.

Lukáš Dunka je na stránce ETP Slovensko zmiňován i v souvislosti s kroužkem Šikovní krejčí jako jeho vedoucí, kde se věnoval i šití panenek a oblečení pro ně. On sám přitom apeluje na to, aby si sociálně znevýhodnění lidé uvědomili, že poctivá práce dokáže přinést užitek i povzbuzení do dobrého života.

Mladý Rom neměl práci, tak začal šít oblečení pro lidi v osadě. Za sebou má už první módní přehlídku
Zdroj: etp.sk

Mnoho lidí si přitom myslí, že lidé z osad nic nedělají a ani nechtějí. Lukáš je však příkladem toho, že naše předsudky se často nemusí shodovat s realitou. Vždyť chytrý mladý kluk má jasný plán. „Můj cíl je, abych byl návrhářem,“ řekl pro RTVS. Když bude mít dostatek peněz, na řadu má přijít podle jeho slov otevření vlastní firmy. V ní chce zaměstnávat Romy a dát jim tak šanci na lepší život. Zatím však pracuje s převážně darovanými materiály. Podporu má také v komunitním centru, u učitelů i online mentora. Je proto možné, že Lukášovi se jednou podaří jeho sen splnit a my ještě o něm uslyšíme. Nakonec, nebyl by jediným úspěšným Romem.

Domů
Sdílet
Diskuse