Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2017 15:12
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Tesla dokončila výstavbu největší baterie na světě. Energetický systém poskytne šťávu tisícům domácností

TECH
Uložit Uložené

Slib byl dodržen. Megalomanský projekt nyní čeká série finálních testů.

Jedné z několika společností Elona Muska se přeci jen podařilo naplnit slib, který dala před několika měsíci Austrálii. Z baterie, která zvládne v případě výpadku veřejné elektrické sítě najednou pohánět přibližně 30 tisíc domácností, je po tvrdé práci konečně realita. Aby ji však mohli uvést do plnohodnotné provozu, musí nejdříve zrealizovat několik testů. V opačném případě by mohla nastat nejedna komplikace s potenciálem poškodit sofistikovaný energetický systém a navýšit již tak vysoké náklady.

Na výstavbu a instalaci největšího akumulátoru na světě stačily Tesle necelé tři měsíce. Pokud by to nestihli do 100 dnů, zmiňovaná krajina jej získá zcela zdarma. Samotný provoz infrastruktury dostane na starost místní energetická společnost Electranet, píše web Electrek. Ruku k dílu ale přiložil i Neone, francouzský výrobce zařízení na získávání zelené elektřiny, který zajistil dodání obrovských větrných turbín, díky čemuž vznikne obrovská farma. Ta je totiž také hlavní součástí už téměř hotového projektu.

Tesla dokončila výstavbu největší baterie na světě. Energetický systém poskytne šťávu tisícům domácností
Zdroj: Timothy Artman / Tesla

„Jde o jasnou zprávu, že Jižní Austrálie bude velikostí baterie lídrem v segmentu obnovitelné energie. K dokončení tohoto projektu v tak krátkém čase vynaložili enormní množství tvrdé práce,“ uvedl premiér Jay Weatherill na margo dalšího významného úspěchu Tesly a jejího šéfa Elona.

Veliká li-ion baterie dostane za úkol napájet veřejnost šťávou pro elektrické spotřebiče. Avšak jen tehdy, když to nebude moci zajistit tradiční síť, takže bude Australanům nápomocná v případě jejího neočekávaného i očekávaného výpadku. Stejně ale poslouží i tehdy, když poptávka po energii prudce naroste. Kapacity energetického systému nabízejí až 100 MW (129 MWh), což znamená, že při plném provozu vydrží fungovat zhruba jednu hodinu, informuje australský web ABC.

Domů
Sdílet
Diskuse