Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2018 11:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Co bude s tvým Instagramem či Facebookem, až zemřeš? Sociální sítě s tebou po smrti mají jasný plán

ZAJÍMAVOSTI TWITTER YOUTUBE
Uložit Uložené

Instagram, Facebook, Messenger, YouTube či Twitter. Co s nimi bude po tvé smrti?

Naše životy jsou dnes úzce spjaty i se životem na sociálních sítích a lidstvo již dospělo do takového stádia, kdy se od nich nedokážeme ani odloučit. Hromady lidí do svého života na Facebooku či Instagramu investují obrovské množství námahy, ale každá životní cesta jednou končí. Když to už dospěje do tohoto momentu, nikdo za nás status či fotku nenapíše. Se životem je konec, a protože jsi jediný, kdo měl na tvůj Facebook, Instagram či Twitter přístup, tvé sociální sítě zůstanou opuštěné. Jak se tedy starají o zesnulé uživatele?

 

Facebook je nejvíce sofistikovaný

Stále nejpopulárnější sociální síť nabízí velmi propracovaný systém. V nastaveních soukromí se může každý uživatel starší 18 let rozhodnout, zda se má po jeho smrti Facebook smazat nebo zachovat. V takovém případě však nezůstane v původním stavu, ale zachová se jako památka. Profil zesnulého uživatele se změní na veřejný pro přátele a bude sloužit jako památka, k čemuž má pomoci i slovo Remembering zobrazené vedle jména.

Navíc, pokud budeš mít zájem, předem vybraný člověk může po tvém odchodu získat část přístupových práv. Zvládne změnit profilovou či titulní fotku, upravit časovou osu nebo přijímat žádosti o přátelství. Všechna tajemství zesnulého však zůstanou i nadále zahalena, protože zprávy nebudou nástupci zpřístupněny.

Co bude s tvým Instagramem či Facebookem, až zemřeš? Sociální sítě s tebou po smrti mají jasný plán
Zdroj: Kārlis Dambrāns

Tvůj Instagram může navždy ztratit

Pravidla Instagramu jsou v základech podobná těm Facebooku, ale několik důležitých funkcí je výrazně omezeno. Stále se dá rozhodnout mezi trvalým smazáním nebo zachováním instagramového profilu, ale v tomto případě máš svázané ruce. Veškerou moc má totiž v rukou ten, kdo smrt nahlásí zaměstnancům Instagramu. Obdobně nemůže nikdo získat ani částečnou kontrolu nad účtem.

Co bude s tvým Instagramem či Facebookem, až zemřeš? Sociální sítě s tebou po smrti mají jasný plán
Zdroj: pexels.com

Google myslí na všechno

Všechny služby propojené Google účty, od YouTube přes Mapy nebo Gmail až po Kalendář, mohou být jednoduše zachovány. V nastaveních svého Google účtu totiž můžeš najít sekci Inactive Account Manager, kde se dá nastavit prakticky cokoli. Po smrti se dají tvé internetové pozůstatky vymazat nebo posunout předem vytvořenému kontaktu, kterého musíš velmi podrobně specifikovat.

Doporučeno
Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu 31. července 2023 14:30

Na rozdíl od Instagramu a Facebooku, funkce neaktivního účtu se neaktivuje jen při ohlášení smrti původního vlastníka, ale i v případě, že se svému Google účtu delší dobu nevěnuješ. V takovém případě se o tebe systém začne strachovat a pokusí se zjistit více prostřednictvím tvých známých.

Co bude s tvým Instagramem či Facebookem, až zemřeš? Sociální sítě s tebou po smrti mají jasný plán
Zdroj: maxpixel

Jak vidíš, ve většině případů bude po tvém odchodu z tohoto světa na druhou stranu postaráno. Jedinou výjimkou ze světa velkých sociálních sítí je Twitter, který žádné posmrtné funkce nenabízí a místo toho se spoléhá na komunikaci s ověřeným členem rodiny, se kterým se dohodnou na zachování nebo odstranění účtu.

Domů
Sdílet
Diskuse