Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2018 15:15
Čas čtení 0:00
Radka T.

Mladé lidi trápí čím dál více stres. Nervováním se a obavami stráví denně šest hodin

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladé dospělé trpí mnoho věcí, s problémy se obvykle nesvěřují.

Peníze, vzhled, obavy o kariérní život i budoucnost mají na psychiku mladých lidí neblahý vliv. Cítí se pod tlakem, prožívají stres a úzkost. Podle nové studie, které se zúčastnili lidé ve věku od 18 do 25 let, stráví mladí obavami, nervování a stresovaní se šest hodin denně.

Věcí, které dělají mladým lidem nejvíce starostí, je bohužel více. Kromě peněz, vzezření, kariéry či budoucnosti je trápí i váha, zdraví sebe i blízkých, placení účtů, dluhy nebo to, zda se jim podaří získat jednou vlastní bydlení a mít děti. Doba je rychlá a na lidi bývá vyvíjen stále větší tlak. Snaha prosadit se a mít vše potřebné k dobrému životu proto může zapříčinit stres, depresi i úzkost.

Mladé lidi trápí čím dál více stres. Nervováním se a obavami stráví denně šest hodin
Zdroj: Pixabay

Podle organizace UK Youth mladým lidem přidávají stres i sociální sítě. Právě na nich se každý snaží působit perfektně a ukazovat, že má skvělý život. Vždy to tak však nemusí být, ale ostatní se kvůli šťastným obrázkům mohou cítit špatně. Ze zjištění zmíněné organizace vyplývá, že z průzkumu na vzorku tisíce lidí si 40 procent respondentů myslí, že sociální sítě jim zvyšují úroveň stresu.

Problémem je i to, že mnoho lidí se nemá při těchto negativních pocitech na koho obrátit. Svým strachem a obavám proto čelí úplně sami. Výsledkem toho je, že až 56 procent lidí skončilo v ještě větších problémech, když ho řešili sami namísto toho, aby se s ním někomu svěřili. Až 6 z 10 účastníků průzkumu raději bojuje s problémy o samotě, než aby vyhledali pomoc. Často se stává, že u blízkých nenajdou potřebnou nebo uspokojující radu.

Mladé lidi trápí čím dál více stres. Nervováním se a obavami stráví denně šest hodin
Zdroj: Pexels

Charitativní organizace UK Youth proto vyzývá ostatní organizace, které pracují s mladými lidmi, aby jim více naslouchaly a podnikly kroky k jejich větší ochranu a podporu. Podle jejího mluvčího potřebují mít mladí vytvořeno více takzvaných safe-spaces, tedy například přátelských komunit či klubů pro mladé lidi, ale k dispozici by mělo být i více služeb zaměřených na jejich podporu.

Mladé lidi trápí čím dál více stres. Nervováním se a obavami stráví denně šest hodin
Zdroj: Pexels
Domů
Sdílet
Diskuse