Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2018 12:59
Čas čtení 0:00
Sona O.

Do vězení jako na dovolenou? V Grónsku realita

ZAJÍMAVOSTI GRÓNSKO
Uložit Uložené

Ny Anstalt je nové vězení, které v příštím roce vyroste v hlavním městě Grónska. Pobyt v něm připomíná spíš dovolenou než trest.

Ny Anstalt nazývají humánním vězením. Trestanci v něm nežijí ani zdaleka tak, jak to bývá v běžných nápravných zařízeních. Namísto tvrdého režimu, mříží a izolace od společnosti vězně čeká sportovní centrum, knihovna, kostel, společné prostory pro socializaci a ohromující výhled na pohoří Sermitsiaq.

Do vězení jako na dovolenou? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen

Stavba bude mít 76 cel, z toho je 36 otevřených a 40 zavřených pro závažnější případy. Jedinečnost zařízení spočívá zejména v tom, že vězňům umožňuje volný pohyb po městě Nuuk. Trestanci se tak mohou nejen plně zařadit do běžného života, ale i pracovat a vydělávat vlastní peníze. Tato výhoda však platí pouze pro lehčí případy. Jedinou podmínkou je, že se večer musí opět vrátit do cel.

Aby byl zážitek z pobytu v Ny Anstalt co nejméně traumatický, architekti se rozhodli udělat co možná nejvíce prosklených stěn. Při příjezdu tak budou vězni moci nahlédnout dovnitř budovy.

Do vězení jako na dovolenou? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen

Obyvatelé Grónska dosud trpěli nedostatkem nápravných zařízení. Trestance proto často převáželi do Dánska, většina však neovládala místní jazyk. Skončili tak úplně izolovaní a zmatení.

Ve srovnání s jinými severskými zeměmi má Grónsko vysokou kriminalitu. Jeden z důvodů může být tlak, který vyvinula vláda v 50. letech na obyvatele, aby se přestěhovali z vesnic do městských částí. Toto masivní stěhování pravděpodobně přerostlo do mnoha společenských problémů.

Hlavním architektem věznice je Thomas Ruus Christensen, který pro CNN řekl: „Z vězení se utéct nedá, protože je obklopeno velkou stěnou, můžete se však pokochat výhledem a uniknout v myšlenkách. A to je důležité.“

Do vězení jako na dovolenou? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen
Domů
Sdílet
Diskuse