Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2018 15:08
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Čeští studenti zvítězili v evropském kole podnikatelské soutěže pořádaném prestižní americkou univerzitou MIT

TECH ČESKO
Uložit Uložené

V obří konkurenci více než 500 přihlášených týmů se studentům z krčského gymnázia podařil skvělý úspěch. Se svou mobilní aplikací zaujali v Bruselu mezinárodní porotu a s přehledem postupují do celosvětového kola.

Chce to jen dobrý nápad, pár šikovných hlav i týmového ducha a úspěch zdá se být zaručený. Důkazem je právě třeba parta studentů z pražského gymnázia Nový PORG, které nechyběla ani jedna ze tří zmiňovaných věcí. V rámci evropského kola mezinárodní studentské podnikatelské soutěže LaunchX, která byla organizována pod záštitou prestižní americké univerzity MIT, zvítězili čeští studenti se svou mobilní aplikací Vodvoz v konkurencí více než pěti stovky dalších účastníků. Mimo vítězný tým se na soutěž vydaly i další dva týmy ze stejného gymnázia. Ty si rovněž za své projekty přivezly významná ocenění.

Ilustrační foto

Čeští studenti zvítězili v evropském kole podnikatelské soutěže pořádaném prestižní americkou univerzitou MIT
Zdroj: pixabay.com

Účastníci soutěže měli za úkol zkrátka vymyslet, co nejzajímavější firmu, která by pomáhala spoluobčanům. Vítěznému týmu z Česka se evropskou porotu v Bruselu povedlo zaujmout firmou a její aplikací, kterou pojmenovali jednoduše Vodvoz. Jde totiž o cílenou spolujízdu rodičů a dětí, které odváží ráno do školy či po obědě ze školy a v tom nejzákladnějším principu funguje podobně, jako například Uber nebo jiné mobilní aplikace určené k vyhledávání spolujízdy.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Studenti s nápadem přišli ve chvíli, kdy pozorovali přijíždějící auta před dveře své školy. Z téměř z každého auta vystoupilo nejčastěji jedno nebo dvě děti. Poloprázdná auta inspirovala tvůrce firmy Vodvoz k řešení situace. „Rozhodli jsme se vytvořit pro školy aplikaci, která spojí rodiče, kteří bydlí blízko sebe, a pomůže jim naplánovat střídavý odvoz. Chtěli bychom ji prodávat přímo školám, abychom zajistili bezpečnost pro děti,“ vypráví šéfka vítězného týmu z gymnázia Nový PORG Anna Muchová.

Čeští studenti zvítězili v evropském kole podnikatelské soutěže pořádaném prestižní americkou univerzitou MIT
Zdroj: pexels.com

Úspěch přitom samozřejmě nebyl zadarmo. Konkurence v evropském kole byla obrovská, proto bylo třeba skvělý nápad dovést k dokonalosti i několik měsíční tvrdou prací. Studenti spolupracovali s dalšími českými firmami, pracovali na sběru dat, brainstormovali nejlepší možná provedení, programovali svůj algoritmus a mapovali případný zájem ze strany uživatelů. V současnosti svůj systém sdíleného svozu dětí zkoušejí zavést na své škole a chystají se na celosvětové kolo soutěže, kterou pořádá prestižní Massachusettský technologický institut.

Další úspěch pro krčské gymnázium přivezly i další dva týmy složené z místních studentů. Firma prvního, s názvem FoodForward, se zaměřuje na omezení plýtvání jídlem, které by mohlo posloužit finančně slabým lidem nebo bezdomovcům. „Na rozdíl od potravinové banky, kde přebytky jídel musí sami lidé aktivně rozvážet, tato služba umožňuje vytvořit rozumnou logistickou síť a zajišťovat svoz potravin přímo z restaurací na jedno místo, kde by se bezdomovcům potraviny předávaly,“ vysvětluje záměr aplikace studentka Anna Hrubá ze soutěžní firmy FoodForward.

Čeští studenti zvítězili v evropském kole podnikatelské soutěže pořádaném prestižní americkou univerzitou MIT
Zdroj: pexels.com

Třetím českým týmem, který získal ocenění jsou studenti stejného gymnázia se svou firmou, která by měla sledoval ekologickou stopu daného člověka, na základě dat, které do ní bude vkládat. V praxi si takové sledování můžeme představit jako mobilní aplikace, do které budeme pravidelně zadávat co jsme jedli, kam a jakým způsobem jsme se pohybovali, jak jsme třídili nebo netřídili odpad a podobně. Autoři nápadu uvádějí, že nejprve by chtěli aplikaci směřovat do škol mezi děti, které by mohly soutěžit ve sbírání nejlepšího skóre v šetrném zacházení s přírodou.

Čeští studenti zvítězili v evropském kole podnikatelské soutěže pořádaném prestižní americkou univerzitou MIT
Zdroj: pexels.com
Domů
Sdílet
Diskuse