Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2018 16:36
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Izraelci ilegálně chodí do Palestiny na nejlepší zmrzlinu, jakou kdy měli. Prý budeš prahnout po tom, abys ji mohl vyzkoušet znovu

ZAJÍMAVOSTI IZRAEL ZMRZLINA
Uložit Uložené

Nejlepší zmrzlinu široko daleko bys našel ve městě Ramallah.

Přichází léto a se slunečními paprsky začíná do výšin stoupat i spotřeba zmrzliny. Nejen v českých městech, ale i v daleké Palestině si lidé rádi dopřejí studenou pochoutku, která je dokáže zchladit alespoň na pár minut. Zmrzlina samozřejmě přitahuje i svou chutí, přičemž řada místních obyvatel by se shodla na tom, že nejlepší zmrzlinu vůbec mají ve městě Ramallah v obchodě s názvem Rukab's Ice Cream Parlor.

Izraelci ilegálně chodí do Palestiny na nejlepší zmrzlinu, jakou kdy měli. Prý budeš prahnout po tom, abys ji mohl vyzkoušet znovu
Zdroj: Rukab Ice Cream

Na první pohled nevýrazný krámek na rohu ulice funguje v různých podobách již od roku 1941 a zákazníkům nabízí svou specialitu. Recept na neobvyklou zmrzlinu pochází od babičky vlastníka Jimmyho. Ve 40. letech minulého století otevřel jeho otec obchod poprvé, avšak předtím strávil roky prodáváním zmrzliny z vozíku po ulicích. Babička ráno nadělala kbelík zmrzliny a dědeček neměl jinou možnost, než ji prodat, protože bez vydělaných peněz by rodina nepřežila.

Recept se zachoval do dnešních dnů a neobsahuje žádnou tajnou ingredienci. Zmrzlina je vyráběna i s přidáním mastixu, což je vlastně přírodní pryskyřice z keře druhu pistacia lentiscus. Přezdívají ji i arabská guma a zmrzlině dodává charakteristickou hustou konzistenci, díky čemuž s ní musí samotní prodejci zacházet opatrně.

Doporučeno
KVÍZ: Kdybys byl*a zmrzlina, jakou bys měl*a příchuť? KVÍZ: Kdybys byl*a zmrzlina, jakou bys měl*a příchuť? 6. prosince 2023 10:00

Její správná konzumace je složitá. Natahovací zmrzlinu je třeba po každém soustu odkousnout, aby ti neskončila na tričku. Místní příchuti přitom přecházejí ze standardních až po speciality, které se opakují jen párkrát ročně. Momentálně vymysleli recept na banánovou příchuť s karamelem, což se velmi rychle rozkřiklo i do sousedního Izraele.

Izraelci ilegálně chodí do Palestiny na nejlepší zmrzlinu, jakou kdy měli. Prý budeš prahnout po tom, abys ji mohl vyzkoušet znovu
Zdroj: Rukab Ice Cream

Teritoriální a kulturní problém mezi Izraelem a Palestinou není dodnes vyřešen. Město Ramallah leží jen pár kilometrů od Jeruzaléma, ale nachází se ve speciální zóně A, což znamená, že občané Izraele do něj mají vstup zakázán. Pokud se pokoušejí do Ramalláhu dostat, porušují izraelské zákony, což hlásají i značky a plakáty u hraničního přechodu. Izraelské ozbrojené složky však do města vstupovat mohou.

Vlastník Jimmy jen s úsměvem vypráví o tom, jak se čas od času v obchodě objeví neznámí lidé. Ve skutečnosti jde o Izraelce, kteří potají na kanadské pasy projdou přes hranice. A i když tím porušují zákon, dokonalou zmrzlinu si nemohou nechat ujít.

 

Domů
Sdílet
Diskuse