Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2018 9:50
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů od Marvelu: výlet Thora s Hulkem, vrcholný Captain America a Bucky či představení nejlepšího záporáka, Thanose

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Je podle nás nejlepším filmem právě Infinity War?

Velká část MCU sice skončí až s příchodem Avengers 4 příští rok v květnu, my jsme se však pro tento žebříček rozhodli už nyní. Pět členů redakce, kteří viděli všechny MCU snímky, vybralo svou TOP 10. Z ní jsme následně odvodili následující TOP desítku.

Je nutné podotknout, že výsledky byly těsné a snímek z 10. příčky je na tom kvalitativně podobně jako, řekněme, ten z 5. místa. MCU filmy jednoduše hravě rozeznáte a většinou si drží nadprůměrnou kvalitu (zvláště v posledních letech). Je tedy těžké seřadit je, ale minimálně při té TOP pětce budete vědět, že vedle netrefíte, i když nejste fanouškem komiksovek.

10. Doctor Strange (2016, režie: Scott Derrickson)

Na nejhorším z nejlepších možných umístění se ocitl origin příběh Doctora Strange v podání Benedicta Cumberbatche. Režisér Scott Derrickson však nemusí být smutný. Strange byl zdařilou, zábavnou jednohubkou a úspěšnou marvelovkou.

Vydělal na pokračování, kterého se určitě dočkáme a rovnou vám řekneme, že se na něj všichni těšíme. Strange i v Infinity War ukázal, jaký má jeho postava potenciál.

9. Iron Man (2008, režie: Jon Favreau)

Přesně před 10 lety začalo MCU. Stalo se tak při premiéře Iron Mana, riskantního projektu s „problémovým“ Robertem Downeym, Jr. Risk se však vyplatil a Jon Favreau tak dal Kevinu Feigovi možnost pokračovat se svým nesmírně ambiciózním plánem. Všichni víme, jak to dopadlo.

První Iron Man je skvělým akčním origin filmem superhrdiny, které tehdy publikum v kinech nenacházelo. Snad se ještě dočkáme i té čtyřky.

8. Black Panther (2018, režie: Ryan Coogler)

Pantherovi jsme věřili už od začátku. Měl to být jiný marvelácký film, v něčem výjimečný, odtrhávající se tak od pevně vytyčených mantinelů MCU.

A i když nás debutový trailer až tak pozitivně nezasáhl, v kinech to už byla jiná báseň. Po vzoru třetího Thora se i Pantherovi podařilo vymanit ze zaběhnutých klišé Marvelu (alespoň trochu) a ukázat se i v jiném světle.

Coogler je pan řemeslník a zvládl ukočírovat velké množství postav, super záporáka a stejně bohatou Wakandu. Na pokračování se těšíme a zároveň doufáme, že bude ještě o něco ambicióznější.

7. Iron Man 3 (2013, režie: Shane Black)

Trilogie o Iron Manovi vznikala v rychlém sledu. V rozmezí 5 let jsme si titulní roli Downeyho, Jr. užili celkově ve 4 filmech (a malém cameu).

Mnohými nenáviděná trojka je ve skutečnosti nejlepší z trilogie a nese citelný autorský rukopis Shanea Blacka, který se sice vysmál zarytým fanouškům komiksů, připravil však atraktivní akční komiksový film. Dokázal překvapit, zaujmout a strhnout, za což jsme mu nesmírně vděční. Ano, fakt chceme tu čtyřku.

6. The Avengers (2012, režie: Joss Whedon)

Kolosální blockbuster a největší filmový komiksový event všech dob. Takové označení už Avengers asi nestraší. A právem. Přítomný byl humor, skvělá chemie mezi postavami, oku lahodící nejen akční a komiksové momenty a pár památných scének. Velká škoda, že Hulk už pak tak nikdy nezazářil.

O tři roky později přišla sprcha s Age of Ultron a první Avengery už překonala trojka. Na tento film se však bude vzpomínat ještě hodně dlouho.


5. Captain America: Civil War (2016, režie: bratři Russovi)

Návrat Spider-Mana do MCU, představení Black Panthera, zpracování vynikajícího a oblíbeného komiksového příběhu, ve kterém se hrdinové postaví proti sobě a spoustu dalšího. Russovi si vyzkoušeli, jaké je to pracovat s velkým množstvím postav a můžeme za to být jen rádi.

Jinak by asi nemohli natočit Infinity War v takové kvalitě, o jaké jsme se před pár týdny přesvědčili v kinech. Téměř všechno šlapalo jako po másle, představil se další vynikající záporák (Zemo) a až na pár momentů (i v letištní scéně) šlo o výborný blockbuster, jakýsi Avengers spin-off.

4. Thor: Ragnarok (2017, režie: Taika Waititi)

Díky bohu, že Marvel na Thora ukecal Waititiho a on si následně látku zamiloval. Po jednotce, na kterou všichni zapomněli a velmi slaboučké dvojce, to už s Thorem vypadalo špatně. Správný směr se podařilo najít až Waititimu, který postavě výrazně přidal na charismatu, humoru a sympatických aspektech.

Úžasné cameo, vedlejší role, Hulk/Banner, výbušný soundtrack, skvělá akce a spousta vtipných situací se postarali o jednu z nejlepších marvelovek, kterou by měl vidět každý fanoušek komiksového a komediálního žánru. Díky tomuto filmu jsme si Thora konečně zamilovali a chceme z něj vidět mnohem více.

Stejně jako Hemsworth, kterému sice po Avengers 4 končí smlouva, ale právě díky Ragnaroku zatoužil věnovat se postavě i nadále.

3. Guardians of the Galaxy (2015, režie: James Gunn)

Strážci přišli z ničeho nic. Po světě nebyli moc známí a ani ve světě komiksů příliš rozruchu nenadělali. Marvel Studios si je však vybralo zřejmě i pro potřebu nové týmovky, bláznivých postav, svébytného stylu a hlavně pro to, že jde o vesmírný příběh.

Tím pádem mohli i díky některým postavám lépe vysvětlit Thanose a připravit diváky na síly větší než armádu Chitaurů. Snímek se vydařil. Překypovala originálním humorem, skvělými postavami, místy sice příliš barevným, ale stále okouzlujícím vizuálem a podmanivou akcí.

Marvelácké, komediální a osobité Star Wars mělo vše, co mít potřebovalo a odrazilo se to i na tržbách. Škoda té uspěchané a slabší dvojky, ale snad nám James Gunn napraví chuť trojkou. Ta se začíná natáčet už příští rok.

2. Avengers: Infinity War (2018, režie: bratři Russovi)

Blížíme se do finále. A ne, Thanos se do něj nedostal, i když jen o chlup. Kvalitativně tyto snímky vnímáme asi stejně, ale i kvůli uzemněnosti děje (až na ten konec) a prvkům politického thrilleru jsme raději na prvním místě upřednostnili druhého Capa.

Infinity War se však absolutně vůbec nemá za co stydět. Představilo skvělé nové postavy, nejlepšího komiksového záporáka poslední dekády (a tedy od dob Ledgerova Jokera) a většinou dokázalo balancovat mezi humornými scénami, osudovostí a reálným ohrožením, které MCU potřebovalo jako sůl.

Sice nevíme, jak to celé skončí a zda bude mít odvaha scénáristů a tvůrců (konečně) alespoň trochu reálné důsledky, kvalitu filmu však můžeme ocenit i tak. Infinity War se toho moc vytknout nedá a vzhledem ke kolosálnosti snímku můžeme mluvit o produkčním a tak trochu i kvalitativním zázraku.


1. Captain America: Winter Soldier (2014, režie: bratři Russovi)

Anthony a Joe Russo jsou v Marvelo už pár let. Celé to začalo právě při pokračování First Avenger, které se z nenápadně vyhlížejícího filmu stalo tím nejlepším, co MCU nabízí.

Skvělí herci, zápletka, která se nepohybovala kolem záchrany celé planety, výborná choreografie soubojů a pár pěkných režijních nápadů. I to udělalo z Winter Soldiera strop Marvelu, ačkoli se většina z nás asi raději podívá na Infinity War.

Řemeslně je na tom zřejmě lépe návrat Buckyho, ale pokud prahnete po zábavě a velkoleposti, Infinity War bude ve vašich očích zřejmě nejlepším celovečerákom od Marvelu.

Bonus: The Incredible Hulk (2008, režie: Louis Leterrier)

Problémový film s problémovým Nortonem, který přepisoval scénář a nakonec byl přeobsazen Markem Ruffalem, už upadl do zapomnění.

A možná trochu neoprávněně, protože Hulka zpracoval na stříbrném plátně asi nejlépe. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby se pro něj zachoval i tentýž design, ale pro MCU asi nebyl dostatečně barevný a dětský.

Incredible Hulk má řadu chyb a téměř v ničem neexceluje, ale nabízí množství skvělých momentů, úžasný souboj v Harlemu a Hulka, jakého už možná v kinech nikdy neuvidíme.

  

Poslední dvě místa bychom klidně mohli prohodit a nic by se nestalo. Pravdou je, že většina filmů v dnešním žebříčku je na tom kvalitativně velmi podobně. V recenzích jsme jim udělovali mezi 7 až 8,5/10. Popravdě, 6 filmů dostalo 8,5/10, takže se zde o finálním pořadí rozhodovalo velmi těžko.

Možná spíše ani tak nejde o určité pořadí jako spíše o výběr toho nejlepšího, co MCU nabízí. Tedy až na první tři místa. Při sledování daných snímků poznáte skutečně kvalitní komiksovky. Kéž by se na podobné úrovni produkce Marvel Studios držela už navždy.

Domů
Sdílet
Diskuse