Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2018 19:36
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V roce 2024 by se e-sport mohl objevit na olympiádě v Paříži

ZAJÍMAVOSTI ESPORT
Uložit Uložené

Elektronické sporty vyžadují podobné množství dovedností jako fyzický sport.

E-sport je v současnosti obrovským fenoménem, kterému se však nevěnuje dostatek pozornosti jako sportu. Sice nevyžaduje takové množství fyzického nasazení, zato však zkouší reflexy, řešení problémů pod tlakem, schopnost činit instantní rozhodnutí a další všemožné dovednosti. Stejně jako v klasickém sportu, i elektronické sporty mají hráče, kteří jsou výrazně lepší než ostatní. Boj o medaile elektronických sportů se však děje mimo záštity jakéhokoliv oficiálního orgánu. Mnoho společností a firem si organizuje své vlastní turnaje a často i celostátní mistrovství.

Už nějakou dobu se uvažuje o zařazení elektronických sportů mezi olympijské a nadcházející setkání Olympijského výboru na Esports Forum ve švýcarském městě Lausanne, které se uskuteční za dva týdny, přináší mnoho nadějí. Oficiálního rozhodnutí se ještě nedočkáme, ale řeč bude o sestavení výboru pro elektronické sporty. Pokud půjde i nadále vše příznivě, elektronických sportů na olympiádě se možná dočkáme už v roce 2024 na LOH v Paříži.

V roce 2024 by se e-sport mohl objevit na olympiádě v Paříži
Zdroj: Valve

Cílem setkání není vydláždit cestu e-sportu mezi olympijské sporty, ale spíše nastínit představy. Dva tábory si navzájem představí své vize a budou o nich diskutovat. Můžeme však očekávat, že se herní sestava na olympijských sportech bude vyvíjet podle aktuálních trendů – v současnosti by to tak bylo známé složení v podobě League of Legends, Dota 2, Hearthstone a CS: GO, případně FIFA a NHL. Vše se ale může v průběhu let měnit, je třeba tak počítat i s kratším fenomény jako Fortnite, PUBG, Overwatch, Heroes of the Storm či StarCraft. Do roku 2024 se však herní sestava více než pravděpodobně obmění.

Doporučeno
Nejlepší výbava na gaming a podle čeho ji vybírat: Zeptali jsme se streamera Mazariniho, na čem hraje Nejlepší výbava na gaming a podle čeho ji vybírat: Zeptali jsme se streamera Mazariniho, na čem hraje 3. ledna 2023 16:30

Zatím není naplánováno, jak se budou řešit obměny her, které jsou právě trendem. Přizpůsobit se totiž bude třeba i divácké chuti a deset let staré hry nejsou až tak zajímavé. Olympijské soutěže v elektronických sportech by navíc mohly být přímo propojeny s oficiálními turnaji společností (jako Intel či nVidia) či herních studií (Blizzard, Riot Games), v nichž se točí nemalé peníze. Nejziskovější hrou je suverénně Dota 2, jejíž nejúspěšnější hráči si přišli na více než 3 miliony dolarů.

V roce 2024 by se e-sport mohl objevit na olympiádě v Paříži
Zdroj: Epic Games

Domů
Sdílet
Diskuse