Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2018 11:12
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vojenští potápěči hodinu zachraňovali život velrybě uvězněné v rybářské síti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Daleko od pobřeží Chile proběhla úspěšná záchranná akce.

Vojenští potápěči z Chile zažili v polovině srpna zajímavou záchrannou akci. Ve vzdálenosti více než 3300 kilometrů od hlavního města Santiaga nahlásili rybáři vojákům velrybu, která by bez pomoci lidí s největší pravděpodobností zemřela.

Velryba se zamotala do rybářské sítě. Síť se obrovskému zvířeti zamotala kolem těla natolik, že se velryba sotva hýbala, a tak měli potápěči ulehčenou práci.

I když po prvním kontaktu bylo zvíře vystrašené a pokusilo se rychle odplavat od potápěčů co nejdále, postupně pochopilo, že tito lidé se jí snaží pomoci. Nebyla to nejkratší záchranná akce, protože trvala více než hodinu, ale potápěči nakonec úspěšně rybářskou síť z těla velryby odřízli a zachránili jí život.


Na druhé straně, je třeba podotknout, že velrybu do nepříjemné situace dostali místní rybáři. Zástupce vojenských potápěčů je proto musel požádat o to, aby po dokončení lovu ryb své sítě vytáhli z vody a odnesli je zpět na pevninu, protože jinak postupně zabíjejí svou obživu a zejména vzácné mořské živočichy.

Statistiky ukazují, že vysoké procento velryb se ve svém životě zamotá do zapomenutých rybářských sítí a každé samozřejmě lidé nedokážou pomoci.

Domů
Sdílet
Diskuse