Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2018 17:39
Čas čtení 0:00
Sona O.

Podívejte se na první záběry izolovaného brazilského kmene

ZAJÍMAVOSTI AMAZON
Uložit Uložené

Brazilské agentuře Funai se podařilo natočit jedinečné video díky dronu.

Brazilská agentura Funai zkoumá amazonské kmeny žijící v izolaci v pralesích. Kromě zajímavých informací, které sbírá o jejich způsobu života, jazyku a kultuře, je také chrání před hospodáři, farmáři či ilegálním těžebním průmyslem.

Momentálně jsou tyto vzácné skupiny domorodců čím dál více ohrožené rozrůstajícím se průmyslem. Mnozí chtějí v oblasti těžit dřevo, ale ke kácení lesů dochází i kvůli farmářům, kteří chtějí v oblasti pěstovat plodiny. Tito lidé se často nezastaví před ničím a jsou schopni vyvraždit celý kmen, jen aby mohli zabrat jejich území.

I přes těžké podmínky se v Brazílii stále najdou skupiny žijící kmenovým způsobem. Jejich primitivní způsob života jim vyhovuje a s civilizací nechtějí mít nic společného. Kontaktu s jinými lidmi se většinou vyhýbají, protože mají špatné zkušenosti.

„Tyto komunity si jsou vědomy existence měst a farem v jejich okolí, ale často se od nich izolují kvůli traumatickým zkušenostem. Pokud by s vnějším světem chtěli kontakt, našli by si cestu,“ vyjádřil se Bruno Pereira, koordinátor studie izolovaných kmenů v regionu.

Doporučeno
Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista 29. listopadu 2023 10:00

Už 30 let se tedy agentura nepokusila kontaktovat žádného příslušníka komunit. V oblasti Vale do Javari ve státě Amazonas žije až 11 takových kmenů. Je to více než v kterékoliv jiné lokalitě v Brazílii. Dohromady bys v zemi našel asi 107 osamocených domorodých skupin.

Dekády tichého pozorování se Funai v poslední době opravdu vyplácejí. Nedávno zveřejnili video „nejosamělejšího muže na světě“. Ten jako jediný přežil vyvraždění jeho kmene najatými zabijáky, které poslali nenasytní farmáři.

Nyní díky dronu natočili záběry bájného kmene v jihozápadní části Amazonie. Zatím je tato skupina pro agenturu záhadou. Ačkoli mají jisté dohady o jejich původu a jazyku, zatím netuší, jak se jmenují. S pozorováním ale budou pokračovat a doufají, že se jim postupně podaří porozumět kmeni více.

„Čím víc víme o životě izolovaných komunit, tím spíše jím dokážeme pomoci,“ shrnul Pereira.

Domů
Sdílet
Diskuse