Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2018 16:49
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

The Weeknd, Post Malone ani Eminem se do Česka nechystají. Nauč se rozeznat falešný Facebook event zahraničního interpreta

HUDBA EMINEM
Uložit Uložené

Trend vytváření událostí začíná lidem přerůstat přes hlavu a už pomalu nevědí, co je skutečné. Jak rozeznat, zda se vystoupení skutečně odehraje?

Pokud se alespoň trochu zajímáš o zahraniční hudbu a zároveň rád podpoříš své oblíbené interprety koupí lístku na jejich koncert, asi sis už všiml, že je často nutné cestovat do vzdálenějších metropolí, jako například Berlín, Amsterdam či Londýn. Ano, čas od času se i do našich končin dostane atraktivní jméno zpoza velké louže, nejčastěji však jde o festivaly nebo turné.

Informace o koncertech se k nám nejčastěji dostávají prostřednictvím událostí na sociálních sítích a právě toho se pokoušejí ze zatím neznámých důvodů využít anonymní profily. Jejich náplní práce je zakládat události na Facebooku, o kterých je předem jasné, že nemají žádný reálný základ a určitě se nestanou.

S největší pravděpodobností jde o dvě skupiny iniciátorů těchto eventů. Tou první jsou přemotivovaní fanoušci, kteří si myslí, že zájem na fejkové události přinutí promotéry snažit se volat konkrétní interprety do našich končin. Cílem druhé je podle nás snaha získat promo pro stránku, která událost zakládá.

Tak či onak, fanoušci jsou uváděni v omyl a na koncerty se těší, i když my ostatní víme, že jde o lež. Proto jsme se rozhodli připravit si pro vás článek, ve kterém v pár bodech popíšeme, jak rozeznáš skutečný koncert od toho vymyšleného. Jasně, v 90 procentech případů už datum, místo, úvodní fotografie a popis nasvědčují, že něco není v pořádku, ale pokud si stále nejsi jist, zkus myslet také na toto:


Zkontroluj sociální sítě interpreta

Stalo se nepsaným pravidlem, že nejprve oznámí koncertní turné interpret prostřednictvím sociálních sítí a až pak mohou jednotliví regionální promotéři zveřejňovat podrobnosti. Pokud tedy uvidíš na Facebooku, že by měl být v Praze Eminem, jako první navštiv jeho Instagram nebo oficiální stránku. Skoro každý relevantní hudebník má v dnešní době web, kde najdeš všechna chystaná vystoupení v rámci turné.

Toto je aktuálně existující událost se starou fotkou Eminema, který mimochodem Evropu navštívil se zatím posledním albem tento rok, takže si na 12. dubna 2019 klidně udělej jiný program.

The Weeknd, Post Malone ani Eminem se do Česka nechystají. Nauč se rozeznat falešný Facebook event zahraničního interpreta

Zkontroluj, kdo událost organizuje

Eventových, resp. promotérských firem, které v Česku a na Slovensku obrovské koncerty organizují, není mnoho. Lépe řečeno, je jich pár a dokázali bychom je spočítat na jedné ruce. Zároveň tento byznys funguje na principu, kdy musí společnost nejprve dotáhnout několik menších jmen a postupně nabírat reference, které je dostanou do zajímavějších kruhů. Logicky vám nikdo nesvěří do rukou koncert významného zahraničního interpreta, pokud o vás nic neví a nemůže si být jistý, že organizaci zvládnete na 120 %.

Dají se vůbec zakoupit lístky?

Nuže, toto je asi nejjednodušší kontrola. I když musím uznat, že lež 2.0 by bylo, kdyby si někdo vytvořil pochybný portál, přes který by se daly koupit neexistující vstupenky. Hehe. V každém případě, pokud Facebook event existuje pár dní, vystoupení se má konat za několik měsíců a ty si stále nemáš možnost zakoupit vstupenku přes známější portál, něco není v pořádku a ty se opět těšíš zbytečně. A tvé kliknutí na tlačítko „Mám zájem“ přesvědčilo dalších 10 kamarádů, kteří se těší stejně zbytečně.

The Weeknd, Post Malone ani Eminem se do Česka nechystají. Nauč se rozeznat falešný Facebook event zahraničního interpreta

Píše se o vystoupení v médiích?

Drtivá většina těchto reálných událostí má mediální partnery, kteří pomáhají honit návštěvníky prostřednictvím článků či jiných aktivit spojených s promem. Můžete si být jisti, že o přítomnosti The Weeknda, Eminema nebo Post Maloneho by psal Refresher a dalších pár webů přesně tak, jak tomu bylo v případě Nicki Minaj, což je mimochodem reálná součást NICKIHNDRXX Tour a bude se konat již 22. února 2019 na Zimním stadionu Ondreje Nepely.

Vydal interpret album nebo má evropské turné?

Ne. Ani jeden jediný zpěvák či raper by se do Prahy ani Bratislavy netahal kvůli jednomu jedinému koncertu. I letní festivaly fungují na principu nahromadění co největšího množství koncertů na co nejmenší počet kilometrů čtverečních Evropy, protože interpreti pochopitelně nenávidí cestování. Zároveň je důležité dávat pozor na to, zda právě něco jako turné probíhá a zda je právě období, kdy by daný interpret měl přiletět na náš světadíl s něčím novým.

The Weeknd, Post Malone ani Eminem se do Česka nechystají. Nauč se rozeznat falešný Facebook event zahraničního interpreta

Děkujeme za pozornost a pevně věříme, že se už více nenecháte nachytat. Všechny tři události zmíněné v článku jsou fejkové a nestanou se. Post Malone, The Weeknd i Eminem sice možná jednou do Prahy přijdou, ale určitě ne v příštím roce. O všem důležitém vás určitě budeme informovat, ale tento článek by měl sloužit jako prevence před bezhlavým a zbytečným klikáním na „Mám zájem“ a „Zúčastním se“.

Domů
Sdílet
Diskuse