Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2018 17:54
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Extrémně upravený 680koňový Jaguar chce být nejrychlejším SUV na světě

TECH
Uložit Uložené

F-Pace ve verzi SVR prošel kompletní úpravou.

Již v roce 2014 britská tuningová firma Lister Motor Company oznámila oživení svého působení, což několik měsíců nato potvrdil příchod upraveného modelu F-Type. Právě vozidla Jaguar byly podstatou předešlé aktivity společnosti, která se opět soustředí na aftermarketové vylepšování. V úvodu roku nás přitom kompetentní seznámili o plánech postavit nejrychlejší SUV na světě. No a v tomto okamžiku se plány stávají skutečností.

Lister totiž ukazuje finální podobu svého nejnovějšího výtvoru. Ten nese název LFP, přičemž jak jasně naznačuje finální podoba, jako základ tentokrát posloužil Jaguar F-Pace v nejvýkonnějším provedení SVR. Podstata úprav tedy tkví ve vyladění pětilitrového osmiválce s původním výkonem 405 kW/550 koní. Lister informuje o tom, že výsledkem je výkon na úrovni přibližně 507 kW/680 koní, díky čemuž dokáže upravené SUV uhánět rychlostí až 320 km/h.

Extrémně upravený 680koňový Jaguar chce být nejrychlejším SUV na světě
Zdroj: www.lister.com

Snad ještě zajímavější je časový údaj o akceleraci z 0 na 100 km/h, protože takto vyladěný F-Pace to má zvládnout jen za 3,5 sekundy. Ve smyslu autorů celého projektu má jít o vůbec nejrychlejší SUV na světě, i když tento fakt je vedle modelů jako Bentayga, Urus nebo Grand Cherokee Trackhawk vskutku diskutabilní.

Pravdou však je, že technici a designéři se s novým F-Pacem slušně vyhráli. A to ať už po stránce techniky nebo samotného designu. Jak naznačují oficiální fotografie, exteriér i interiér novinky vypadá mimořádně atraktivně. Mohou za to nejen nové nástavce, vysunuté blatníky, velká kola, ale i zajímavá barevná konfigurace, která jasně naznačuje, že nejde o klasické SUV. Na závěr dodejme, že Lister Motor Company si tento počin cení na částku 140 tisíc britských liber (4 miliony korun), přičemž vzniknout má jen 250 kusů.

Domů
Sdílet
Diskuse