Úterý 18. 9. 2018 svátek má Kryštof

hledej na refresheru

Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
zdroj: US Environmental Protection Agency

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

Přebytek jídla a jeho zbytečné vyhazování je obrovský ekologický problém, o kterém se mluví málo.

14. září 2018, 0:48

Přebytek jídla a jeho zbytečné vyhazování je obrovský ekologický problém, o kterém se mluví málo.

V poslední době se naše společnost ekologicky probouzí. Stále více lidí se snaží chránit životní prostředí a limitovat škodu, kterou způsobuje planetě.

 

Ať chceme či ne, environmentální stopu po sobě zanecháme všichni, ale můžeme se alespoň snažit, aby byla co nejmenší.

 

Naneštěstí se ještě stáli najdou i tací, kteří zelené hnutí vnímají jako něco, co je zkrátka „moderní‘ a odmítají připustit, jak moc dokáže jednotlivec ovlivnit koloběh přírody.

 

Přírodu drancujeme už dlouho, ale to úplně nejhorší ničení začalo někdy v období průmyslové revoluce v 19. století a pokračuje dodnes.

 

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

 

I přesto naši předci ekologii neřešili do takové míry, jako se to děje dnes. Způsob života byl jiný, přírodnější, šetrnější, než tomu je dnes v období fast fashion, elektronických zařízení, které se do dvou let rozbijí, přebytku jídla, plastů či množství motorových zařízení na cestách.

 

Za staletí produkce odpadu, skleníkových plynů a škodlivin naše planeta bije na poplach, který nadále nelze ignorovat.

 

Ekologie je problémem naší doby, naší generace, a proto ji nelze považovat za nějaký trend, který za rok nebo dva pomine. Je to přirozená reakce společnosti na otázku, kterou je třeba řešit neodkladně.

 

Naštěstí si svět už uvědomuje škodlivost plastů a jejich dopadu na životní prostředí. Uvědomujeme si co způsobuje módní průmysl přírodě, škodlivost masové výroby produktů, místo auty jezdíme stále více na kole, záleží nám na právech zvířat a snažíme se odpad nevyrábět či alespoň recyklovat.

 

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

 

Málokdo ale mluví o tom, jaký má na přírodu dopad plýtvání jídlem. Přitom jde o obrovský problém rozvinutých zemí moderního světa. Už nemusíme bojovat s nedostatkem či hladem, ale právě naopak s nadbytkem.

 

Až třetina jídla, které vyprodukujeme, se nikdy nedostane do našich úst. Buď ho nesesbírají farmáři během sklizně, ztratí se při převozu do obchodů nebo ho zkrátka vyhodíme.

 

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

 

Takto skončí v koši podle odhadů OSN asi 1,6 miliardy tun potravin a z toho 1,3 miliardy jsou stále konzumovatelné.

 

Kde se potraviny ztrácejí? Nejvíce – 500 milionů tun, zmizí přímo v produkci. 350 milionů tun se ztratí při uskladnění a manipulaci, 340 milionů se vypaří ve spotřebě, 200 milionů v distribuci a prodeji a 160 milionů při zpracování a balení.

 

Zatímco my házíme jídlo do koše, na světě hladoví 815 milionů lidí.

 

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

 

Takové chování je přitom špatné i z ekonomického hlediska. Globální ekonomika na jídle ročně prodělá 940 miliard dolarů.

 

„Toto nejenže představuje fenomenální ztrátu ve smyslu jídla, které by mohlo krmit lidi, ale také ztrátu zdrojů jako voda, pracovní síla, výživa půdy, energie na dopravu a tak dále,“ napsala pro portál The Conversation Megan Blake, akademička z Sheffieldské univerzity.

 

Sice vyhazujeme různé druhy jídla, ale podle OSN končí v koši hlavně kořenová zelenina, hlízy (brambory), ovoce a běžná zelenina. V globálním měřítku takto končí až 50 % vypěstované zeleniny a ovoce.

 

Ačkoliv často mluvíme o tom, jak poškozujeme přírodu například plasty, jen málokdo si uvědomuje, jak moc jí dokáže škodit rozkládající se jídlo. To totiž produkuje nebezpečné skleníkové plyny a přispívá ke globálnímu oteplování.

 

Pokud bychom posbírali všechny vyhozené potraviny na světě a poskládali z nich zemi, byla by 3. největším výrobcem skleníkových plynů na planetě.

 

Naše společnost si stanovila celkem ambiciózní cíl – do roku 2030 bychom chtěli limitovat naše plýtvání o 50 %.

 

Zní to jako něco nesplnitelného, ale při troše snahy to opravdu můžeme dokázat. Jak můžeš plýtvání potravinami omezit i ty?

 

- Nakupuj pouze s nákupním seznamem

- Nekupuj nic, co opravdu nespotřebuješ

- Udělej si jídelníček na každý den

- Kompostuj

- Zbytky jídla uchovej v chladničce v nádobách a sněz ho později

- Nepodporuj výprodeje, které uměle navyšují spotřebu jako například dvě za cenu jednoho

 

Další způsob, jakým lze limitovat vyhazování jídlem, je uvést pouze datum spotřeby a ne datum minimální trvanlivosti. První totiž znamená, že pokud potravinu zkonzumujete po jeho uplynutí, ještě může být stále dobrá. Ten druhý určuje dobu, kdy se jídlo už téměř jistě pokazí, platí to zejména u mléčných výrobků či masa.

 

Do koše vyhodíme 1,6 miliardy tun potravin, zatímco 815 milionů lidí hladoví. Jak omezit plýtvání jídlem?

 

Příště, až si to namíříš do nejbližších potravin, dobře si promysli, co si koupíš. Planetě tím můžeš pomoci více než svým skleněným eko brčkem.

Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Líbil se ti článek? Sdílej ho přátelům
NAHORU
Jako neregistrovaný jsi tento měsíc přečetl už 1/40 článků. Přihlas se pro neomezený přístup. Jako neregistrovaný jsi přečetl už 1/40 článků za měsíc. PŘIHLÁSIT / REGISTROVAT PŘIHLÁSIT
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.