Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2018 10:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Řecko oficiálně zakázalo vození obézních turistů na zubožených oslících

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Smutné fotky přinutily řecké úřady konat.

Malebný řecký ostrov Santorini má několik temných stránek. Na jednu z nich začali ve velkém poukazovat místní aktivisté před pár měsíci a řeckému ministerstvu rozvoje venkova vůbec netrvalo dlouho, než vymyslelo nové regulace.

Po strmých pěšinách Santorini by ses za volantem automobilu daleko nedostal, a tak tam odjakživa obyvatelé využívali k přepravě osly a oslíky. Kdysi přepravovali vzácné zboží a sloužili jako stavební kámen prosperujícího obchodu, jenže po turistickém šílenství už převážně tráví svůj čas chozením po schodech s turisty na hřbetu.

Na tom by nemuselo být nic špatného, kdyby majitelé oslů dodržovali základní pravidla. Namísto toho se ze zvířat snaží vytlouct co nejvíce peněz.

Osly proto chovají v nevyhovujících podmínkách, kde se snadno vyskytnou nepříjemné nemoci. Nedostávají dostatek jídla a vody, přičemž právě bez vody v Santorini zvíře i člověk při dusném počasí a silném slunci snadno zkolabuje.

Problémem jsou i nesprávně zajištěná sedla, která se oslům dokáží zaříznout až do masa, avšak největší chybu představuje vození příliš těžkých turistů.

Nové regulace od ministerstva proto zakazují oslům převážet více než 100 kilogramů zátěže, případně maximálně pětinu jejich hmotnosti.

K vození lidí nesmí být využívána zvířata ve zhoršeném zdravotním stavu či v pokročilém stadiu těhotenství a obydlí zvířat musí být vybaveno dezinfekcí. Aktivisté regulace vítají, ale nedokáží si představit, jak přesně budou majitelé zjišťovat, zda má turista více nebo méně než 100 kilo. Každopádně jde o správný krok dopředu.

Řecko oficiálně zakázalo vození obézních turistů na zubožených oslících
Zdroj: Help the Santorini Donkeys
Domů
Sdílet
Diskuse