Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Neděle 22. 9. 2019 svátek má Darina

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Gastro
0
Antonín Havlík
22. listopad 2018, 8:02

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

Sójové výpečky, nemasový řízek nebo smažák, který nepochází z živočišného sýra. Jaké to je v bistru Střecha?

Antonín Havlík
22. listopad 2018, 8:02
V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Dnes je to rok, co byl do jedné budovy na ulici Milíčova na pražském Žižkově vdechnut nový život. Po barech a hospodách s nepříliš dlouho životností totiž v jejích útrobách vzniklo unikátní bistro nazvané Střecha. Pomohly k tomu dary dobrovolníků, kteří zaslali téměř 300 tisíc korun. 

 

Střecha, to protože nabízí pomocnou střechu těm, kterým v jejich životě chybí. Lidé bez domova nebo po výkonu trestu tady jsou vítání s pracovní nabídkou, která možná právě jim otočí život naruby.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Pracovníci tu dostanou nejen možnost si vydělat, ale hlavně lidský přístup a pochopení, které v jiných kolektivech může velmi snadno chybět. Cílem pak je, aby si tito lidé našli bydlení a zařadili se zpět do společnosti.

 

I když byl faktický start provozu tohoto bistra v únoru tohoto roku, my jsme se zastavili už teď, abychom zjistili, jak si Střecha vede, kolik lidem pomohla a hlavně – jak v ní vaří. Setkali jsme se proto s Filipem Hausknechtem, který spolu s partou kamarádů tento sociální projekt rozjel.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Vnitřní prostory restaurace jsou útulné a příjemné, překvapí živá atmosféra, která však neruší intimitu žádného jednotlivého stolu. Hosté vypadají spokojeně a svědčí o tom i bezmála 200 recenzí na facebookové stránce Střechy.

 

Lidé si tam pochvalují sociální přesah, ale i chutné jídlo. „Na to jsme hrdí, nelákáme lidi na sociální projekt, ale podařilo se nám vytvořit podnik, který lidé navštěvují díky jídlům, které se jinde nedají za tuto cenu sehnat,“ vysvětluje Filip, zatímco nám obsluha přináší sklenici vody.

 

Nabídka je složená výhradně z veganských pokrmů, to kvůli udržitelnému způsobu života, který vyznává celá parta kolem Střechy. Zároveň ceny nejsou tak vysoké, jako by se u podniku podobného ražení mohlo předpokládat. Smažák stojí 115 Kč, guláš 100 Kč a řízečky s bramborovým salátem 110 Kč. Obědové menu s polévkou pak stojí stokorunu. 

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

„Ze stálé nabídky jsou největším hitem sójové řízečky s bramborovým salátem nebo smažený sýr s hranolkami. Za poslední měsíc a půl si je objednalo přes 400 lidí,“ radí mi Filip, co si mám vybrat k obědu.

 

Vzpomínáme na naše minulé setkání. Za ten necelý rok, co je Střecha v provozu, se toho prý zase tolik nezměnilo. Celý projekt byl velmi dobře připraven již od samého začátku a lidí chodí stále víc. Podnik začíná být udržitelný. 

 

Zkušeností je však více. O gastronomickém provozu toho na začátku tolik nevěděli, všechno si dělali sami s kamarády a učili se až za běhu.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Už od začátku provozu se každé víkendy ve Střeše pořádají tzv. Sníďobědy, tedy brunche, z nichž každý je nějak tématicky laděn. Proběhl už mexický, indický, britský nebo třeba harrypotterovský. „Chtěli jsme, aby lidé, co pracují u nás v kuchyni, měli větší míru seberealizace. Aby vařili to, co je baví, a bylo to spojeno i s nějakým kulturním prožitkem.“  

 

V restauraci můžou pracovat ti, kdo jsou momentálně bez stabilního sociálního zázemí, po výkonu trestu, v podmínce, s exekucí nebo nějakou závislostí. Následuje pohovor a zkušební směny.

 

Provoz v bistru velmi dobře klape, Filip si také si pochvaluje i poměrně krátkou dobu, za kterou jsou schopni se postavit na vlastní nohy.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

„Přišlo to mnohem dřív, než jsme odhadovali. Když jsme začínali, tak tady pracoval Milan. Předtím pobýval na ulici, ale jen po dvou měsících, co jsme ho tu měli, se nám podařilo najít mu bydlení. Bydlí pár ulic odsud, má garsonku a nájemní smlouvu, kterou řádně platí,“ popisuje. Po nastěhování si koupil stůl a lampu a momentálně píše knihu.

 

Nechtějí přitom svým zaměstnancům pouze pomáhat vracet se zpět do společnosti, která je kvůli různým důvodům dostala na ulici, ale vždycky nechají na nich, zda si po půl roce vyberou, jestli zůstanou „jen” jako zaměstnaní nebo zažádají o vstup do družstva a stanou se tak spolumajiteli ve Střeše, kdy se podílí na podniku stejně jako ostatní.

 

„Máme stejné mzdy, nijak neodebíráme jejich část práce,“ říká Filip. „Chceme zaměstnancům pomoci najít bydlení, aby mohli žít tak, jak chtějí. Musí mít svoje zázemí, kam se budou moci vracet a věnovat se svojí seberealizaci.“

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Ve Střeše je aktuálně 10–11 zaměstnanců, někteří jsou na plný, jiní na zkrácený úvazek. Chodí jim tu tolik lidí, že museli na některé pozice zavést brigádní směny. 

 

„I to, že máme člověka, který nám dělá sociální média a PR, je důvod, proč náš podnik má tak vysokou návštěvnost. Jiné sociální podniky toto nemají úplně vychytané, a proto se jim hůř získává návštěvnost.“

 

V Bistru se zatím prostřídalo okolo 24 lidí. Konceptuálně je bistro družstevnické. Filip je přesvědčen, že všichni zaměstnanci by měli o chodu restaurace rozhodovat. „Považujeme to za budoucnost ekonomiky,“ dodává.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Během svého povídání jsme se také dostali k rozrůstání Střechy. „Chceme zatím zůstat v gastru. Rozjíždíme cateringové služby, spousty firem si je u nás žádají už nyní. Půjde to postupně. Hledáme vhodnou provozovnu, problematické je prozatím vybavení, které stojí stovky tisíc korun.“  Závisí to prý na prostorách, ale spustit by chtěli zhruba už v únoru.

 

Pomoc hledají z externích zdrojů; tam, kde to celé začalo, na internetu.  Na crowdfundingovém serveru darujme.cz momentálně vybírají příspěvky, které by k tomu dopomohly.  „Přislíbenou podporu máme od známých lidí i od některých organizací.“ 

 

V plánu je také vlastní pekárna a cukrárna. Je to přirozený vývoj: sladké věci dělají už v současnosti a v rámci cateringu na zakázku vyrábějí také dorty. V létě by pak chtěli rozjet i festivalové food trucky.

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

S Filipem se po snědení lahodných řízečků (chuťově mimochodem téměř neodlišitelných od těch masových) loučím. Můj dojem z podniku shrnuje recenze Terezy S. na facebookové stránce Střechy:

 

Už po první návštěvě jsem si místo zamilovala. Bistrem v období oběda příjemně proudili lidé, prostor vyplňovaly vášnivé konverzace návštěvníků a pro osamocence, jako jsem byla já, hrála příjemná oldschool hudba. Z jídla jsem byla stejně nadšená – především pak ze sójového flat whitu a vegan cheesecaku. Když k tomu připočtu příjemnou obsluhu a sociální přesah projektu, není co řešit. Go and see it for yourself! 

 

 

V tomto pražském vegan bistru vaří lidé bez domova i bývalí vězni. Kolika lidem už pomohlo a jak chutnají tamní jídla?

 

Bistro Střecha

Miličova 25, Praha 3

po–so: 10:00–23:00

ne: zavřeno

 

Facebookové stránky zde

Ohodnoť článek
10
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Jako neregistrovaný jsi tento měsíc přečetl už 1/40 článků. Přihlas se pro neomezený přístup. Jako neregistrovaný jsi přečetl už 1/40 článků za měsíc. PŘIHLÁSIT / REGISTROVAT PŘIHLÁSIT
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.