Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2018 10:21
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Trojkový bavorák útočí v top formě. M340i se parametry dotahuje na minulou M3

TECH
Uložit Uložené

Z Mnichova přichází zpráva o sportovní verzi nové řady 3.

Není tomu tak dávno, co nás BMW seznámilo s dlouho očekávanou, zcela novou generací řady 3. Její design je sice stále přijatý vskutku rozporuplněji, podstatnější však je, že po technické stránce nás Bavoři nezklamali. A to přitom ještě zdaleka nevyložili všechny karty na stůl. To se však začíná měnit, protože z Mnichova přichází zpráva o tom, že se do portfolia ještě před samotným prodejem řadí ostrá verze M340 xDrive, která poslouží jako dočasný top model v nabídce.

I když ikonické provedení 30i už nedisponuje řadovým šestiválcem, ale silným dvoulitrovým čtyřválcem, v případě 40i se chválabohu downsizing nadále nekoná. Svědky jsme tak trojlitrového řadového šestiválce, jehož výkon se vyšplhal až na úroveň 275 kW/374 koní a 500 Nm. Díky nově vyvinutému agregátu s hliníkovým blokem a válci dokáže trojka akcelerovat z klidu na stovku za pouhé 4,4 sekundy. Maximálka je standardně limitována na úroveň 250 km/h.

Trojkový bavorák útočí v top formě. M340i se parametry dotahuje na minulou M3
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Eurokomisaře potěší přítomnost filtrů pevných částic, díky čemuž dokáže agregát M TwinPower Turbo splňovat emisní normy Euro 6d-TEMP. Pro verzi M340 xDrive je standardem osmistupňová sportovní převodovka s funkcí Launch Control, elektronicky ovládaný zadní diferenciál M Sport a v neposlední řadě, jak naznačuje označení, pohon všech čtyř kol xDrive.

Volitelnou opcí je M adaptivní podvozek s elektronicky řízenými tlumiči, již v základu však jistě potěší variabilní sportovní řízení, brzdy M Sport či 18" M disky z lehkých slitin. Opticky se provedení liší pouze v detailech – sportovní optický balíček s agresivnějším tvarováním je samozřejmostí, jedním z mála rozdílů je tedy jen specifický stříbrný odstín doplňků a podlouhlé koncovky výfuků. Cenové relace zatím neznáme.

Domů
Sdílet
Diskuse