Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2018 12:30
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Žijí 600 km od lidí a 4 měsíce nevidí slunce. Antarktida slouží vědcům i jako příprava na Mars

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podmínky, které by dostaly do kolen kohokoli. Život na největší poušti není sranda.

Jednou z velkých vesmírných událostí příštích let bude moment, kdy se člověk poprvé projde po povrchu Marsu. V současnosti nejde o žádnou utopii, ale jen o záležitost času a připravenosti.

Rudá planeta je od nás vzdálena přibližně 225 000 000 kilometrů. Připravit se na takovou cestu není vůbec jednoduché. Každopádně, při podobných akcích je třeba řešit kopu dalších věcí.

Je třeba zohlednit skutečnost, že cestují lidské bytosti a ne roboti či technologická zařízení. Určitě to znáš. Když jsi putoval někam daleko a přesun ti trval celé hodiny, všechno tě bolelo, byl jsi nevyspalý a znuděný. O něco odlišnějším problémům bude čelit posádka, která se vydá směrem k Marsu.

Žijí 600 km od lidí a 4 měsíce nevidí slunce. Antarktida slouží vědcům i jako příprava na Mars
Zdroj: Niketh Vellanki

Jelikož odletí do odlehlých končin, nebude jí mít v případě potřeby kdo pomoci a bude odkázána jen na sebe. Na všechno je třeba se důkladně připravit a nenechat nic náhodě. Jak se lidé zachovají v podobné situaci? Jedním ze způsobů, jak předpovídat jejich chování, je podívat se na obdobné, respektive simulované případy u nás na Zemi.

Jedním z nich je polární stanice Concordia na Antarktidě. Postavili ji ve výši 3 200 metrů nad mořem na jednom z nejchladnějších míst na zeměkouli. Nejednou tu teploměr ukázal i přes –80°C. Výzkumníci, kteří zde tráví čas, musí kromě mrazů čelit i nedostatku či nadbytku slunečního svitu. Jsou měsíce, kdy slunce nevidí vůbec.

Podobné podmínky způsobují, že výzkumníci musí čelit psychickým problémům, úzkostem a dalším nepříjemnostem. Mají tzv. winter-over syndrom. Dlouhé měsíce bez slunečního svitu se nacházejí opuštění kdesi uprostřed chladné pouště, což narušuje jejich mentální zdraví. Jsou ve stresu a dochází k sociální izolaci.

Nejbližší lidská posádka je vzdálená 600 kilometrů. Je to dokonce více, než vzdálenost mezi lidmi na Zemi a astronauty na ISS. Dokázal bys fungovat podobně jako výzkumníci z Concordie?

Žijí 600 km od lidí a 4 měsíce nevidí slunce. Antarktida slouží vědcům i jako příprava na Mars
Zdroj: Stephen Hudson

Jejich pobyt zároveň slouží výzkumu. Odborníci se budou snažit získat co nejvíce informací, aby mohli pomoci budoucím vesmírným posádkám.

Domů
Sdílet
Diskuse