Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Text vznikl ve spolupráci s Twisto.
2. ledna 2019 14:19
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Tři tipy, jak nakupovat bezpečně na internetu a ještě při tom ušetřit

Tři tipy, jak nakupovat bezpečně na internetu a ještě při tom ušetřit
Zdroj: Pexels.com / Decha Huayyai
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST
Uložit Uložené

Stačí dodržovat pár zásad a tvé finance budou v bezpečí.

V letošním roce vyšlo najevo hned několik zarážejících faktů o zadluženosti a nedostatečné finanční gramotnosti Čechů. A protože nás čte hodně mladých lidí, kteří ve světě financí třeba teprve tápou, rozhodli jsme se přinést pár rad, jak si zajistit bohatší budoucnost.

Článek měl úspěch, a tak jsme se na něj rozhodli navázat, abychom tě upozornili na další nebezpečí, která mohou ohrozit tvé finance. Pojďme se společně podívat na temná zákoutí placení na internetu, ale i výhody využívání kreditní karty.

1. Dej si pozor na zabezpečení!

Jak uvádí Český statistický úřad, přes internet nakupovala v loňském roce už polovina Čechů. Takové množství finančních operací samozřejmě láká i celou řadu podvodníků, kteří by se rádi přiživili na tvém kontě. Je proto důležité dávat si pozor a vkládat osobní údaje jen na stránky, kterým opravdu můžeš věřit.

Naštěstí existuje hned několik identifikátorů, které ti zaručí, že zvolenému e-shopu můžeš důvěřovat:

a.) V první řadě se přesvědč, jestli e-shop a stránka, na kterou vkládáš údaje ze své karty, mají na začátku internetové adresy „https“ (to znamená, že informace jsou přenášeny v šifrované formě). Rozeznáš je i podle šedého zámečku před adresou. Pokud uvidíš v adresním řádku jen „http“ (otevřená komunikace), měl bys zpozornět.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Neznamená to hned, že tě chce obchodník obrat o údaje, může jít jen o jeho laxnost, ale i tak doporučujeme raději využít jinou alternativu. Nejvíce důvěry můžeš vkládat do stránek, které mají certifikát s rozšířeným ověřením (EV). Ten si můžeš zobrazit po kliknutí na zámeček. Na první pohled je rozeznáš podle přítomnosti názvu firmy v adresním řádku.

b.) V ideálním případě plaťte na e-shopech, které využívají služeb zprostředkovatelů plateb jako GoPay nebo GP webpay. Zadávat údaje vaší platební karty přímo v prostředí e-shopu nedoporučujeme a měli byste se mu raději vyhnout. Nejpohodlnější a nejbezpečnější způsob platby na internetu nabízí například tato služba, se kterou platíš, až když máš vše doma a víš, že vše sedí a je podle tvých představ. Na celé řadě e-shopů s ní zaplatíte jedním kliknutím.

Tři tipy, jak nakupovat bezpečně po internetu a ještě při tom ušetřit
Tři tipy, jak nakupovat bezpečně po internetu a ještě při tom ušetřit Zdroj: Flickr.com / CC0

c.) Základní ochranou jsou ale v první řadě hesla, kterými si svůj účet sám zabezpečíš. Asi nemusíme připomínat, že hesla „12345“ nebo „heslo“ jsou velmi nebezpečná a jen si koleduješ o to, aby někdo prolomil přístup do tvého mailu. Naštěstí už dnes většina platebních služeb vyžaduje volbu hesla kombinujícího velká a mála písmena s čísly. I tak bys ale měl být na pozoru. Heslo nesestavuj ze svého jména, adresy nebo jiných obecně dohledatelných faktů, které si s tebou může někdo spojit. Dobré je pojistit se a využívat služby jako LastPass, kde si můžete neprolomitelné heslo vygenerovat a uložit. 

2. Měj oči na stopkách

Pokud jsi si už jistý, že na vybraném e-shopu můžeš bez obav zaplatit, stále by ses měl několika věcí vyvarovat. V první řadě nedoporučujeme provádět jakékoli finanční operace na nezabezpečené Wi-Fi.

Doporučeno
10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat 10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat 27. února 2024 16:00

Stále platí, že https či zelený zámeček jsou zárukou ochrany. Pokud jsi ale už na nějakou stránku a její bezpečnost zvyklý, může se stát, že chybějící identifikátor bezpečnosti přehlédneš a přihlásíš se třeba do internetového bankovnictví přes podstrčenou, na chlup stejnou falešnou stránku.

Tři tipy, jak nakupovat bezpečně po internetu a ještě při tom ušetřit
Tři tipy, jak nakupovat bezpečně po internetu a ještě při tom ušetřit Zdroj: Fox

Vyvarovat by ses měl i přihlašování do bankovních účtu či platbě kartou v cizím prohlížeči. V žádném případe nikdy nezatrhávej možnost „uložit kartu pro další platby“ na žádném jiném počítači než na tom svém. Pro jistotu si rozumně nastav limit pro platby on-line, čímž omezíš rozsah případných škod. 

Na lehkou váhu bys neměl brát ani takzvaný phishing. To jsou podvodné zprávy, které chodí většinou na mail a jejich cílem je vylákat z tebe údaje k internetovému bankovnictví nebo ke kreditní kartě. Žádná oficiální instituce po tobě takové údaje nikdy nebude chtít sdělovat po mailu. 

Souvisí to i s podvrženými stránkami, které jsme zmínili u nezabezpečené Wi-Fi. Je třeba být skutečně na pozoru, podvržené stránky internetového bankovnictví nebo Facebooku si ani nemusíš všimnout. Pokud kontroluješ každé písmenko, pak je všechno v pořádku, ale poznáš na první pohled rozdíl mezi csob.cz a cs0b.cz nebo ceskasporitelna.cz a ceskasporltelna.cz? V tom je ten trik, pokud to jedno písmenko přehlédneš, právě jsi dal někomu přístup do své banky nebo do svého Facebooku účtu, je to jednodušší, než si většina lidí myslí.

3. Využívej kreditní kartu

Pokud ale chceš mít naprostou jistotu, že ti tvé peníze nikdo nesebere, pořiď si kreditní kartu. Při autorizaci platby se může něco pokazit i bez přičinění nekalých praktik. Částka se ti třeba zaúčtuje dvakrát.

Doporučeno
Otestuj si, co všechno víš o investicích. Češi dopadli lépe než Slováci a Poláci Otestuj si, co všechno víš o investicích. Češi dopadli lépe než Slováci a Poláci 15. února 2024 15:30

V případě platby kreditní kartou můžeš být v klidu, protože peníze na ní nejsou tvoje. Máš tedy čas problém řešit a tvé peníze ti nadále leží na účtě. Navíc máš možnost čerpat i další výhody. Třeba zde nabízejí 3 % zpět z každé zahraniční platby nebo cestovní pojištění pro celou rodinu. Příkladem mohou být i již zmiňované slevy, které některé služby nabízejí při nákupu na celé řadě e-shopů.

V zásadě se stačí držet jen několika důležitých pouček. Buďte obezřetní, sdělujte platební údaje jen důvěryhodným e-shopům a finanční operace provádějte jen na zabezpečených kanálech. A pokud je to možné, plaťte kreditní kartou. 

Domů
Sdílet
Diskuse