Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. ledna 2019 15:36
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

„Mlátit tyčí po hlavě tyhlety kretény“ nebo „Nechal bych je upálit.“ Akce českých studentů za rovnost spustila lavinu nenávisti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Stačil jeden příspěvek na Facebooku.

V červnu minulého roku uspořádali studenti prváku na gymnáziu Blansko happening s názvem Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo na sukni. Chtěli tak netradičním způsobem poukázat na témata rovnosti, předsudků a genderové problematiky.

Kluci z 1.B do školy v ten den dorazili v oblečení, které vídáme spíše na ženách a holky zase přišli v oblečení, které nosívají kluci. Dorazil i učitel v převleku za krále s pobočníky, kteří hájili tradiční rozdělení rolí mezi mužem a ženou. Zábavnou formou tak třída chtěla podpořit myšlenku, že by každý měl nosit, co se mu líbí. Ať je to „holčičí“ nebo „klučičí“ oblečení. 

Nikdo z nich ale nečekal, že o půl roku později přijde předseda poslaneckého klubu jednoho nejmenovaného hnutí a původní myšlenku překroutí v těžkou kritiku.

Happening označil v příspěvku na Facebooku za součást „perverzní genderové teorie“ pronikající do škol. Napsal, že podle ní mají muži kojit a rodit děti a s patřičnou absurditou doplnil, že kvůli této teorii umírají lidé ve Švédsku v plamenech. Na závěr připojil výzvu, že udělá vše pro to, aby se mohly děti vyvíjet bez takového „ideologického neomarxistického nátlaku“.

 

Jeho příspěvek nasbíral zatím 641 sdílení a také bohužel celou řadu nevybíravých verbálních útoků na školu a žáky. Diskuse plná buze*antů, vyje*anců a výzev k fyzické likvidaci svědčí o tom, že překroucená realita zasáhla impulzivní uživatele sociálních sítí na slabých místech.

Nicméně, reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Komentáře k příspěvku začali připojovat i samotní studenti, kteří se akce zúčastnili a urovnávali záležitost na pravou míru. 

„Škoda že si nikdo z těch, co to tady kritizují, nedokázal zjistit přesné informace. Projekt nebyl součástí výuky a byl dobrovolný. Měl poukázat na utlačování téhle skupiny lidí ve společnosti a nikdo rozhodně nebyl nucen, aby se projektu zúčastnil. Mrzí mě, že většina lidí tady má názory jak ze středověku nebo jen slepě věří tomu, co tady pan Fiala napsal, jako by vše co tady napíše bylo svaté.“  – studentka školy Iva Kolářová

Výběr z diskuse

„Mlátit tyčí po hlavě tyhlety kre*tény“ nebo „Nechal bych je upálit.“ Akce českých studentů za rovnost spustil lavinu nenávisti
„Mlátit tyčí po hlavě tyhlety kre*tény“ nebo „Nechal bych je upálit.“ Akce českých studentů za rovnost spustil lavinu nenávisti Zdroj: Facebook

A včera večer se k situaci vyjádřil i ředitel gymnázia Radek Petřík. Ohradil se vůči publikování lživého příspěvku doplněného ukradenou fotografií a upozornil, že verbální napadání studentů bude řešit právní cestou.

Elegantní formou pak na závěr otevřeného dopisu poslance informoval, že už nyní chystají pokračování happeningu s názvem Jinej neznamená špatnej: Tvůj názor nás zajímá, pokud ho umíš slušně vyjádřit!

Za ředitele školy se postavil i ředitel Odboru rovnosti žen a mužů. I my mu skládáme poklonu za  věcnou, přesto ráznou a elegantní reakci na nenávistný příspěvek. 

Domů
Sdílet
Diskuse