Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2019 8:09
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Prohlédni si vzácné fotky z vesmíru, na nichž nechybí odvrácená strana Měsíce nebo daleké vulkány

Prohlédni si vzácné fotky z vesmíru, na nichž nechybí odvrácená strana Měsíce nebo daleké vulkány
Zdroj: NASA
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Prohlédni si tři vizuálně zajímavé materiály z cizích těles.

Příliv novinek a zajímavostí z vesmíru si opět žádá zvýšenou pozornost. Ne že by došlo mezitím k přestávce v bádáních, avšak veřejnost většinou zajímají jen poutavé fotografie, videa a zjištění. A právě o ty není dnes nouze. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku i Čínská národní vesmírná agentura zveřejnily neobyčejné záběry z končin naší sluneční soustavy.

Odvrácená strana Měsíce

V polovině prosince jsme informovali, že nejlidnatější země světa se chystá navždy zapsat do historie tím, že jako první pošle své zařízení na odvrácenou stranu našeho jediného přirozeného satelitu. Mise se podařila. V tomto okamžiku se tak na Měsíci nacházejí organické látky. Konkrétně semínka brambor a huseníček rolní (Arabidopsis thaliana).

Přinesla jejich sonda Chang'e-4, která se aktuálně nachází v jednom z měsíčních kráterů (von Kármán). Jde tedy o první oblast na odvrácené straně Měsíce, kde přistálo lidmi zhotovené technologické zařízení. Zaznamenáváme opět nejen velký krok ve zkoumání našeho „souseda“, ale významný úspěch si tak připsala zejména samotná Čína.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Na záběrech je vidět vozidlo Yutu 2, které začíná jezdit na cizím tělese. Ještě pár dní bude mít k dispozici světlo, později se už okolí ponoří do studené vesmírné zimy.

Závody měsíců největší planety

Další zajímavost poukazuje na 2 měsíce na oběžné dráze Jupiteru. Níže se můžeš podívat na Io a Europu. Obě tělesa jsou přibližně stejné velikosti. Krátké video je složeno ze záběrů pořízených sondou Cassini, která svou vesmírnou pouť ukončila koncem 2017.

Chladný vulkanický svět

Jupiter má dosud 79 objevených měsíců. Každý z nich je něčím specifický a zajímavý. Pozornost vědců si však za poslední dny získal zejména Io. Jde o jeden z největších měsíců nejen v okolí Jupiteru, ale i v celé sluneční soustavě. Čím je však Io nejvíce charakteristický, je právě jeho vulkanická aktivita.

Geologicky nejaktivnější těleso solárního systému disponuje rozsáhlými oblastmi plnými lávy. Ačkoliv se může zdát, že je na povrchu velké teplo, není to pravda. Podle dat, která shromáždily sondy Voyager 1 a 2, je povrchová teplota kolem -173 °C. Nicméně, v místech, kde se nachází láva, se klidně může dostat i do plusových hodnot, ačkoli ne příliš vysokých.

Doporučeno
Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel 26. srpna 2023 15:00

Své místo v okolí Jupiteru si však našla i sonda JUNO. Ta ještě začátkem minulého roku poskytla vědcům cenné fotografie. A právě koncem 2018 zaměřila svůj objektiv i na zmíněný měsíc Io. Nyní se na Zemi dostal záběr, který je svým způsobem i děsivý.

Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca, Mars či vulkány ďaleko od nás
Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca, Mars či vulkány ďaleko od nás Zdroj: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Už teď se těšíme na kopu dalších vesmírných novinek, které dostanou prostor v roce 2019.

Domů
Sdílet
Diskuse