Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2019 23:50
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

La casa de papel je napínavou loupežní jízdou plnou napětí a šílených nápadů, od které se neodtrhneš (Tip na seriál)

La casa de papel je napínavou loupežní jízdou plnou napětí a šílených nápadů, od které se neodtrhneš (Tip na seriál)
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY LA CASA DE PAPEL
Uložit Uložené

Kreativita, napětí a panující nervozita na nejvyšší úrovni od španělských tvůrců je ve výsledku seriálovou událostí, jakých je málo.

Španělé opět dokázali, že patří mezi filmařskou špičku. Pod hlavičkou Netflixu ještě v roce 2017 doručili heist seriál, který ti zřejmě velmi snadno připomene loupežnickou sérii Ocean's Eleven a snadno jej zhlédneš za pár dní. Patnáctidílná minisérie si srdce kritiků a diváků po celém světě nezískala jen pro nic za nic a pokud ses s ním ještě nesetkal, rozhodně čti dál.

Parta osmi lidí s mimořádnými schopnostmi je najata záhadným mužem nazývajícím se Profesor (Álvaro Morte). Ten poslední léta svého života plánoval největší loupež v dějinách Španělska a promyslel každý jeden detail. Cílem je obsadit královskou mincovnu a namísto krádeže vytisknout 2,4 miliardy eur bez ohrožení jediného života.

Šílený plán zahrnuje rukojmí a dokonalou spolupráci mezi členy týmu pojmenovanými podle světových metropolí. Policie má své vlastní postupy, ve skupince časem roste pocit nejistoty a jedenáct dní je velmi dlouhá doba na to, aby se něco mohlo pokazit. Zřejmě ti je jasné, že věci nepůjdou jen tak hladce.

La Casa de Papel
La Casa de Papel Zdroj: Netflix

La casa de papel funguje brilantně ve své propracovanosti od první epizody až k velkolepému finále. Tvůrci vytvořili komplexní příběh prakticky pouze na území jedné budovy a jejího okolí, což vzhledem k počtu epizod vytváří otázku, zda je možné udržet pocit napětí a mysteriózní náladu až do konce.

Doporučeno
RECENZE: 5. série Money Heist RECENZE: 5. série Money Heist 4. prosince 2021 16:30

Pravdou je, že pokud tě seriál v první epizodě chytí, jen těžko z něj spustíš oči. Profesorův plán skrývá mnoho překvapení, velmi těsných situací a zahrnuje hru s policií tak rafinovanou, že se párkrát přistihneš otevřenými ústy. Po herecké stránce jde o kvalitní výkony, přičemž každá postava je sama o sobě speciální a snadno přiroste divákovi k srdci.

V první epizodě hlavní slovo přebírá sympatická a zároveň drsná Tokio (Úrsula Corberó), která se ihned stává vypravěčkou příběhu. Potěší i fakt, že děj začíná krádeží a samotné přípravy jsou jako mozaika roztroušeny po stopáži ve formě flashbacků.

Dějových odboček mnoho rozhodně nečekej, zato slušné seriálové tempo a mnoho zvratů ano. Jisté cliffhangery a jejich rozuzlení s podporou náhody ti mohou připadat jemně přepálené, avšak pokud od nich upustíš, dočkáš se pořádné jízdy.

La Casa de Papel
La Casa de Papel Zdroj: Netflix

Seriál nabízí velmi zajímavý nápad, proč loupež vlastně může fungovat vzhledem k dlouhodobé izolaci a neustálou vnější přítomností policie. Získat si na svou stranu obyčejné lidi a přesvědčit je, že dělají správnou věc. Nefunguje to však na všechny a i mezi rukojmími se najde pár pracovníků mincovny, kteří mají jiný názor.

Kombinace akčního, mysteriózního a dramatického žánru proto překypuje neustálou hrozbou, strachem z neúspěchu, ale i několika interními problémy. Jde o jednu z nejvíce sofistikovaných akcí seriálového a zřejmě i filmového světa, do konce níž si nebudeš jistý, jak to celé dopadne. Ale více ti už neprozradím.

Doporučeno
Jaké tajné jméno má Professor a jak se měl seriál původně jmenovat? Toto je 10 zajímavostí o seriálu Money Heist Jaké tajné jméno má Professor a jak se měl seriál původně jmenovat? Toto je 10 zajímavostí o seriálu Money Heist 18. dubna 2020 11:01

Návykové La casa de papel by si ode mne odneslo v hodnocení alespoň devět bodů z deseti. Přestože je příběh ukončen, tvůrci nám už zanedlouho doručí třetí sérii, protože prvních patnáct epizod bylo rozděleno do dvou celků. Tu vypustí Netflix do světa už 19. července 2019, což potvrdil v krátké ukázce.

Domů
Sdílet
Diskuse