Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. dubna 2020 11:01
Čas čtení 4:13
Dominik Vetrák

Jaké tajné jméno má Professor a jak se měl seriál původně jmenovat? Toto je 10 zajímavostí o seriálu Money Heist

FILMY A SERIÁLY LA CASA DE PAPEL
Uložit Uložené

Money Heist má za sebou 4 série. Co všechno nám ale v jednotlivých epizodách neprozradil?

Money Heist nebo La Casa de Papel se vysílá již několik let. Na Netflixu najdeš první 4 série a hodinový dokument s názvem Money Heist: Fenomenon.

Seriál je skutečně celosvětovým fenoménem. Jejich ikonografie se využívá při různých protestech a demonstracích, lidé si zpívají Bella Ciao a oblékají se do červených kombinéz s maskami Salvadora Dalího. Přesto však stále existují věci, které o mnoho lidí o tomto seriálu neví.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

1. Měl původně skončit už po 2 sériích

Money Heist se ještě pod svým originálním názvem La Casa de Papel představil na španělské stanici Antena 3 v květnu 2017. První epizodu vidělo cca 4,5 milionu diváků. Šlo o jednu z nejsilnějších televizních premiér v zemi od roku 2015. Na konci první série však klesl počet diváků na polovinu a tento trend pokračoval i s druhou sérií. Ta třetí tedy ani neměla vzniknout a tvůrci si s herci řekli poslední sbohem.

V roce 2017 však práva na vysílání odkoupil Netflix a bez jakékoliv reklamy seriál přidal do svého katalogu. Diváci se už postarali o zbytek. Začalo se o seriálu mluvit v různých internetových diskusích, lidé si ho doporučovali a sdíleli ho, až to nabralo gigantické rozměry. Sociální sítě herců explodovaly a brzy se o seriálu začalo mluvit i v médiích po celém světě. Netflix následně tvůrce požádal, zda by dokázali udělat ještě jednu loupež. Dočkali jsme se tak zatím 2 nových sérií. A minimálně dvě další ještě budou.

Doporučeno
Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku? Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku? 15. dubna 2020 9:52

2. První série se natáčela výhradně v Madridu. Všechny zahraniční lokace dodělali v počítači

První dvě série neměly velký rozpočet. Štáb tak nemohl cestovat po různých městech a zemích. Všechny exotické lokace a zahraniční scény proto natočili v Madridu. VFX artisté zodpovědní za vizuální a počítačové triky dodělali zbytek. Po odkoupení Netflixem dostal štáb mnohem více peněz, a tak mohli v 3. sérii cestovat po celém světě. Dostali také vlastní malý ostrov, na kterém mohli natáčet scény s Riem a Tokyo.

3. Scénář se píše během natáčení, ne před ním 

Toto je zřejmě jedno z nejvíce šokujících překvapení, které přinesl dokument o Money Heist. Seriál se zaměřuje na detailní plány přepadení a množství improvizace, kterou musí postavy dělat, když nejde loupež přesně tak, jak si naplánovali. V drtivé většině to všechno dává smysl, i když je to přitažené za vlasy a v reálném životě by to nefungovalo. Nicméně, vzhledem k „heist“ žánru, kde se podobná překvapení musí vyskytovat, jinak by to byla nuda, si scénáristé zaslouží potlesk.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

O to víc, když víme, že scénář píší přímo během natáčení. Dělají tak proto, aby mohli děj, chování postav a logická rozhodnutí psát zároveň s potřebami natáčení. Často se stane, že během natáčení zjistí, že něco nefunguje, ale je pozdě měnit zásadní věci. Takto mohou psát a ohýbat scénář libovolně a podle potřeb režisérů, herců a tvůrců, kteří si hrají s příběhem. Nejde o maličkosti.

Jako příklad tvůrci uvádějí retrospektivní záběr, když Professor nutil své lupiče naučit se anatomii při operacích. Na začátku si chtěl pomoci mrtvým prasetem. Marseille však trénink rázně odmítne, protože miluje zvířata a je oddaným aktivistou za jejich práva. Lidského života si váží mnohem méně než toho zvířecího.

Tento detail tvůrci vymysleli těsně před natáčením, aby napínavou scénu trochu odlehčili. V průběhu 3. a později 4. série však scénáristé mohli z této drobnosti těžit mnohem více. Charakter Marseilla se rozhodli vybudovat právě kolem jeho lásky ke zvířatům, díky čemuž měli s Professorem otevřený a citlivý rozhovor.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

Scenárista a výkonný producent Javier Goméz označil tento proces jako „držení uší na zemi, aby si vycítil, odkud směřuje vlak. Čím je vlak blíže, tím máš více informací.“ V podstatě tak štěpí charaktery svých postav a mění příběh seriálu na základě toho, jak se vyvíjí natáčení a co příběh podle nich potřebuje. 

4. Španělský a mezinárodní název seriálu je odlišný

La Casa De Papel ve španělštině znamená Dům z papíru. Netflix ho pojmenoval Money Heist pro globální trh. Dům z papíru byla narážka na španělskou mincovnu, kde se tiskly peníze. Ve Španělsku tak má název seriálu hluboký význam, všude jinde ve světě tato narážka ztrácí význam.

5. Hymna Bella Ciao byla protest songem ještě před použitím v seriálu

Jde o partyzánskou písničku, která má kořeny v Itálii z pozdějšího 19. století. Pracovníci, které nutili pracovat na severu Itálie v nelidských podmínkách, ji zpívali během protestu, když bojovali za lepší práva. Skladbu později upravili italští partyzáni mezi lety 1943-1945 během jejich boje proti fašismu.

6. Štáb nemohl natáčet ve španělské mincovně ani před ní

Záběry před budovou jsou ve skutečnosti natočeny před Spanish National Research Council v Madridu. Původně chtěli natáčet v mincovně i před ní, ale instituce to zakázala. Interiérové scény se natáčely ve studiu. Španělská banka ani neumožnila štábu mincovnu navštívit, aby jí interiér mohli pro seriál okopírovat. Jde tedy o fiktivní prostředí.

7. Denverův smích

Je nesmírně pronikavý, intenzivní a okamžitě rozpoznatelný. Herec Jaime Lorente se tak ve skutečnosti nesměje. Tvůrci chtěli, aby se Denver smál tak trochu jako pako, a tak to dali i do požadavků pro castingových konkurz. Každý z herců měl vlastní verzi. Ta Lorenteho je docela chytlavá, nemyslíš?

8.  Professor má vlastní tajné jméno podle světové metropole

Všichni lupiči a hlavní spolupracovníci na obou přepadeních mají jména podle světových metropolí. Výjimkou je hlava operací – Professor. Tvůrci však prozradili, že na začátku dali speciální jméno i jemu. Měl se jmenovat „Vatican“. Vatikán je malým městským státem, kde sídlí hlava katolické církve. Má však obrovský význam pro lidi po celém světě a stejně jako Professor, i Vatikán je neustále chráněný.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

9. Seriál se původně jmenoval úplně jinak

Název La Casa de Papel vznikl až později. Seriál se původně jmenoval Los Desahuciados, anglicky Outcasts, což v překladu znamená Psanci. Vztahovalo se to na postavy, které se cítí odvrženy od společnosti poté, co všem diagnostikovali smrtelné a nevyléčitelné nemoci. Tvůrci zázemí postav ale později změnili a smrtelně nemocný zůstal jen Berlin.

Tvůrci však dnes litují i jeho smrti, čehož důkazem je množství retrospektivních záběrů na jeho postavu a neustálé rozvíjení jeho charakteru. Bez debaty jde o nejlepší, nejhlubší a nejzajímavější postavu seriálu. Scénáristé prozradili, že kdyby věděli, kolik sérií nakonec natočí, nezabijí ho tak brzy.

Doporučeno
10 + 1 nejlepších filmů od Netflixu: Oscaroví vítězové, zábavné akční filmy a nezapomenutelné příběhy 10 + 1 nejlepších filmů od Netflixu: Oscaroví vítězové, zábavné akční filmy a nezapomenutelné příběhy 5. dubna 2020 8:46

10. Tokyo dostala jméno jako první postava

Jeden z tvůrců jednou přišel na setkání s tričkem s nápisem Tokyo, což okamžitě zarezonovalo a pojmenovali tak první postavu. Tokyo je zároveň vypravěčkou příběhu. Samotná postava je inspirována Matyldou z francouzské klasiky Leon. V ní postavu dívky pod ochranou zabijáka Leona v podání Jeana Rena ztvárnila mladičká Natalie Portman. Pokud sis nevšiml některé známky podobného chování, její vzhled ti už povědomý bude.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix
Domů
Sdílet
Diskuse