Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2020 9:52
Čas čtení 6:14
Antonín Havlík

Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku?

Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku?
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann
REFRESHER KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jak jsou na tom lidé bez domova v době koronavirové krize?

Koronavirus. Už přes měsíc rezonující téma, které za poslední dobu nemá obdoby. Celé Česko a společně s ním celý svět s koronavirem bojují, lidé mají zůstávat raději doma. Jenže když není žádný domov, je to velký problém. Co když není kam se schovat? Co musí dělat lidé na ulici v dobách koronavirových? Zjišťovali jsme v následující reportáži.


Podle Ivy Kuchyňkové, koordinátorky pro sociální oblast Charity ČR, začali ze všeho nejdříve dobrovolníci a kolegové z místních charit roušky šít. „Mluvila jsem s několika z nich – v azylových domech, ambulancích nebo v terénních službách měli největší starost, jak zajistit roušky pro klienty, a aby jim vysvětlili, proč je nyní všichni musíme nosit. Nabádali je, že musí dbát zvýšené hygieny a dodržovat rozestupy při vydávání jídla,“ vysvětlila pro REFRESHER. 


Z logiky věci nejsou lidé na ulici tolik informovaní, jako běžná skupina lidí. Nemají přístup k televizi nebo internetu a tak se k nim většina informací dostává buď od jiných lidí bez domova, nebo od sociálních pracovníků ať už v terénu, nebo na noclehárnách. Jsou vyškoleni, aby poskytli efektivní pomoc.

Čeští lidé na ulici musí také čelit koronavirové krizi. Jak dodržovat domácí karanténu, když není žádný domov?
Zdroj: EASYFOTO TASR - Alexandra Moštková
Doporučeno
Pražský nevěstinec měl sloužit jako noclehárna pro lidi bez domova, ale nevyhovuje. Ubytují je prý na stadionu Strahov Pražský nevěstinec měl sloužit jako noclehárna pro lidi bez domova, ale nevyhovuje. Ubytují je prý na stadionu Strahov 1. dubna 2020 12:26


„Lidem bez domova, o které pečujeme, a kteří z nějakého důvodu nebydlí v azylovém domě nebo nocležně, se více snažíme donášet potraviny přímo do terénu. Pracovníci chodí za nimi, aby oni nemuseli mezi běžnou populaci, protože hrozí, že na ně nákazu přeneseme,“ popisuje jejich ztíženou situaci Kuchyňková.


Nestává ale ještě jiný problém: Lidé bez domova nemají možnost dodržovat karanténu, protože nemají bydliště. I za normálních podmínek je problém najít zařízení, kde by se mohli léčit nebo se doléčit po prodělané nemoci či lékařském zákroku v nemocnici. 
Podle Jiřího Horeckého, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, je významným rizikem další šíření nemoci


„Tyto skupiny se pravidelně setkávají a v případě nákazy u jednoho je tam pravděpodobnost rozšíření větší než u běžné populace. Nehledě na to, že to není skupina lidí, která v případě, že by na sobě identifikovala nějaké příznaky, by vyhledala praktického lékaře, oznámila to a nechala se testovat,“ upozorňuje Horecký. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 83418 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse