Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2019 14:13
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Útoky na Srí Lance pokračují. Došlo k dalším výbuchům a počet obětí stále roste

ZAJÍMAVOSTI SRÍ LANKA
Uložit Uložené

Doposud došlo již k osmi výbuchům. K nešťastné tragédii se vyjadřují i světoví lídři.

Jen před pár hodinami jsme tě informovali o šesti téměř simultánních útocích na kostely a luxusní hotely na Srí Lance. Ty si dosud vyžádaly už 207 obětí, včetně zahraničních turistů. Dalších přibližně 450 lidí je zraněno a hospitalizováno. Tato čísla však stále rostou.

Doporučeno
Na Srí Lance došlo k výbuchu několika kostelů a hotelů. O život přišly desítky lidí Na Srí Lance došlo k výbuchu několika kostelů a hotelů. O život přišly desítky lidí 21. dubna 2019 8:58

Nové informace však hovoří o tom, že útoky stále pokračují. Dosud došlo už dohromady k osmi výbuchům. Vláda nařídila zákaz vycházení od šesté večer do šesté ráno místního času. Stejně tak je omezen i přístup na sociální sítě, jak uvádí Denník SME.

Vyšetřovatelé už navíc stihli předběžně identifikovat útočníky. Podle slov ministra obrany Ruwan Wijewardeneho na tiskové konferenci jsou za útoky zodpovědní náboženští extremisté. Poslední dva výbuchy údajně způsobili útočníci unikající z původního místa činu.

Cílem útoků bylo podle ministra financí Mangalia Samaraweery vrátit Srí Lanku zpět do nejtemnějších časů brutální občanské války. Útoky byly podle všech informací dobře koordinovanou akcí zaměřenou na menšinovou komunitu křesťanů v době Velikonoc, jednoho z největších křesťanských svátků. Policie v souvislosti s případem zatkla již sedm osob.

Ke nešťastné tragédii se začali vyjadřovat i světoví lídři. Soustrast pozůstalým a rodinám obětí vyjádřili a brutální útoky odsoudili i americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron, britská premiérka Theresa Mayová či předseda vlády České republiky Andrej Babiš. K celé situaci se vyjádřil i Peter Pellegrini.

Som zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len pre akési zvrátené presvedčenie sa vymyká ľudskému chápaniu,“ napsal na svůj oficiální facebookový profil slovenský premiér.

Stejně tak se v závěru svého kázání na velikonoční neděli vyjádřil i Papež František. Věřící vyzývá k modlitbám za oběti krutostí na Srí Lance.

Na Srí Lance se momentálně nacházejí také Sajfa s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou. Jen před dvěma dny byla v této jihoasijské zemi i úspěšná slovenská lyžařka Petra Vlhová. Všichni tři dali prostřednictvím sociálních sítí svým fanouškům vědět, že jsou v pořádku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa © Sajfa (@sajfa),

Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie
Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie Zdroj: Instagram/@sajfa
Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie
Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie Zdroj: Instagram/@veronikaostrihonova
Domů
Sdílet
Diskuse