Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2019 14:46
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

51 procent českých mužů ve věku 18–30 bydlí u rodičů

51 procent českých mužů ve věku 18–30 bydlí u rodičů
Zdroj: Universal Pictures
ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ
Uložit Uložené

Důvodem je nejčastěji ekonomická nesoběstačnost.

U rodičů bydlí zhruba třetina Čechů a Češek od 18 do 30 let. V pronájmu nebo na kolejích jich bydlí 40 % a ve vlastním bytě či doma 23 %. Údaje vyplývají z průzkumu realitní společnosti Residomo a agentury STEM/MARK. 

Podle něj odcházejí od rodičů dříve dívky než chlapci. Ve věkovém rozmezí 18–30 let bydlí s rodiči 36 % žen, v případě mužů je to 51 %. Podle mluvčího Residomo Romana Frkouse je na vině nedostatečná ekonomická soběstačnost. V průzkumu uvedlo více než 80 % respondentů, že se od rodičů odstěhují, až budou mít dostatečný příjem. 

Doporučeno
Hádáš se s rodiči? Zkoumali jsme, v čem se liší dnešní generace od té před 30 lety a proč si tak strašně nerozumějí Hádáš se s rodiči? Zkoumali jsme, v čem se liší dnešní generace od té před 30 lety a proč si tak strašně nerozumějí 10. února 2019 11:14

Nejčastějším způsobem, který mladí využívají k osamostatnění, je spolubydlení. Toho lidé před třicítkou využívají nejčastěji ve velkých městech, jako je Praha, Brno nebo Ostrava.

Výhody spatřují v dělbě nájemného, domácích prací a kontaktu s lidmi. Celých 64 % ale uvedlo, že největší nevýhodou je ztráta soukromí. Většina respondentů určila 22,5 roku jako ideální věk k odchodu od rodičů. 

A přestože třetina mladých dospělých lidí bydlí s rodiči, až 93 % z nich považuje za samozřejmé, že budou finančně přispívat na chod domácnosti. Mamahotel, kdy všechny výdaje obstarává rodič, jsou pro většinu nepřijatelné. 

Průzkum proběhl letos v březnu. Zúčastnilo se jej 1020 lidí od 18 do 30 let.

Domů
Sdílet
Diskuse