Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. května 2019 23:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Botswana zrušila zákaz lovení slonů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V africké zemi žije obrovské množství těchto vzácných zvířat.

Sloni patří mezi nejvzácnější zvířata na naší planetě, a tak tento živočišný druh musíme chránit. V roce 2014 si to uvědomili v Botswaně, zemi, kde žije největší počet slonů na světě, a zakázali tam jejich lov, píše britské

Elephant hunting will resume in Botswana after a 5-year prohibition, prompting international outrage https:/t.co/fFd6oTqxHK

— The New York Times (@nytimes) 23. května 2019 " target="_blank" rel="noopener">BBC.

Africká země je domovem pro přibližně 130 tisíc slonů, přičemž na celém africkém kontinentu žije více než 400 tisíc slonů, ovšem i tak nejde o ideální situaci. A po novinkách, které přicházejí z Botswany, se zřejmě ještě zhorší.


Současnému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu se loni přestal zákaz zamlouvat, a tak nechal odbornou komisi vypracovat posudek, zda nebude lepší zákaz zabíjení slonů zrušit.

Jak se ukázalo, komise navrhla zrušení zákazu, a tak vláda nařízení zrušila. Argumentuje tím, že místním obyvatelům zákaz svazoval ruce, když se sloni přibližovali do obydlených oblastí a ničili farmy, zatímco farmáři se neměli jak bránit.

Kromě farem mají prý sloni zabíjet i dobytek, zvýšená byla i míra incidentů přímo mezi obyvateli a těmito zvířaty. Vláda však chce zajistit, aby byl lov znovu spuštěn etickým způsobem, avšak již desítky tisíc lidí na sociálních sítích zrušení nařízení začaly kritizovat.  

Domů
Sdílet
Diskuse