Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2019 12:52
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Český dokument poukazuje na práci telefonních šmejdů. Vnucují seniorům předražené výrobky

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Šmejdi se od prodeje hrnců po sokolovnách přesunuli za telefony a internet.

Vzpomínáte na dokument Šmejdi? Nevymizeli. Stále nabízí seniorům předražené zboží, jen svou aktivitu ze sokoloven a kulturních domů přesunuli do telefonních sluchátek a na internet.  A lidi, kteří nakupují, jsou pak bezmocní. Právě tohle dokumentuje nový díl z cyklu Infiltrace, který odvysílala Česká televize.

„Šmejdy jsme považovali za dávno vyřešený problém. Jenže stále víc lidí kolem nás, a vůbec ne důchodců, najednou padá do pasti jejich virtuální podoby, která je skrytá za každým druhým e-mailem a telefonátem,“ uvedla režisérka Šárka Maixnerová. „Navíc tu zůstaly oběti po jejich původní takzvané kastrolové podobě. Nikdy se nedobraly satisfakce. Není totiž jak. A o tom není nikde ani slovo.“

Dokument ukazuje herečku Ivanu Lokajovou, která se po předchozím díle Infiltrace (ve kterém si sjednávala schůzky s alternativními léčiteli, kteří jí dokonce tvrdili, že je možné „vykadit rakovinu“) tentokrát přihlásí na pozici operátorky do call centra. Podivný je už začátek celého přijímacího řízení – inzerát sice hovoří o prodeji dek, při pohovoru však zjistí, že prodávat bude doplněk stravy Kloubex. 

Na dokument Infiltrace – Obchod s důvěrou se podíváte kliknutím na tento obrázek.

Český dokument poukazuje na práci telefonních šmejdů. Vnucují seniorům předražené výrobky

Zdarma není zdarma

Následné školení učí zaměstnance to, aby se v klientech snažili vyvolat pocit důvěry a pochopení. K tomu nabídnou něco zdarma, i když to zdarma vlastně vůbec není. Jde jen o navození dojmu, zaobaleném do přátelského tónu operátorova hlasu.

Telefonní čísla potenciálních zákazníků si firmy různě přeprodávají po zaškrtnutí položky „využití osobních údajů pro marketingové účely“ v internetových obchodech. 

Nicnetušící klient – často důchodce, který do pozadí takového byznysu nevidí – odsouhlasí pár otázek a ani si neuvědomí, že právě uzavřel smlouvu, na základě které si objednal předražené výrobky. Dokument ukazuje skrytými kamerami, jak přesně tento takřka neviditelný byznys funguje a proč je pro důvěřivé seniory tolik nebezpečný. 

Český dokument poukazuje na práci telefonních šmejdů. Vnucují seniorům předražené výrobky

Nevyžádaným hovorům lze podle Úřadu pro ochranu osobních údajů zamezit například tak, že se majitel telefonního čísla obrátí na svého operátora a požádá ho o zařazení do seznamu, který zakazuje firmám kontaktovat nabízení obchodu a služeb. Vydal seznam opatření, jak nejefektivněji proti telemarketingovým šmejdům zakročit. 

Když v roce 2013 natočila Silvie Dymáková dokumentární film Šmejdi, název filmu zlidověl jako výraz pro šejdíře, kteří nabízí extrémně předražené či zbytečné věci seniorům. Starší lidé jsou vystavováni sofistikovaných metodám vychytralých prodejců a mohou být při nákupu hrnců, dek a vysavačů naivní. Zároveň často bývají osamoceni, takže touží po nějakém kontaktu s okolím.

Dokument vyvolal značnou medializaci i reakce z řad dalších podvedených Čechů. 179 tisíc Čechů z nich podepsalo petici proti těmto lidem, na jejíž konto byla podepsána novela zákona, která jejich konání znesnadňuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse