Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2019 10:51
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Sadista Josef Fritzl: Svou dceru držel 24 let ve sklepě a zplodil s ní 7 dětí

Sadista Josef Fritzl: Svou dceru držel 24 let ve sklepě a zplodil s ní 7 dětí
Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Případ, který šokoval celý svět. Tajná místnost v suterénu skrývala hrůzostrašný příběh.

Případ jako z hororu se odehrál v rakouském městě Amstetten a na povrch se dostal 28. dubna 2008. V ten den měla rakouská policie vyvést v poutech z jeho domu Josefa Fritzla. Důvody na vazební stíhání neměly v historii Rakouska obdoby. Fritzl měl v suterénu svého domu, který obýval i se ženou, věznit dceru Elizabeth.

Ta měla být ve sklepě držena nepřetržitě 24 let. Svou tehdy pouze 18letou dceru měl zavřít v suterénu přesně 28. srpna 1984. V den, kdy byla osvobozena policií, měla 42 let. Jakmile se tyto skutečnosti provalily, o případu se dozvěděl celý svět. Josef Fritzl se stal během jednoho dne nechvalně známým a zároveň nenáviděným.

Spořádaný občan, který si odseděl 12 měsíců

Jak to v případě mnoha zločinců bývá, i Josef Fritzl vyrůstal v neúplné rodině. Vychovávala ho pouze matka a byl jedináček. Na svět přišel do Rakouska zmítaného nacismem v roce 1935. Otec rodinu opustil o čtyři roky později, přičemž se synem už nepřišel do kontaktu. Možná by i chtěl, avšak v roce 1944 přišel jako voják o život v bitvě ve Wehrmachtu.

Po ukončení střední školy se Fritzl rozhodl pokračovat a během studia na Vysoké škole technické se zamiloval. Do své budoucí ženy Rosemarie se zakoukal již jako 21letý a v průběhu let spolu zplodili sedm dětí, dva syny a pět dcer včetně Elizabeth, která přišla na svět 6. dubna 1966. Po úspěšném dosažení inženýrského titulu v oblasti elektrotechniky získal práci v Linci .

A právě zde se začala psát Fritzlova kriminální minulost. V roce 1967 se dopustil znásilnění pouze 24leté zdravotní sestry, které se vloupal do domu, zatímco byla sama doma. Pod výhrůžkou smrti se mu oddala na milost. V tomto roce byl také podezřelý i z pokusu o znásilnění.

Za své řádění byl nakonec i odsouzen. Soud mu přiřkl 18měsíční pobyt za mřížemi, ze kterých si odseděl jen 1 rok. Je sporné, zda je 12 měsíců skutečně dostatečný trest za znásilnění. I navzdory těmto incidentům ho však Rosemarie neopustila a nadále byla jeho ženou.

Po odpykání trestu se na přelomu 60. a 70. let vrátil zpět do rodného Amstettenu, kde si našel práci v místní stavební firmě. Později se vypracoval až na prodejce a díky svému dobrému postavení cestoval po celé zemi.

Jelikož se mu kariéra zcela rozběhla a finančně se mu dařilo, spolu s manželkou investovali a v roce 1972 koupili penzion u jezera Mondsee, který měli ve svém vlastnictví až do roku 1996, tedy rok po tom, co Fritzl odešel do důchodu.

Manželé Fritzlovi

Prípad Jozef Fritzl
Prípad Jozef Fritzl Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar
 

Sklep – domov na dalších 24 let

Fritzlovo protiprávně jednání vůči dceři se píše ještě v roce 1977, kdy tehdy pouze 11letou Elizabeth údajně poprvé zneužil. Elizabethina puberta měla trochu ostřejší charakter, než je běžné, což vyvrcholilo, když v roce 1983 utekla i s přítelem do Vídně, kde se jí pár týdnů podařilo žít bez rodičovské kontroly. Po třech týdnech je však našla policie a Elizabeth byla nucena vrátit se zpět do dětského pokoje. Na popud rodičů si udělala číšnický kurz a zaměstnala se v Linci.

Pro otce bylo však její chování nepřijatelné a nezachránil to ani návrat do školy a nástup do práce. Elizabeth se měla za chvíli z domu odstěhovat. Otec se ji však z rodinného hnízda rozhodně pustit nechystal. 28. srpna ji nalákal do suterénu jejich rodinného domu a obalamutit ji s tím, že potřebuje pomoc s opravou dveří.

Následně přiložil na ústa ručník nasáklý éterem, aby dceru omráčil. Jakmile upadla do bezvědomí, zamkl ji v komoře. Nutno podotknout, že matka neměla o ničem ani potuchy.

Poté, co její dcera bez stopy zmizela, volala na policii, ale jejich pátrání samozřejmě nepřineslo žádné výsledky. První stopu přinesl policii až sám Fritzl. Obsahem této stopy byl dopis, který měla Elizabeth napsat a poslat domů, ale jak vyšlo najevo při vyšetřování, tyto dopisy psala Elizabeth nedobrovolně pod výhrůžkou smrti.

Dcera Elizabeth

Prípad Jozef Fritzl
Prípad Jozef Fritzl Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar

Nic tomu však nenasvědčovalo. Dokonce i samotný dopis obsahoval poštovní známku jiného města. V dopisu Elizabeth psala o tom, jak byla již unavená ze života, který vedla se svými rodiči. Pobývat na neznámém místě měla spolu s přítelem, přičemž rodiče vysloveně varovala, aby je nehledali. Fritzl měl tedy očividně všechno do detailů promyšlené.

Jakmile situace s pátráním po jejich dceři vyšuměla, vše se jen zhoršilo. Rosemarie přitom netušila, že jejich dcera se celou tu dobu nachází v domě. Je neuvěřitelné, že celých 24 let se Fritzlovi dařilo utajit Elizabethinu přítomnost. Během těchto let ji navštěvoval několikrát do týdne, kdy ji zásobil jídlem, vodou a dalšími věcmi potřebnými k dlouhodobému přežití. Ve sklepě zřídil i záchod a televizi.

Vypadá to, že až na věznění s ní zacházel docela dobře, ale opak je pravdou. Během pravidelných návštěv ji totiž opakovaně bil a znásilňoval, přičemž z opakovaných incestních vztahů vzešlo v průběhu let až sedm dětí. Ne všechny ale zůstaly se svou matkou. Takovou smůlu měli Kerstin, Stefan a Felix.

Domů
Sdílet
Diskuse