Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2019 18:28
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Na Sibiři během dne zmizelo slunce. Tento přírodní fenomén se v ruské oblasti opakuje pravidelně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kvůli tmavým oblakům na Sibiři zmizelo uprostřed léta z oblohy slunce i letos.

Uprostřed horkého léta se obyvatelé oblasti Verchojarsk probudili do tmy, i přesto, že už dávno mělo svítit slunce. To na první pohled zcela zmizelo. Překvapeni však nebyli, není to pro ně totiž žádná novinka. Místní v nepříliš osídlené subarktické oblasti tvrdí, že temnota mívá žlutý odstín. O přírodním sibiřském úkazu informuje portál The Siberian Times.

Fascinující jev zapříčinil i neobvyklý pokles teploty. Odborníci toto zatmění slunce odůvodňují těžkými dešťovými mraky, které se mísí s kouřem z lesních požárů. Ty jsou v tomto období na území Sibiře poměrně časté 

V červenci minulého roku byl podobný jev pozorován ve třech oblastech – Jakutsko, Eveno-Bytantay a Zhigansk. Tma trvala více než tři hodiny a také se tehdy výrazně ochladilo.

„Začíná to být zvláštní tradicí. Každé léto se probouzíme a někteří i panikaří, protože slunce opět nesvítí,“ řekl jeden z obyvatel města Verchojarsk. Kromě této oblasti se úkaz vyskytl i v vesničce Ojmjakon, kterou přezdívají „studený pól“, protože jde o nejchladnější místo na Zemi. Během minulého měsíce se tam však oteplilo až na 32 stupňů Celsia.

Doporučeno
Teploměr to v nejchladnější obci světa vzdal při -62 °C. Mrazivý Ojmjakon dává pořádně zabrat i místním Teploměr to v nejchladnější obci světa vzdal při -62 °C. Mrazivý Ojmjakon dává pořádně zabrat i místním 16. ledna 2018 12:24

„Jev je zapříčiněn velkým množstvím oxidu uhelnatého ve vzduchu, který zesílil proces tvorby hustých mraků,“ uvedl hlavní specialista meteorologické stanice Fobos, Jevgenij Tiškovec. Tento úkaz přirovnává k nashromáždění vodní páry v atmosféře, která vyvolává kondenzaci, což následně způsobuje déšť.

Domů
Sdílet
Diskuse