Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2019 21:06
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Černobyl na vodě aneb ruská plovoucí jaderná elektrárna dorazila do své trvalé základny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Akademik Lomonosov úspěšně přeplula 5 000 kilometrů a dorazila do cíle.

Před pár týdny jsme tě informovali, že plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov opustila přístav Murmansk na severu Ruska. Po úspěšně zvládnutých 5 000 kilometrech směrem na daleký východ, kam ji dopravili vlečné lodě, dorazila do své trvalé základny, informuje NDTV.

Doporučeno
Z ruského přístavu vyplula elektrárna, o níž odborníci mluví jako o plovoucím Černobylu Z ruského přístavu vyplula elektrárna, o níž odborníci mluví jako o plovoucím Černobylu 24. srpna 2019 10:55

Plovoucí elektrárna, přezdívaná také Černobyl na vodě, kterou Greanpeace považuje za velké riziko, zakotvila blízko izolovaného města Pevek na Čukotce. Akademik Lomonosov vyplula na svou cestu už 23. srpna a odhadovalo se, že do cíle dorazí koncem září. Nakonec jí to trvalo o něco méně.

Elektrárnu plánují spustit do konce roku a zásobovat elektřinou by měla regiony, které jsou těžko přístupné. Pomohla by tak až 50 000 lidem. Energii bude dodávat i plynárenským a ropným vrtným ostrovům na moři. Také i těžebnímu komplexu, jehož součástí jsou zlaté doly. 

Akademik Lomonosov má dva nukleární reaktory, je dlouhý 140 metrů a fungovat by měl 40 let. Na jeho palubě se nacházela 70členná posádka. Když začne fungovat, stane se nejsevernější jadernou elektrárnou na světě. Odborníci však vyjadřují své obavy. Elektrárna prý může výrazně znečistit Arktidu.

Ruská plávajúca jadrová elektráreň, prezývaná aj Černobyľ na vode, dorazila na svoju trvalú základňu
Ruská plávajúca jadrová elektráreň, prezývaná aj Černobyľ na vode, dorazila na svoju trvalú základňu Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse