Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2019 15:18
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Extremistické posty a problémový obsah budou na Facebooku posuzovat nezávislí experti

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Přibližně 40členná skupina má být nezávislá a v klíčových případech nahradí administrátory sociální sítě.

Facebook čelí v poslední době kritice, že dostatečně rychle a razantně nezasahuje proti rasistickému a násilnému obsahu, fake news či politické propagandě, která se na jeho sociální síti šíří.

Na druhé straně jsme ovšem slyšeli o stížnostech uživatelů, jejichž příspěvky byly vymazány jen proto, že šlo o kontroverzní tvrzení, ale opírající se o svobodu slova.

Engadget informuje, že to, zda může obsah na Facebooku zůstat, nebo ne, by měla v blízké budoucnosti posuzovat skupina složená z nezávislých odborníků. Dosud tak dělali jen administrátoři Facebooku a jejich rozhodnutí bylo až na výjimky konečné.

Mark Zuckerberg by podle zveřejněného návrhu chtěl, aby takových nestranných expertů pocházejících z různého kulturního, politického a náboženského prostředí bylo přibližně 40.

S žádostí o přezkoumání konkrétních případů by se na takovou radu měli moci obrátit i běžní uživatelé, přičemž její rozhodnutí má tvořit precedens pro další podobné situace.

Extrémistické posty a problémový obsah budú na Facebooku posudzovať nezávislí experti
Extrémistické posty a problémový obsah budú na Facebooku posudzovať nezávislí experti Zdroj: TASR

V mnoha médiích a na samotné sociální sítě se například v minulosti řešilo, zda je správné zveřejňovat videa z masové střelby útočníka v okolí mešity v novozélandském městě Chirstchurch, nebo zda by naopak měly být takové příspěvky okamžitě mazány a účty, které je sdílely, zabanovány. Pro druhou cestu se rozhodl např. Reddit.

Doporučeno
YouTube, Twitter i Facebook blokují čínskou propagandu proti demonstracím v Hongkongu YouTube, Twitter i Facebook blokují čínskou propagandu proti demonstracím v Hongkongu 23. srpna 2019 11:56

První členové rady by měli být nominováni již tento rok, expertní rozhodování ale začne nejdříve v roce 2020.

Kvůli problematickému obsahu a údajným postům schopným ovlivnit volby si Zuckerberga loni předvolal i americký Kongres a 2milionovou pokutu za porušování zákona o nenávistném obsahu jeho firmě letos udělilo Německo.

Domů
Sdílet
Diskuse