Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 11:13
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Tesla se při pokusech na Nürburgringu porouchala. Video ukazuje, jak kolem ní profrčí perfektně funkční Taycan

TECH
Uložit Uložené

Nastal již čas souboj Tesla Model S vs. Porsche Taycan definitivně uzavřít?

Tesla a její inženýři stále okupují německý Nürburgring. Americkou misi v pohoří Eifel spustilo prohlášení Elona Muska, že Model S na legendární 20,81kilometrové trati porazí Porsche Taycan a stane se tak nejrychlejším sériově vyráběným elektromobilem na světě.

Zelené peklo, na kterém v roce 1976 téměř uhořel Niki Lauda, však dokáže kousat i dnes a pro Teslu zdaleka nejde vše podle plánu. 

Model S sice podle neoficiálních informací dokázal atakovat čas 7 minut 23 sekund (Taycan udělal oficiálních 7:42), ale Tesla ho zajazdila na závodních pneumatikách, s výrazně sníženým podvozkem, přídavným zadním křídlem a další sérií vylepšení.

Porsche bylo proti tomu plně sériové, v podobě, v jaké si ho od dealera můžeš odvézt rovnou k sobě domů. 

Žádná vítězoslavná prohlášení, promo videa či oslavy ze strany Tesly tedy nepřicházejí a všechno začíná vypadat tak, že automobilka na Nürburgringu jen testuje nový režim Plaid, který má být ještě výkonnější než bájný Ludicrous mód. V prodeji se však objeví nejdříve za rok.

Médii živený souboj navíc ve středu dostal další zábavnou kapitolu. Jeden z Modelů S se totiž na Nürburgringu porouchal.

To dokazuje, že vytáhnout mamutí výkon z baterií a elektromotoru, případně jej dokonce udržet během několika minut nepřerušované nakládačky na okruhu, je poměrně těžký úkol, který může vyžadovat roky zkušeností s výrobou sportovních automobilů.

Maximální výkon je totiž jen jedna část skládačky. Výrobce musí vyřešit i dostatečné chlazení pohonného ústrojí či brzd, které jsou v běžném provozu elektromobilu často považovány jen za doplněk ke zpomalování prostřednictvím rekuperace. 

Ani ta však nemůže pracovat vždy naplno – dobíjení při brzdění totiž opět znamená zvyšování teploty. 

Car and Driver dokonce spekuluje, že Porsche svůj čas na Nürburgringu záměrně zajezdilo se slabším 670koňovým Taycanem Turbo, ačkoli má v záloze ještě 750koňového (tedy teoreticky rychlejší) Taycana Turbo S. Slabší verze je totiž lehčí a obě údajně po nějakém čase sníží svůj výkon pouze na 616 koní, právě kvůli narůstajícím teplotám a ochraně auta za minimálně 152 tisíc eur (přibližně 4 miliony korun) před poškozením.

Počínání Tesly v Německu má tedy velmi daleko od toho, co by mohl majitel Tesly využít i v reálném životě. A naopak, pokud by Porsche potřebovalo další PR, určitě by svůj Taycan dokázalo podobně potunit také.

Domů
Sdílet
Diskuse